Κόσμος

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Ερντογάν: «Ακυρώστε τώρα τους S-400, αλλιώς...» - Η Ουάσινγκτον δεν θα παραδώσει τα πρώτα 4 μαχητικά στην Άγκυρα!

Την ακύρωση της συμφωνίας για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία θέτουν ως προαπαιτούμενο οι ΗΠΑ για να προχωρήσουν στην παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του hellasjournal, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να μην παραδώσει τα πρώτα τέσσερα μαχητικά στην Τουρκία και επιπλέον, ακόμα και στην περίπτωση που η αγορά των F-35 από την Τουρκία προχωρήσει, οι Τούρκοι πιλότοι θα υποχρεωθούν να μεταβούν στις ΗΠΑ προκειμένου να εκπαιδευτούν.

Παράλληλα, κατόπιν αιτήματος γερουσιαστών αποφασίστηκε ο περιορισμός στη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας αλλά και να ανασταλεί η μεταφορά πνευματικής ιδιοκτησίας και των τεχνικών δεδομένων που είναι απαραίτητα για τη συντήρηση και την υποστήριξη των μαχητικών.

Ως εκ τούτου και σε περίπτωση που η αγορά των F-35 ολοκληρωθεί, η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να τα επισκευάσει, παρά το γεγονός ότι στην κατασκευή του αεροσκάφους συμμετέχουν και τουρκικές εταιρείες μέσω της συμπαραγωγής τμημάτων του.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης των ΗΠΑ προς την ακολουθούμενη πολιτική του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, υπό το φόβο η αμερικανική τεχνολογία να περάσει στα χέρια τρίτων, εκτός νατοϊκού συνασπισμού.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη συμφωνία και ως μοχλό πίεσης για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον από τις φυλακές, αλλά και άλλους Αμερικανούς υπηκόους που η Τουρκία χρησιμοποιεί ως ομήρους για να τους ανταλλάξει με τον Ιμάμη Γκιουλέν και τον τραπεζίτη Αττίλα, ο οποίος φυλακίστηκε στην Αμερική για τη συμμετοχή του σε συνωμοσία υπέρ της Τεχεράνης και εναντίον των ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ενώ έχουν επισημάνει τυχόν προβλήματα ασυμβατότητας που μπορεί να προκύψουν στη συνεργασία με τα νατοϊκά οπλικά συστήματα, σε περίπτωση που προχωρήσει η αγορά των S-400 από την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει εκφράσει την πρόθεση να προμηθευτεί 100 τουλάχιστον μαχητικά τύπου F-35, ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την παράδοση των πρώτων αεροσκαφών εντός του 2019.

Τι λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την Πέμπτη η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την παράδοση ή όχι αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία σχολίασε: «Μπορώ να σας πως είχαμε σοβαρές ανησυχίες για την απόκτηση του συστήματος S-400 από την Τουρκία. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τη συμφωνίας του ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι φυσικά μέρος της συμμαχίας, υποτίθεται ότι πρέπει να αγοράζουμε όπλα διαλειτουργικά με τους υπόλοιπους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ. Δεν το βλέπουμε ως διαλειτουργικό (σ.σ. το σύστημα S-400)».

«Προφανώς, αν και έχουμε ισχυρές αμυντικές και εμπορικές σχέσεις με την κυβέρνηση της Τουρκίας θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με κάθε είδους εκκρεμούσες πωλήσεις ή οτιδήποτε τέτοιο», είπε η Χέδερ Νάουερτ.

Οι Αμερικανοί είναι πλέον ξεκάθαροι με την Τουρκία. Εάν πάρετε τους S-400, ξεχάστε τα F-35 μια για πάντα.

Πριν λίγες ημέρες, όπως σας είχε αποκαλύψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, Αμερικανοί Γερουσιαστές είχαν ζητήσει να ακυρωθούν τα F-35 προς την Τουρκία.

Ιδού τα έγγραφα:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...