Πατριαρχεία

Μετωπική για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα-Νέες δηλώσεις Ποροσένκο, νέες συναντήσεις Ιλαρίωνα

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Συνεχίζονται εκατέρωθεν οι κινήσεις στην σκακιέρα του ευαίσθητου ουκρανικού εκκλησιαστικου΄ζητήματος. “Μια αυτοκέφαλη Εκκλησία θα ολοκληρώσει τη διαμόρφωση της πνευματικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας” ανέφερε σε νέες δηλώσεις του ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο πιέζοντας εκ νέου το Φανάρι για την αυτοκεφαλία.

“Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, εκδίδοντας τον τόμο αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, θα αποδυναμώσει την επιρροή της Ρωσίας στις εγχώριες υποθέσεις της Ουκρανίας, τόσο αναφορικά με την εθνική ασφάλεια όσο και σχετικά με την πνευματική διάσταση”, δήλωσε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Πέτρο Πόροσενκο σε τελετή για τα θύματα των πολιτικών καταστολών στο κρατικό ιστορικό μνημείο του Bykivnia Graves κοντά στο Κίεβο την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον ίδιο η αυτοκεφαλία θα ενίσχυε επίσης την εθνική ασφάλεια "γιατί αυτό θα αποδυναμώσει αυτόματα την επιρροή του επιθετικού κράτους (σ.σ Ρωσία) στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κι ενώ η ουκρανική πλευρά πιέζει προς την μία κατεύθυνση η ρωσική δημιουργεί ισχυρές άμυνες.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας συνεχίζει τις επαφές του με τους προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών επιζητώντας την στήριξή τους στο ουκρανικό ζήτημα μιας και για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση περί ουκρανικής αυτοκεφαλίας πρέπει να συμφωνήσουν και οι λοιπές Ορθόδοξες Εκκλησίες οι οποίες μέχρι σήμερα δεν αναγωνρίζουν τους σχισματικούς του Κιέβου.

Ο κ. Ιλαρίων βρέθηκε στις 18 Μαΐου στην Πολωνία,όπου στην κατοικία του Προκαθήμενου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα συζητήθηκαν θέματα πανορθοδόξου ενδιαφέροντος, προοπτικές προωθήσεως συνεργασίας μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Πολωνίας καθώς και διαχριστιανικές σχέσεις.

Υπενθυμίζεται πως η Εκκλησία της Πολωνίας πρόσφατα στήριξε για ακόμη μια φορά τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο.

Την ίδια μέρα ο Ρώσος Μητροπολίτης βρέθηκε και στη Ρουμανία.

Στο Βουκουρέστι ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ είχε τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη Ρουμανίας επί εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων Μητροπολίτη Τιργκόβιστε κ. Νήφωνα. Επίσης συμμετείχαν ο Πρωθιερέας Μιχαήλ Τίτσα, σύμβουλος του Πατριάρχη Ρουμανίας επί εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων, ο Ιερέας Ευγένιος Ρόγκοτι (διερμηνέας), ο Πρωθιερέας Ιγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί διορθοδόξων σχέσεων, και ο Ιδιαίτερος του Προέδρου κ. Α. Αιρσώφ.

Ἐν συνεχείᾳ τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα και τη συνοδεία του δέχθηκε σε ακρόαση στην κατοικία του ο ίδιος ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ.

Ακολούθησε συνομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, πανορθοδόξου ενδιαφέροντος καθώς και θέματα διομολογιακών σχέσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...