Κόσμος

Ευρωπαϊκά «πυρά» κατά Ερντογάν - Τον ξεσκεπάζουν: Οι Τούρκοι «αλώνουν» τα Βαλκάνια βάσει σχεδίου - Εγκυρα ινστιτούτα ομιλούν για ανάφλεξη στην περιοχή

«Άλωση» των Βαλκανίων μέσω ιμάμηδων και τζαμιών υλοποιεί η Τουρκία εδώ και τόσο μεγάλοι διάστημα …και τώρα το ανακάλυψαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.

 Ολόκληρο δίκτυο Ιμάμηδων με νέα τακτική έχει ετοιμάσει ήδη ο Ερντογάν μετά την αύξηση των ελέγχων στους Τούρκους ιμάμηδες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εξαιτίας των περιστατικών κατασκοπίας στα ευρωπαϊκά τζαμιά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Η υπηρεσία θρησκευτικών θεμάτων δημιούργησε  πρόγραμμα για την εκπαίδευση των ιμάμηδων που μιλούν εκτός της  τουρκικής και τη γλώσσα της χώρας υποδοχής για την  «καλύτερη ενσωμάτωση».

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει επίσης σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία 15 χρόνια στα Βαλκάνια, τα οποία θεωρεί ότι αποτελούν μέρος της φυσικής της σφαίρας επιρροής της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας , ενώ  η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή προκαλεί ανησυχίες εντός της ΕΕ, αναφέρει η δημοσιογράφος Zia Weise που καλύπτει την Τουρκία και την περιοχή,  στο  περιοδικό Politico.

Οι  Financial Times δημοσίευσαν ένα άρθρο , σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία και η Τουρκία είναι  "έτοιμες να καλύψουν το χάσμα" στην περιοχή αυτή,  εάν η ΕΕ δεν ξανακερδίσει την επιρροή στις μετακομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και αφού οι Βρυξέλλες  δημοσίευσαν την νέα προοπτική διεύρυνσης.

Πρόσφατα, το Κέντρο  Ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA), που είναι ερευνητικό ινστιτούτο που ασχολείται με την Κεντροανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με την αποσταθεροποιητική επίδραση της Τουρκίας στα Βαλκάνια, στο ηλεκτρονικό περιοδικό Europe's Edge.

Εκτός από τον αυξανόμενο αριθμό σχολίων σχετικά με την επιρροή της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε τον Απρίλιο ότι δεν ήθελε  να δει τα Βαλκάνια να  στρέφονται  προς την Τουρκία ή τη Ρωσία όταν μιλά για μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ.

Οι επενδύσεις της Τουρκίας στην περιοχή περιλαμβάνουν την αναπτυξιακή βοήθεια, τις μεγάλες πολιτικές υποδομών, τα πανεπιστήμια και την αποκατάσταση των τζαμιών, καθώς και την ενθάρρυνση των τουρκικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Murat Uğur Ekinci, αναλυτή των Βαλκανίων στο φιλοκυβερνητικό σκέλος του SETA, ότι το εμπόριο της Τουρκίας με τα Δυτικά Βαλκάνια αυξήθηκε από 435 εκατομμύρια δολάρια (364 εκατομμύρια ευρώ) το 2002 σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016.

Η Τουρκία έχει εδραιώσει ισχυρότατες σχέσεις όχι μόνο με τις βαλκανικές χώρες που εμπεριέχουν  σημαντικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς, αλλά και με τη Σερβία, όπου τα οικονομικά συμφέροντα έχουν πείσει και τις δύο χώρες να παραμερίσουν τις παλαιές εχθρότητες.

Ωστόσο, η επιρροή της Τουρκίας επέτρεψε επίσης στην τουρκική κυβέρνηση να επεκτείνει τις εκκαθαρίσεις «Τούρκων πολιτών» μέλη της FETO ,  μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Στα τέλη Μαρτίου έξι Τούρκοι πολίτες από το Κοσσυφοπέδιο εκδόθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, λόγω των συνδέσεών τους με το κίνημα Gülen, οργάνωση που κατηγορείται για την εκτέλεση της προσπάθειας πραξικοπήματος.

Η ΕΕ εξέδωσε αργότερα ανακοίνωση , λέγοντας ότι η σύλληψη και η απέλαση αυτών των ατόμων έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το σεβασμό της δίκαιης δίκης.

Εμπειρογνώμονες στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των αντιπάλων της τουρκικής κυβέρνησης, αναφέρουν ότι η ατζέντα της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια δεν υπονομεύει αυτά της ΕΕ και στην πραγματικότητα τα συμπληρώνει.

«Η Τουρκία δεν επιχειρεί να αποτρέψει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων από τη σύγκλιση με την ΕΕ…αντίθετα», δήλωσε στο Politico ο Sinan Ülgen, πρώην Τούρκος διπλωμάτης και μέλος  στο think tank Carnegie Europe.

«Δεν καταλαβαίνω, για να πω την αλήθεια, γιατί ανησυχούν για την επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις, θα θέλαμε να κάνουμε το εμπόριο μαζί τους, υποστηρίζουμε την Ευρω-Ατλαντική ολοκλήρωση. Είναι μια κατάσταση κερδοφόρα», ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος στο υπουργείο Εξωτερικών για τις ανησυχίες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Bahadır Kaleağası, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τουρκικής Ένωσης Βιομηχανίας και Τουρισμού (TÜSIAD), τα Βαλκάνια είναι ελκυστικά για τις τουρκικές επιχειρήσεις επειδή τόσο η Τουρκία όσο και οι χώρες της περιοχής προσπαθούν να ευθυγραμμίσουν τους κανονισμούς με αυτούς της ΕΕ ως αποτέλεσμα της  διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ.

Πρόκειται όμως για λόγια ..λόγια …λόγια από Τούρκους που δεν θέλουν να πουν επίσημα γιατί έρχονται ξανά στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο λόγος είναι ότι οι νέο-οθωμανοί την θεωρούν ως περιοχή που πρέπει να…ανακαταληφθεί πάση θυσία.

Η  Άγκυρα στην συνέχεια έχει προχωρήσει στην εφαρμογή ενός παρασκηνιακού σχεδίου, με στόχο να δημιουργηθούν ομάδες proxy (βραχίονες-αντιπρόσωπους) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός όταν ο Ερντογάν  και οι συνεργάτες του αισθάνονται ότι πρέπει να τους αξιοποιήσουν.

Παρ’ όλο που το πρόγραμμα προσλαμβάνει κυρίως πολίτες τουρκικής καταγωγής σε άλλες χώρες, χρησιμοποιήθηκαν επίσης και μη μουσουλμάνοι.

Ο  Ερντογάν και «οι πολιτικοί ισλαμιστές κακοποιοί του προχώρησαν σε μια νέα φάση εργαλειοποίησης των αλλοδαπών με τουρκικό ή / και μουσουλμανικό υπόβαθρο για πολιτικούς στόχους. Όπως σημειώνεται, αφού ολοκληρώσουν την εκπαίδευση στην Τουρκία, αυτοί οι νέοι θα μεταφερθούν στη χώρα διαμονής τους για να υπηρετήσουν ως κληρικοί και θρησκευτικές προσωπικότητες στις κοινότητες τους, αναφέρει ξένο δημοσίευμα  .

Προφανώς, θα ήταν πολύ πιο εύκολο για αυτούς να αναμειγνύονται, να διεισδύουν και να ασκούν δραστηριότητες εξ ονόματος της κυβέρνησης Ερντογάν.

Για αυτό και οι ΗΠΑ « βλέπουν αναβίωση της  βαλκανικής συμμαχίας  του 1912-13 , μέσω  αναλυτών της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, μέσα από εμπεριστατωμένη, αιτιολογημένη, λεπτομερή έκθεση του τμήματος «Βαλκανίων», για την υπό διαμόρφωση κατάσταση.

Η αναβίωση των «συμμάχων»  των βαλκανικών πολέμων θα λάβει «σάρκα και οστά» από την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ,την Σερβία και την Βουλγαρία.

Πρόκειται για τα ίδια κράτη με μια μικρή παραλλαγή την ΠΓΔΜ λόγω διάλυσης  της Γιουγκοσλαβίας, που πολέμησαν σε δύο βαλκανικούς πολέμους ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία ,είχε αναφέρει  το σκοπιανό κανάλι  sitel για την έκθεση από το Λάγκλευ.

Έγκυρα γεωπολιτικά ινστιτούτα , Thinks Tanks, αναλύσεις μυστικών υπηρεσιών όπως της CIA , της σερβικής BIA, αλλά και της ρωσικής GRU , αναφέρουν για ενδεχόμενη ανάφλεξη σε Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, και φυσικά ΠΓΔΜ, λόγω ακριβώς των σχεδίων Τουρκίας και Αλβανίας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...