Σκοπιανό

Σκοπιανό: Μία ακόμα ονομασία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης - Ιδού το όνομα

Ένα όνομα για «όλες τις χρήσεις» αναζητούν Ελλάδα και Σκόπια μετά το ναυάγιο του «Ilindeska Makedonija».

Επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τέσσερα ονόματα από αυτά που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο το κατά πόσο ονόματα όπως το «Νέα» (Nova) και «Άνω» (Gorna) Μακεδονία συνιστούν πραγματική προοπτική λύσης από τη στιγμή που η ηγεσία της ΠΓΔΜ απορρίπτει να γίνουν δεκτά erga omnes (έναντι όλων), κάτι που για την Αθήνα είναι απαραίτητο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής» στο τραπέζι βρίσκεται και ένα ακόμα όνομα το οποίο δεν έχει γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό.

Πρόκειται για μία ονομασία που παραπέμπει στο Κρούσοβο, την πόλη που κατέλαβαν οι επαναστάτες του Ίλιντεν το 1903.

Το ορεινό Κρούσοβο, σε υψόμετρο 1.350 μ., βρίσκεται στην κεντρική χώρα όπου το 1903 δημιουργήθηκε η βραχύβια [Δημοκρατία του Κρουσόβου», η οποία διήρκεσε μόλις 10 μέρες.

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

Τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στενεύουν με αποτέλεσμα οι δύο χώρες να πρέπει να επιδοθούν σε ένα διπλωματικό σπριντ που θα ενταθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 Ιουνίου.

Μέχρι τότε είναι πιθανόν να ενταθούν και οι πιέσεις για λύση μέσα σε εύλογα χρονικά όρια.

Ήδη ΗΠΑ και Γερμανία έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την πρόοδο της διαδικασίας.

Ο κ. Κοτζιάς τη Δευτέρα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει εκτενείς συζητήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βερολίνο για συναντήσεις με τον Χάικο Μάας, ομόλογο του, και το Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ,

Ανάλογη κινητικότητα θα έχει και ο Νικολα Ντιμιτροφ το προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...