Κόσμος

«Βουλιάζει» το τουρκικό F-35: «Αναξιόπιστος σύμμαχος η Τουρκία» - «Στο Κογκρέσο κανείς δεν τους υποστηρίζει»

Νέα σημαντικά στοιχεία μας δίνει ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδης. Η HALC και η Εθνική Αρμενική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA) πραγματοποιούν εκστρατεία για να μην προχωρήσει η προγραμματισμένη πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 και έχουν συμβάλει στον αυξανόμενο προβληματισμό που αναπτύσσεται στην Ουάσιγκτον για την πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν και τον ρόλο της Τουρκίας.

Τα F-35 όπως αναλύει σε συνέντευξή του, δύσκολα θα δωθούν στην Τουρκία.

Οπως έχουμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, σχέδιο νόμου αναμένεται να παρουσιασθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ ο προϋπολογισμός για την εθνική άμυνα υπολογίζεται ότι θα εγκριθεί μέσα στον επόμενο μήνα, χωρίς, ωστόσο, να θεωρείται απίθανη η επικύρωση του και μέσα στο Μάιο.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία (60-1) από την αρμόδια επιτροπή και πλέον ξεκινούν οι πολιτικές διεργασίες που αφορούν τον διάλογο για την υποβολή τροπολογιών.

Αν τελικά η συγκεκριμένη πρόβλεψη τεθεί σε ισχύ μετά τη διαδικασία, οι περιορισμοί που θα επιβληθούν στις στρατιωτικές προμήθειες της Τουρκίας θα είναι ευρείας κλίμακας, και θα συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων πωλήσεις αεροσκαφών F-35 Lightning II JSF και F-16 Fighting Falcon, ελικοπτέρων CH-47 Chinook, H-60 Blackhawk και πυραύλων Patriot.

Η προσπάθεια για το πάγωμα της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα έχει αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες που διεξάγει το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) στην Ουάσινγκτον.

«Με την συμπερίληψή του στο κείμενο του προέδρου της Επιτροπής πλέον είναι μέρος κειμένου νομοσχεδίου και είναι η βάση για οποιεσδήποτε τροπολογίες υποβληθούν. Για να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη αναφορά θα πρέπει κάποιος να δώσει μάχη γι’ αυτό.»

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει εν εξελίξει και ένα δεύτερο νομοσχέδιο στην Γερουσία, το οποίο, όμως, είναι περισσότερο στοχευμένο και αφορά αποκλειστικά το πάγωμα της παράδοσης των F-35 και όχι την γενικότερη πώληση στρατιωτικών προμηθειών.

Μάλιστα η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία συνδέει την παράδοση των F-35 με το ζήτημα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία αλλά και την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που κρατείται στις φυλακές της χώρας.

Mάλιστα ο Δημοκρατικός γερουσιαστής David Cicilline επιχειρεί να μπλοκάρει την πώληση μαχητικών F-35 στην Τουρκία λόγω των στενών της σχέσεων με τη Ρωσία και την επιθετικότητά της έναντι των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ δυνάμεων στην Συρία.

Ο Cicilline προώθησε σχέδιο νόμου που απαγορεύει την πώληση ή τη μεταφορά F-35 και υποστηρικτικού υλικού στην Τουρκία μέχρι ο πρόεδρος Τραμπ να βεβαιώσει ότι «…η Τουρκία δεν πλήττει τα ΝΑΤΟ, ούτε εκθέτει την συμμαχία σε εχθρικούς δρώντες, ούτε πλήττει την ασφάλεια κρατών μελών».

Το σχέδιο νόμου υποστηρίζουν και οι Ρεπουμπλικάνοι Τεντ Γιόχο, Γκας Μπιλιράκις και Ρόμπερτ Άντερχολτ και οι Δημοκρατικοί Τζον Σαρμπάνις, Φρανκ Παλόνε και Τζιμ Μακγκόβερν.

Τι δήλωσε ο Εντι Ζεμενίδης στον Θανάση Τσίτσα για την Realnews

Ποια θα είναι η πιο πιθανή εξέλιξη της υπόθεσης των F-35;

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υφίσταται πίεση. Πιστεύω ότι το δύσκολο κομμάτι θα είναι οι πύραυλοι S-400. Εάν η Τουρκία παραλάβει πυραύλους S-400, δεν θα πάρει ούτε ένα μαχητικό F-35. Βασικά, ακόμη και η συμμετοχή της στο πρόγραμμα JSF θα κινδυνεύσει, διότι η υπάρχουσα νομοθεσία για τις κυρώσεις στη Ρωσία θα καθιστά απαραίτητη και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. 

Εάν ανταλλάξουν τους πυραύλους S-400 με πυραύλους Patriot και απελευθερώσουν τον πάστορα Μπράνσον, θα ανοίξει ο δρόμος για την παράδοση των πρώτων μαχητικών. Το θέμα δεν λύνεται, όμως. Ολοι ξέρουν ότι η Τουρκία είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ένας αναξιόπιστος σύμμαχος και ίσως είναι ένας άσπονδος φίλος.

-Yπάρχει διάσταση απόψεων στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης;

Δεν θεωρώ ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας είναι πράγματι διχασμένα - ειδικά σε ό,τι αφορά την κόκκινη γραμμή που αποτελούν οι πύραυλοι S-400. Ωστόσο, αν βγάλουμε τους πυραύλους από το προσκήνιο, το υπουργείο Εξωτερικών δείχνει μεγαλύτερη ανησυχία σε σχέση με το Πεντάγωνο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διπλωματικές εντάσεις για τις οποίες ευθύνεται η Τουρκία.

Στο Κογκρέσο, κανείς δεν υποστηρίζει την Τουρκία. Πιο σημαντικό είναι ότι οι ειδικοί στα τουρκικά θέματα έχουν αλλάξει πολύ τη στάση τους. 

Aναλυτές όπως ο Στίβεν Κουκ του Council on Foreign Affair ή ο Ντέιβιντ Φίλιπς του Πανεπιστημίου Κολούμπια ήταν υποστηρικτές της Τουρκίας στο παρελθόν. Τώρα όλοι τους εκφράζουν έντονα την ανάγκη αναθεώρησης της αμερικανικής πολιτικής για την Τουρκία.

Ακόμη και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, πάλαι ποτέ «φιλότουρκη», είναι έντονα επικριτική απέναντι στον Ερντογάν.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια… Με τα σημερινά δεδομένα η Τουρκία δεν θα πάρει τα F-35 εκτός αν αφήσει ελεύθερους τους Αμερικανούς πολίτες, εκτός αν ακυρώσει τη συμφωνία για τους S-400 με τη Ρωσία και εφόσον επανέλθει στο δυτικό στρατόπεδο χωρίς να δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα.

Θα γονατίσει όμως ο Σουλτάνος μπροστά στις ΗΠΑ; Μάλλον όχι...

Κρίσιμο ραντεβού Κοτζιά Πομπέο

Με τη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο θα αρχίσει τις επαφές του στην Ουάσιγκτον την Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον Μ. Πομπέο θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα έχει προηγηθεί συνάντηση με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ.

Αύριο Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ενώ θα έχει επίσης, και επαφές με ηγετικά στελέχη των δύο Νομοθετικών Σωμάτων των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων με τους Συμπροέδρους του «Congressional Hellenic Caucus» και της «Congressional Hellenic Israeli Alliance» (CHIA), καθώς και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Είναι λοιπόν μία καλή ευκαιρία να για την Ελλάδα να ξεδιπλώσει της θέσεις της, εκτός εάν η συνάντηση επικεντρωθεί μόνο στο Σκοπιανό. Οπου οι πιέσεις ήδη άρχισαν. Τώρα πρέπει να πείσουμε τις ΗΠΑ, ούτως ώστε να καταλάβει τον σταθεροποιητικό μας ρόλο στην ευρύτερη περιοχή την Α Μεσογείου και Βαλκανίων. Εξάλλου ο Ρ. Τ. Ερντογάν έχει ήδη διαλέξει στρατόπεδο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...