Κύπρος

«Αμμόχωστος νυν και αεί παρελαύνει ζωντανή!» – Το πανό των Ελληνοκυπρίων απέναντι στους «Γκρίζους Λύκους»


«Αμμόχωστος νυν και αεί παρελαύνει ζωντανή!» αναγράφεται σε πανό το οποίο κρατούν οι Ε/κ που είναι συγκεντρωμένοι μπροστά στο ξενοδοχείο Κωστάντια εν αναμονή της αντιπροσωπείας των Ευρωβουλευτών.

«Ραγίζει η καρδιά μου», είπε στα ελληνικά η Ευρωβουλευτής Cecilia Wikström, η οποία μαζί με συναδέλφους της μετέχει σε αντιπροσωπεία του ΕΚ που επισκέφτηκε σήμερα την κατεχόμενη Αμμόχωστο και την παραλία της Γλώσσας.

Οι ευρωβουλευτές παρέμειναν εκεί για 15 λεπτά περίπου και συνάντησαν πολλούς Αμμοχωστιανούς που διατράνωσαν τον πόθο τους για επιστροφή και την λαχτάρα τους για λύση. Κάποιοι είπαν ότι τα σπίτια τους είναι μόλις 500 μέτρα και όμως δεν μπορούν να γυρίσουν. Το κλίμα ήταν συναισθηματικά φορτισμένο και υπήρχε μεγάλη συγκίνηση από τους Ε/κ πρόσφυγες που βρέθηκαν εκεί. Στην περιοχή αναπτύχθηκαν και Γκρίζοι Λύκοι με σημαίες καθώς και «αστυνομικοί».

Αντιπροσωπεία της «βουλής» στα κατεχόμενα, παρέδωσε στους ευρωβουλευτές ένα σημείωμα και τους είπαν ότι δεν πρέπει να είναι μονόπλευροι στην όποια έρευνά τους και πρέπει να ακούσουν και τους Τ/κ. Είπαν ακόμη ότι το νησί αυτό ανήκει και στους Τ/κ. Φεύγοντας από την παραλία, οι Αμμοχωστιανοί τραγούδησαν το «Χώμα που Περπάτησα«. Ένας πρόσφυγας, ο Κώστας Λουκά ο οποίος κατά την εισβολή ήταν 27 χρόνων ανέβηκε στο λεωφορείο των Ευρωβουλευτών και έδωσε στην κ. Wikström φανέλα με την φωτογραφία της Αμμοχώστου και την επιγραφή «Αμμόχωστος«.

Η αντιπροσωπεία μεταβαίνει τώρα στη Δερύνεια όπου θα δοθεί διάσκεψη Τύπου.

Καθοδόν προς την «Γλώσσα» οι Ευρωβουλευτές έχουν σταματήσει στο σπίτι του Λοΐζου Αυξεντίου, ο οποίος καταχώρησε το 2004 την αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο, εκ μέρους της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου και η οποία ζητά την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι βρίσκονται έναντι των χασκόντων παρατημένων οικιών, προκειμένου να μη συνηθίσουν, να μη ξεχάσουν, και πως δεν υπάρχει άλλο σκαλί αντίστασης. Ζήτησαν να εισέλθουν στην πόλη, παρόλο που η απάντηση ασφαλώς ήταν αρνητική, ωστόσο η διαδρομή πέριξ της πόλης υπήρξε ενδεικτική. Θέλω να συγχαρώ τον κόσμο που παρευρέθη μαζί μας και μας συμπαραστάθηκε, ενώ εντονότατη ήταν η παρουσία των κατοχικών «αρχών».

Εξάλλου, συγκίνηση προκάλεσαν τα σχόλια προσφύγων κατοίκων της περίκλειστης πλέον πόλης, καθώς και ενός Τουρκοκύπριου ο οποίος έκανε δήλωση υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων.

https://www.youtube.com/embed/fGx8YdjyAcw?feature=oembed

Γύρω στις δώδεκα παρά τέταρτο έφτασε μπροστά από το ξενοδοχείο Κωνστάντια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο το λεωφορείο που μεταφέρει τους Ευρωβουλευτές που μετέχουν στην αντιπροσωπεία του ΕΚ που επισκέπτεται την περιοχή. Εκεί τους χειροκρότησαν Ε/κ που μετέβησαν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Οι Ευρωβουλευτές, πεζοί, κατευθύνονται τώρα στην παραλία της Γλώσσας. Εκεί βρίσκονται και οι Ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου και Νεοκλής Συλικιώτης οι οποίοι δεν μετέχουν στην επίσημη αντιπροσωπεία.

Επί τόπου διαμαρτυρόμενη βρίσκεται και ομάδα των  Γκρίζων Λύκων. Στο χώρο έχει φθάσει και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός καθώς και 4 Ελληνοκύπριοι βουλευτές, Γιώργος Γεωργίου και Γιώργος Κάρουλας του ΔΗΣΥ, Σκεύη Κουκουμά και Νίκος Κέττηρος του ΑΚΕΛ. Την εκδήλωση καλύπτουν και τ/κ ΜΜΕ.

Επεισόδια, συλλήψεις και τραμπουκισμοί ενόψει άφιξης των Ευρωβουλευτών

Οι κατοχικές αρχές «συνέλαβαν» και κράτησαν για περίπου 15 λεπτά εννέα άτομα που βρίσκονταν στην παραλία «Γλώσσα» στην Αμμόχωστο.

Πρόκειται για 8 Ε/κ και μια Βρετανίδα υπήκοο οι οποίοι μετέβησαν στην παραλία το πρωί πριν την άφιξη των Ευρωβουλευτών. Η σύλληψη έγινε με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για στρατιωτική περιοχή και πως απαγορεύονταν να βρίσκονται εκεί. Τους ζήτησαν να τους παραδώσουν φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα που είχαν στην κατοχή τους.

Στη συνέχεια αφού τα έλεγξαν και έσβησαν κάποιες φωτογραφίες, τους άφησαν ελεύθερους λέγοντας τους να απομακρυνθούν από την παραλία.

Τα εννέα άτομα βρίσκονται αυτή τη στιγμή συγκεντρωμένα μαζί με τους υπόλοιπους Ε/κ στο δρόμο μπροστά από το ξενοδοχείο Κωστάντια, εν αναμονή της άφιξης των Ευρωβουλευτών για την επίσκεψη τους στη «Γλώσσα».

Παράλληλα, από νωρίς Τουρκοκύπριοι, συνεπικουρούμενοι από φανατικά στοιχεία έποικων εκ Τουρκίας, με σημαίες τους ψευδροκράτους, της Τουρκίας, αλλά και των Γκρίζων Λύκων διαμαρτύρονταν έντονα για την έλευση των ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο, καθώς και για την παρουσία Ε/κ, κυρίως εκπροσώπων του Τύπου.

Νωρίτερα…

Με σημαίες της Τουρκίας και «σημαίες» του ψευδοκράτους συγκεντρώθηκαν άτομα στο χώρο όπου αναμένονται να αφιχθούν εντός ολίγου οι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου στην παραλία της κατεχόμενης Αμμόχωστο.

Στο χώρο βρίσκονται και Ελληνοκύπριοι οι οποίοι μετέβησαν στην Αμμόχωστο για να στηρίξουν την εκδήλωση των Ευρωβουλευτών καθώς και μέλη της «αστυνομίας» του ψευδοκράτους.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου απαριθμεί 9 άτομα. Πρόκειται για τους Ευρωβουλευτές Cecilia Wikström (Σουηδία), Πρόεδρος Επιτροπής – επικεφαλής κλιμακίου, Alberto Cirio (Ιταλία), μέλος, Rosa Estaràs Ferragut (Ισπανία), μέλος, Σοφία Σακοράφα (Ελλάδα), μέλος,  Igor Šoltes (Σλοβενία), μέλος,  Teresa Jiménez-Becerril (Ισπανία), μέλος,  Δημήτρη Παπαδάκης(Κύπρος), μέλος, και Τάκη Χατζηγεωργίου (Κύπρος), μέλος. Οι τρεις τελευταίοι Ευρωβουλευτές συμμετέχουν αυτεπάγγελτα.

Σκοπός της επίσκεψης είναι όπως επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, στη βάση των προνοιών της Διακήρυξης του Ευρωκοινοβουλίου ημερομηνίας 14 Φεβρουαρίου 2012, που μεταξύ άλλων καλεί την τουρκική Κυβέρνηση να εφαρμόσει τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789(1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το πρωί οι Ευρωβουλευτές είχαν συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ενώ χθες το βράδυ συνάντησαν και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ