Ένοπλες Συρράξεις

Θέμα ημερών η μεγαλύτερη σύγκρουση όλων των εποχών: Για πρώτη φορά στην ιστορία, απόλυτοι κυρίαρχοι του Λιβάνου Χεζμπολάχ-Ιράν

Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι πολιτικοί της σύμμαχοι κέρδισαν πάνω από τις μισές έδρες στο λιβανέζικο κοινοβούλιο των 128 εδρών, τουλάχιστον 67, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στον Λίβανο για πρώτη φορά έπειτα από εννιά χρόνια, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτέλεσμα.

Ο ηγέτης της οργάνωσης, ο Σαγιέντ Χασάν Νασράλα χαρακτήρισε σήμερα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το αποτέλεσμα των εκλογών μια «πολιτική και ηθική νίκη» της αντίστασης, αναφερόμενος στην οργάνωση και τους περιφερειακούς της συμμάχους.

Όπως ανέφερε, η «κοινοβουλευτική παρουσία» της οργάνωσης και των συμμάχων της θα εγγυηθούν την προστασία της «αντίστασης».

Την ίδια στιγμή,  υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν και την αναμονή εξαπόλυσης επικείμενο κύμα πυραύλων Fateh-110  κατά του Β.Ισραήλ...σημαίνοντας συναγερμό.

Ο ισραηλινός τύπος αναφέρει ότι δυνάμεις της οργάνωσης συνελήφθησαν  στη νότια Συρία την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που φέρονταν ως ο τοπικός διοικητής , και  ο οποίος  ομολόγησε  ότι ανέμενε εντολή για να ξεκινήσει την εκτόξευση ρουκετών Fateh-110  κατά του Ισραήλ.

Τα νέα των συλλήψεων έγιναν στο μέτρο του δυνατού, ενώ εν τω μεταξύ, το Ιράν βρίσκεται σε  διαδικασία «επιθετικών κινήσεων» κατά του  Ισραήλ .

«Το Ισραήλ πρόσφατα αναγνώρισε με βεβαιότητα την προετοιμασία του Ιράν για επίθεση στον βορρά του Ισραήλ» , ανέφερε την Κυριακή το κανάλι 10 του Ισραήλ.

«Δεν είμαστε στις παραμονές του πολέμου με το Ιράν ... αλλά το Ιράν είναι πολύ αποφασισμένο να πραγματοποιήσει μια επίθεση» για να εκδικηθεί την αεροπορική επίθεση στην βάση  Τ-4 στην Συρία και το θάνατο Ιρανών  στρατιωτικών», είπε η ίδια ισραηλινή πηγή .

Δεν ήταν σαφές εάν οι συλλήψεις των μελών της Χεζμπολάχ στη νότια Συρία συνδέονταν άμεσα με τους αξιωματούχους του Ισραήλ.

Οι μαχητές της οργάνωσης  φέρονται να κατείχαν πυραύλους Grad όταν  συνελήφθησαν στη νότια Συρία, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Τους Ισραηλινούς τους  ανησυχεί όμως η κατοχή από την Χεζμπολάχ  ιρανικής κατασκευής πυραύλων Fateh-110 , οι οποίοι είναι πιο προηγμένοι και διαθέτουν μεγαλύτερο εύρος δραστικού βεληνεκούς .

Σύμφωνα με ισραηλινές  πηγές , πρόκειται για τον  Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αχουμπούτ   αλ-Ασμάρ , ή , «Αμπού Μοχάμεντ « το μαύρο  χταπόδι,» και οκτώ ακόμα μέλη της Χεζμπολάχ,  επτά άνδρες και μία γυναίκα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Τα μέλη της οργάνωσης του Λιβάνου ομολόγησαν ότι υπηρετούσαν στο 150ο σύνταγμα του συριακού στρατού, μια από τις μονάδες που δέχθηκαν την επίθεση από  ισραηλινά  μαχητικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια μιας μάχης  στις 10 Φεβρουαρίου, μετά την κατάρριψη ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, που μετέφερε εκρηκτικές ύλες και είχε διεισδύσει στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Εκτός από τα σχέδια για να επιτεθούν στο Ισραήλ, τα μέλη της Χεζμπολάχ που  συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο πιστεύεται ότι ήταν  πίσω από πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον Τζιχαντιστών διοικητών στη νότια Συρία.

Τους τελευταίους μήνες, οι Ιρανοί  Φρουροί μετέφεραν  στη Συρία προηγμένο οπλοστάσιο προκειμένου να  επιτεθούν τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων UAV, πυραύλων εδάφους-εδάφους και ιρανικών αντιαεροπορικών συστοιχιών  που θα απειλούσαν ισραηλινά αεριωθούμενα αεροσκάφη.

Η προειδοποίηση της Κυριακής για τα σχέδια του Ιράν για επίθεση, όπως διαδόθηκε στα ΜΜΕ , φάνηκε να αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια από το Ισραήλ να δείξει στους Ιρανούς ότι είναι γνωστά τα σχέδιά τους και ότι το Ισραήλ είναι  διατεθειμένο να επιτεθεί με κάθε κόστος .

Την ίδια στιγμή όπως φαίνεται οι πολιτικές εξελίξεις στο Λίβανο αποτελούν το δεύτερο  κομβικό σημείο για το Ισραήλ, και η είσοδο της Χεζμπολάχ στην κυβέρνηση θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές εξελίξεις .

Εφόσον επιβεβαιωθούν τα στοιχεία και  η καταμέτρηση μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Χεζμπολάχ θα έχει  ισχυρό «λόγο» από πολιτική άποψη, καθώς τα κόμματα και οι ανεξάρτητοι πολιτικοί που πρόσκεινται στην οργάνωση θα εξασφαλίσουν  πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη λιβανέζικη Βουλή.

Διεθνείς αμυντικοί αναλυτές, εκτιμούν  ότι η ισχυρή θέση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο αντανακλά την άνοδο της ισχύος της Τεχεράνης ,και του περσικού ελέγχου από τη Βαγδάτη μέχρι την Δαμασκό και την η Βηρυτό.

Η Χεζμπολάχ  χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, και το  Ισραήλ.

Με βάση τα ανεπίσημα αποτελέσματα, ο Σάαντ αλ Χαρίρι θα αναδειχθεί ο σουνίτης πολιτικός με την ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα στο λιβανέζικο κοινοβούλιο των 128 εδρών και κατά συνέπεια είναι ο επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός του Λιβάνου, παρότι το κόμμα του οδεύει να απολέσει έδρες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ