Πατριαρχεία

Η Ορθοδοξία σε κρίσιμο σταυροδρόμι - Βόμβες Ρώσων: Μιλούν για δωροδοκία του Φαναρίου από τους Ουκρανούς - Εντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Στο περιθώριο των ζυμώσεων για την περίφημη υπόθεση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας η ρωσική πλευρά κάνει ήδη τις δικές της κινήσεις στην σκακιέρα.

Κινήσεις που στόχο έχουν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των υπολοίπων Ορθοδόξων Εκκλησιών στην περίπτωση που το θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας τεθεί -ως οφείλει το Φανάρι- επί τάπητος.

Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και η ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών στην Αλβανία, της εκκλησίας της οποίας ο προκαθήμενος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι πολύ κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρόλο που θεωρείται εξέχουσα προσωπικότητα στον εκκλησιαστικό χώρο.

Σε αυτό το μήκος κύματος και οι τελευταίες συναντήσεις του Νο2 του ρωσικού Πατριαρχείου Μητροπολίτη Ιλαρίωνα με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Στις 5 Μαΐου στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καΐρου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος δέχθηκε σε ακρόαση τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, ενώ την ίδια μέρα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου έλαβε χώρα και συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου με τον Μητροπολίτη κ. Ιλαρίωνα.

Και για τις δύο συναντήσεις την ανακοίνωση που βγήκε θα την ζήλευε και η...Σφήγκα!

Το Πατριαρχείο Μόσχας λοιπόν κινείται προς πάσα κατεύθυνση αναζητώντας συμμάχους. Το χειρότερο όλων όμως είναι πως ήδη φωνές -ίσως πιο ακραίες-στην Ρωσία μιλούν για δωροδοκία του Φαναρίου από τους Ουκρανούς αξιωματούχους!

Αλλά το παιχνίδι παίζεται και από τις δύο πλευρές. Διπλωματικές κινήσεις έχουμε και από τους Ουκρανούς.

«Γνωρίζουμε ότι το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή πρεσβευτές στις ορθόδοξες χώρες να έχουν συναντήσεις με τον Προκαθήμενο της κάθε Εκκλησίας για να τους πείσουν να υποστηρίξουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ειδικότερα, πρόσφατα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Pavlo Klimkin κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο.»  ανέφερεται στην ιστοσελίδα της κανονικής ουκρανικής Ορθόδοξης εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας (UOC-MP) .

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ήταν παρών όταν ο πρόεδρος Ποροσένκο κατέθεσε το αίτημα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Επίσης χθες 8η Μαΐου τρεις πρώην πρόεδροι της Ουκρανίας, οι Λεονιντ Κράβτσουκ, Λεονίντ Κούτσμα και Βίκτορ Γιούσενκο υπέγραψαν ένα κοινό έγγραφο για την υποστήριξη της δημιουργίας της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.

Μητροπολίτης Μπορισπόλ: Έλληνες Επίσκοποι διαφωνούν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Την άποψη πως οι επικεφαλης των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών ήδη αντιτάχθηκαν στην ιδέα της χορήγησης αυτοκεφαλίας στην εκκλησία στην Ουκρανία εξέφρασε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας (UOC-MP) Αντώνιος της περιφέρειας Μπορισπόλ και Μπροβάρσκι.

"Ξεκινώντας από το συνεχή διάλογο που έχουμε με τις τοπικές εκκλησίες και σύμφωνα με την πρώτη αντίδρασή τους, που ήδη γνωρίζουμε, η ιδέα του τόμου αυτοκεφαλίας των σχισματικών παρακάμπτοντας την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν έχει καμία έγκριση των Προκαθημένων και των εκπροσώπων των εκκλησιών.

Οι επίσκοποι, μητροπολίτες και εκπρόσωποι των Ορθοδόξων χωρών, με τις οποίες, ως κανονική Εκκλησία έχουμε πλήρη, επίσημη και ιδιωτική επικοινωνία, αντιλαμβάνονται με έκπληξη και μερικές φορές με αγανάκτηση όλα αυτά και εκφράζουν τη διαφωνία τους" , δήλωσε ο Μητροπολίτης Αντώνιος.

Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκάλεσε η δήλωσή του σύμφωνα με την οποία “Έλληνες επίσκοποι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, εξέφρασαν λόγους υποστήριξης προς το UOC, επειδή οι τοπικές εκκλησίες δεν εγκρίνουν αυτές τις πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια Ορθοδοξία. "

Οι ρωσικές αντιδράσεις έχουν κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα και πολλές είναι οι τοποθετήσεις του Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, αλλά και άλλων παραγόντων.

Την ίδια στιγμή ο διευθυντής του ρωσικού ARNS εμπειρογνώμων Αλεξάντερ Ρουντάκοφ εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε πάντα μεγάλο σεβασμό για τα κανονικά όρια των άλλων εκκλησιών. Για παράδειγμα, στο Πατριαρχείο Μόσχας εξακολουθούν να θεωρούν την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, ως κανονικό έδαφος της Εκκλησίας της Γεωργίας, ενώ και στη σύγκρουση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SOC) με τους σχισματικούς της ΠΓΔΜ , η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει υποστηρίξει με συνέπεια τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

“Φυσικά, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτές οι τοπικές εκκλησίες θα δείξουν επίσης την αλληλεγγύη τους προς την Ρωσική Εκκλησία για το θέμα για το οποίο μιλάμε. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, κανείς δεν θα τολμήσει να δώσει μια υπεύθυνη πρόβλεψη ότι οποιαδήποτε από τις 15 τοπικές εκκλησίες θα ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του Πορόσενκο ", ανέφερε.

Επίσης ο επικεφαλής των εργαστηριακών μελετών του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Αγίου Τύχωνα Pavel Ermilov σχολίασε:

«Θεωρώ ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποια τοπική εκκλησία θα συμφώνησει με το δικαίωμα της Κωνσταντινούπολης μονομερώς να αναδιατυπώσει τα όρια των άλλων τοπικών εκκλησιών. Αυτό είναι παράλογο. Μερικές φορές νομίζω ότι βλέπουμε σαφή σημάδια της αγωνίας της Κωνσταντινούπολης για κυριαρχία στον ορθόδοξο κόσμο»

Τα πιόνια κινούνται και το θέμα είναι ποιος θα επιφέρει την κίνηση ματ στον άλλον σε αυτήν την κρίσιμη για την ενότητα της Ορθοδοξίας παρτίδα....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...