Υγεία

Η "Σκοτεινή" Πλευρά του 5G - Οι Πατρινοί ανησυχούν: Καθηγητές κρούουν τα τύμπανα του κινδύνου

Την Τρίτη 15 Μαίου στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «η Σκοτεινή Πλευρά του 5G». Η διοργάνωση έγινε από την πρωτοβουλία  «Επιτροπή Πολιτών για την Προστασίας της Υγείας από την Η/Μ Ακτινοβολία» και οι Πατρινοί πολίτες ανταποκρίθηκαν με την μεγάλη και ενθουσιώδη προσέλευση τους να ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα της αγοράς Αργύρη με αρκετούς συμπολίτες μας να παρακολουθούν με ενδιαφέρον επί τρίωρου ακόμα και όρθιοι καταδεικνύοντας την ανησυχία τους και την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση.

Ομιλητές ήταν οι ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ PHD, Καθηγητής βιοχημείας Παν/μίου Πατρών-Τομέας Γενετικής Βιολογίας Κυττάρου & Ανάπτυξης, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΟΥΡΤΣΙΔΗΣ MD, παιδαιματολόγος – παιδοογκολόγος, Δ/ντής Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων Π & Α Κυριακού, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας και ο  ιατρός ΑΝΔΡΕΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ, Εντατικολόγος – Δ/ντης ΕΣΥ ΜΕΘ Παίδων Ρίου έκανε την εισαγωγή. Συντονιστής της συζήτησης και μέλος της Επιτροπής Πολιτών ήταν ο ιατρός Τάσος Γιακουμής, Γεν. Ιατρός, μέλος ΕΙΝΑ

Τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης και της συζήτησης που ακολούθησε  είναι τα εξής:

Ο βομβαρδισμός διαφήμισης τον τελευταίο καιρό για το 5G συντελεί εν μέρει στην παραπλάνηση του κοινού τόσο για το πραγματικό όφελος όσο και για τις επιπτώσεις στην υγεία.  Ενώ αναφέρεται ότι η εκπομπή κάθε κεραίας θα είναι χαμηλότερης έντασης, τεχνηέντως ή/και από άγνοια δεν αναφέρεται ότι το 5G για να λειτουργήσει θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον 4G δίκτυο, μικρό μόνο μέρος του δικτύου οπτικών ινών ενώ ταυτόχρονα  θα εγκαταστήσει χιλιάδες (στην κυριολεξία)  νέες κεραίες με επακόλουθο την υπερέκθεση όλων μας στην Η/Μ.  

Οι ανεξάρτητες έρευνες από τους επιστήμονες αποδεικνύουν ότι η συνεχής έκθεση στην ακτινοβολία των ασύρματων δικτύων (2G-3G-4G) προκαλεί σωρεία προβλημάτων στην υγεία μας όπως μεταβολή στην φυσιολογική έκφραση των γονιδίων, οξειδωτικό στρες, φλεγμονώδεις διεργασίες γεγονός που έχει αναγκάσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να κατατάξει την Η/Μ ακτινοβολία των ασύρματων επικοινωνιών  στις δυνητικά καρκινογόνες.  Σε αντίθεση, οι έρευνες που χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες/παρόχους δεν παρουσιάζουν επιπτώσεις στην υγεία αποφεύγοντας όμως να δεσμευθούν για την 100% ασφάλεια τους.

Όταν μιλάμε για  την εφαρμογή δικτύου 5G και του Internet of Things (IoT), βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα γιατί κανείς δεν γνωρίζει το πλήρες φάσμα συχνοτήτων  που θα χρησιμοποιηθεί αλλά και το πραγματικό μέγεθος του ηλεκτρομαγνητικού νέφους. Επί της ουσίας το «5G ψάχνει πόλεις για τα πειράματα του».

Οι πολίτες ζητούν από τους θεσμικούς φορείς περισσότερη ανεξάρτητη ενημέρωση,  ανοικτές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Δήμου και έλεγχο της υποχρεωτικής έκθεσης τους στην Η/Μ ακτινοβολία.

Το παρών έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πληροφορικής Β. Θωμόπουλος, ο πρωτοπρεσβύτερος. Ν. Σκιαδαρέσης, εκπρόσωπος τύπου της Ι. Μητροπόλεως Πατρών, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Α. Μαστοράκου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Α. Ζούπας, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαίας) Δ. Ζιαζιάς η Ομοσπονδία Γονέων Δυτ. Ελλάδος, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πατρών, η ΟΙΚΙΠΑ και ο σύλλογος «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ»

Αναλυτικότερα  οι ομιλίες:

Τάσος Γιακουμής – Συντονιστής της Εκδήλωσης, μέλος της επιτροπής πολιτών

Ενημέρωσε για τον σκοπό της εκδήλωσης που δεν είναι άλλος από την νηφάλια και ψύχραιμη ενημέρωση σχετικά με την επίπτωση στην υγεία από την ανθρωπογενή χρήση της Η/Μ ακτινοβολίας και ιδιαίτερα του “5G”. Επίσης έκανε σύντομη αναφορά στα κινήματα ευαισθητοποιημένων πολιτών και στις δράσεις τους αλλά και στις πρωτοφανείς διώξεις εναντίον τους.

Ανδρέας Ηλιάδης, Εντατικολόγος – δ/ντης ΕΣΥ ΜΕΘ Παίδων Ρίου

Κάνοντας την εισαγωγή προ των κεντρικών ομιλητών, έθιξε την υπερβολική διαφήμιση μέσω δημοσιευμάτων και εκδηλώσεων σχετικά με το σχεδιαζόμενο πιλοτικό πρόγραμμα στην Πάτρα που ενώ υπόσχεται νεωτερικότητα, ανάπτυξη και επιχειρηματικά οφέλη, τεχνηέντως  ασχολήθηκε ελάχιστα (και πολλές φορές καθόλου) με τις βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών, ιδιαίτερα των ευαίσθητων ομάδων όπως τα παιδιά. Επίσης επιμελώς αποκρύπτεται ότι το 5G ενώ θα γεμίσει κεραίες την πόλη, εκ προδιαγραφής θα χρειάζεται και το 4G δίκτυο για να λειτουργήσει, άρα δεν έρχεται να αντικαταστήσει αλλά να προσθέσει ακτινοβολία στο ήδη υπάρχον Η/Μ νέφος.   

Ο κος Ηλιάδης ως παιδίατρος με άριστη φήμη στην τοπική κοινωνία ως γιατρός και ως άνθρωπος, ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι στην υπό εξέταση σύμβαση δεν υπάρχει καμία οδηγία για την ασφάλεια των πολιτών ούτε και μέριμνα για την μη ανάπτυξη κεραιών κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία κλπ. Κλείνοντας απαίτησε ολοκληρωμένες μελέτες ασφαλείας από τις εταιρείες παρόχους και  ζήτησε από τον Δήμο Πατρέων και τον Ιατρικό Σύλλογο να προφυλάξουν τους πολίτες.

«Δεν επιθυμώ το πιλοτικό πρόγραμμα 5G στην πόλη μου»

«Όλοι έχουμε ευθύνη και όλοι θα λογοδοτήσουμε για τα παιδιά μας» ήταν δύο χαρακτηριστικές φράσεις του  ιατρού Ηλιάδη τελειώνοντας την εισαγωγή του.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ  ΟΜΙΛΗΤΕΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ PHD, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ
Βιολογικό Παν/μίου Πατρών - Τομέας Γενετικής Βιολογίας Κυττάρου & Ανάπτυξης, Επιστημονικός Συνεργάτης ICEMS / Διεθνούς Επιτροπής για την Ασφάλεια της Η/Μ Ακτινοβολίας


“Τεχνολογικά υπερτιμημένο το 5G”

“Σύμφωνα με τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα, το φάσμα συχνοτήτων του 5G έχει δείξει ότι προκαλεί βιολογικές βλάβες»

«Η κάθε κεντρική πύλη, από τις 10 που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στο 5G της Πάτρας, θα χρησιμοποιεί 5.000 μικρότερες κεραίες, κι επομένως συνολικά θα χρησιμοποιούνται 50.000, για την κάλυψη αυτού του δικτύου»

«Το 5G εγκαθίσταται αρχικά σε επιλεγμένες πόλεις διεθνώς για την ολοκλήρωση των δοκιμών ανάπτυξής του»

Στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, το 5G είναι συνδεδεμένο με σκάνδαλα καταστρατήγησης των διεθνών προτύπων ασφαλείας. Οι υπάρχουσες έρευνες για το φάσμα συχνοτήτων που χρησιμοποιεί το δίκτυο 5G έχουν δείξει πέραν πάσης αμφιβολίας βλαπτικές επιπτώσεις στην υγεία όπως μεταβολή στην φυσιολογική έκφραση των γονιδίων, οξειδωτικό στρες, φλεγμονώδεις διεργασίες κ.α.. Λόγω του ίδιου μικροκυματικού χαρακτήρα του 5G με το δίκτυο 4G, αναμένεται να συνεισφέρει στον αυξημένο παιδικό αυτισμό, λόγω της αφύσικης υπερδραστηριότητας του εγκεφάλου που προκαλείται από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των μικροκυματικών ασύρματων δικτύων.

Υπό περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση είναι ο βαθμός που θα επηρεαστεί η ανθρώπινη φυσιολογία και το περιβάλλον και αυτό γιατί στην πλήρη ανάπτυξη του το 5G - με βασικό όχημα το λεγόμενο Internet of Things (IoT) όπου όλα τα αντικείμενα, που θα χρησιμοποιούμε στον ιδιωτικό χώρο μας από το μπουκάλι γάλα έως τα φάρμακα και το προσωπικό τσιπάρισμά μας, θα έχουν ενσωματωμένο μικροτσιπ με πομπό και δέκτη που θα επικοινωνεί σε μόνιμη βάση με τις κεραίες του δικτύου -  θα δημιουργήσει ένα ασύλληπτο σε πυκνότητα ηλεκτρομαγνητικό νέφος υπεράνω, εντός και εκτός των χώρων διαβίωσης και εργασίας, με άγνωστες, αλλά προδιαγεγραμμένες, επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής. Έθιξε και τις πολιτικές προεκτάσεις του 5G αφού με την πλήρη ανάπτυξη του IoT, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, της ιδιωτικής ζωής, και της σημερινής τυπικής δημοκρατίας, θα είναι ευάλωτα …

Ο καθηγητής προέβη και σε μία καταγγελία που χρήζει περαιτέρω έρευνας από τις αρμόδιες αρχές. Μας αποκάλυψε ότι ήδη και εν αγνοία των πολιτών, λειτουργούν 2 κεντρικές πύλες 5G, μία στο Ρίο και μία στην Πάτρα συνδεδεμένες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους, με 10.000 μικροκεραίες … Χωρίς να ερωτηθούμε …

Κλείνοντας, δήλωσε ότι η τεχνολογία 5G είναι υπερτιμημένη και ενημέρωσε τους πολίτες ότι υπάρχουν έτοιμες ή σύντομα διαθέσιμες και πολύ πιο πρωτοποριακές τεχνολογίες  που λειτουργούν με ασφάλεια για την υγεία και τα προσωπικά δεδομένα μικρότερο κόστος. Εναλλακτική του 5G είναι η τεχνολογία του ασύρματου δικτύου Επικοινωνιών Ορατού Φωτός (με εναλλακτικό του WiFi το  “Light-Fi”), που έχει αναπτυχθεί σε ερευνητικό ίδρυμα της Γερμανίας με υπεύθυνο μάλιστα Έλληνα συνάδελφό του. Ακόμα και αυτή όμως θα ελεγχθεί για την εξακρίβωση της 100% ασφάλειας της, κάτι που δεν έχουν τολμήσει να κάνουν οι  πάροχοι του 5G.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΟΥΡΤΣΙΔΗΣ MD, ΠΑΙΔΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΠΑΙΔΟΟΓΚΟΛΟΓΟΣ
Δ/ντής Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων Π & Α Κυριακού, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ)

 

«Η  Η/Μ ακτινοβολία είναι ρυπαντής του περιβάλλοντος»

«Η πλειοψηφία των Ελλήνων ανησυχεί για την Η/Μ ακτινοβολία αλλά είναι πρώτοι στην ΕΕ στην χρήση κινητού»

«Έως την ηλικία των  10 ετών απαγορεύεται η χρήση κινητού»

Ο ιατρός μίλησε με γλαφυρό τρόπο για τις επιπτώσεις γενικότερα της ανθρωπογενούς ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας  μέσω των συσκευών καθημερινής χρήσης και επικοινωνίας. Ενώ επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής αντιστοίχιση των καρκίνων εγκεφάλου με την επίδραση Η/Μ ακτινοβολίας δεν απέκλεισε τέτοιο ενδεχόμενο να αποδειχθεί στο μέλλον. Ενημέρωσε το κοινό ότι η παρατεταμένη έκθεση σε Η/Μ ακτινοβολία και ιδιαίτερα από μικρή ηλικία έχει συσχετιστεί με υπογονιμότητα, νευρολογικές διαταραχές, διανοητικά και καρδιολογικά προβλήματα, πονοκέφαλο, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης κ.α.

Έθεσε προ των ευθυνών τους ίδιους τους πολίτες, καυτηριάζοντας την αυξημένη εξάρτηση ιδιαίτερα των νέων ηλικιακών ομάδων από τα τεχνολογικά μέσα ασύρματης επικοινωνίας όπως το κινητό, ipad κλπ. Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην χρήση κινητού από τα παιδιά τους. Έως την ηλικία των  10 ετών απαγορεύεται η χρήση κινητού, από τα 10 και έως και την εφηβεία η χρήση θα πρέπει να περιορίζεται στα τηλέφωνα ανάγκης και μόνο …

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος  Ιατρικού Συλλόγου Πατρών :

Η  κ. Μαστοράκου  σε παρέμβασή της πρότεινε στην επιτροπή πολιτών να απευθύνουν τα ερωτήματα και τις ανησυχίες τους στην ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) ως τον αρμόδιο φορέα ελέγχου και εποπτείας εκ μέρους της πολιτείας.

Πρωτοπρεσβύτερος. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, Ἐκπρόσωπος Τύπου Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών:

Ο πατήρ Νικόλαος Σκιαδαρέσης μετέφερε το ενδιαφέρον της Ι. Μητροπόλεως των Πατρών και την ευαισθησία της στο ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. «Δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους η δυσμενής επίπτωση από την Η/Μ ακτινοβολία … Τα οικονομικά συμφέροντα να υπαχθούν στον Άνθρωπο και την Υγεία του» τόνισε ο σεβασμιότατος .

Χρήστος Πατούχας, Δημοτικός Σύμβουλος:

«Ο πολύ μεγάλος μας φόβος είναι αν υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα φορέας όπως ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που να τολμήσει να τοποθετηθεί ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα»

«Μάθαμε για την πρόταση πιλοτικής εφαρμογής του 5G προ σαράντα ημερών και θα κληθώ πολύ σύντομα να ψηφίσω ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο 5G.  Γίνεται πρωτοφανής επίθεση στον Δήμο Πατρέων γιατί καθυστερεί την εφαρμογή του και την ανάπτυξη της πόλης. Η ανάπτυξη όμως δεν είναι πολιτικά ουδέτερη και συνήθως γίνεται εις βάρος των πολλών και προς το συμφέρον των ολίγων. Όσοι αρθρογράφησαν αδιακρίτως υπέρ του 5G δεν είναι ειδικοί – κάποιοι δε, μπορούν να χαρακτηριστούν αναπτυξιολάγνοι. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι αδήλωτες στην ΕΕΑΕ, αυξομειώνουν την ένταση τους όταν γίνεται μέτρηση ακτινοβολίας από τις αρχές.»

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Κώστας Μπουρδούλης (πρ. πρόεδρος δημ. Συμβουλίου): «Οι απόψεις διίστανται. Πρέπει να γίνουν και άλλες εκδηλώσεις για την ασφάλεια του 5G που θα συμμετέχουν και ειδικοί των θετικών επιστημών και όχι μόνο των επιστημών υγείας»

Φώτης Λεπίδας (Νομικός): «Σε θέματα ασφάλειας των τεχνολογικών μέσων, ισχύει η αρχή της προφύλαξης, την οποία έχει ψηφίσει η Ελλάδα στα διεθνή φόρα. Αντί οι εταιρείες να δηλώνουν ότι δεν έχουν παρατηρηθεί επιπτώσεις στην υγεία από τις μελέτες που χρηματοδοτούν, οφείλουν να προσκομίσουν αποδείξεις ότι είναι 100% ασφαλές το 5G προτού να εφαρμοστεί η υποχρεωτική έκθεση των πολιτών στην ακτινοβολία τους» ....

Εφόσον η Η/Μ ακτινοβολία των ασύρματων επικοινωνιών κατατάσσεται από τον ΠΟΥ στις δυνητικά καρκινογόνες, κάλεσε τους θεσμούς να υπερασπιστούν, ως οφείλουν, την αρχή της πρόληψης, να υπερασπιστούν τους πολίτες της Πάτρας και να μην ενδώσουν στην περαιτέρω εξάπλωση του ηλεκτρομαγνητικού νέφους.

Σπυριδωνίδης Αλέξανδρος, (Καθηγητής Αιματολογίας - Υπεύθυνος Μ.Μ.Α.Κ. -Παν/κο Νοσ. Ρίου): «Ο ανθρώπινος οργανισμός κάθε λεπτό που περνάει επιδιορθώνει βλάβες στο γενετικό του υλικό από μεταλλάξεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Η/Μ ακτινοβολία των 4G/5G πολλαπλασιάζει τον αριθμό των μεταλλάξεων με ενδεχόμενο ο οργανισμός μας να μην προλαβαίνει να κάνει τις επιδιορθώσεις του – Δεν επιθυμώ να ζω σε ένα τέτοιο Η/Μ νέφος»

 

Συμπαράσταση στους διωκόμενους πολίτες της Αγυιάς

Δεκάδες συμπολίτες υπέγραψαν δήλωση συμπαράστασης στους 3 πολίτες της Έξω Αγυιάς που δικάζονται στις 25 Μαΐου γιατί κινητοποιήθηκαν ενάντια στις κεραίες της οδό Γιαννίδου τους προηγούμενους μήνες. Ακολουθεί το κείμενο:

“Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους τρεις κατοίκους της Έξω Αγυιάς που διώκονται γιατί συμμετείχαν σε κινήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην οδό Γιαννίδου.

Κρίνουμε ότι η δίωξη και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας αυτοί, στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τα κινήματα των γειτονιών της Πάτρας προκειμένου να καμφθούν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στην αυθαιρεσία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Αυτές είναι που «φυτεύουν» κεραίες κατά το δοκούν και βομβαρδίζουν ανεξέλεγκτα με ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εμάς και τα παιδιά μας, χωρίς καν να μας ρωτήσουν.

Ζητάμε την άμεση άρση των κατηγοριών από τους τρεις της Αγυιάς.”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...