Ελληνοτουρκικά

Συγκεντρώνει ναυτικές δυνάμεις στα Ίμια και το νότιο Αιγαίο η Τουρκία - «Κλειδώνει» τον εναέριο χώρο η Ελλάδα και «εγκλωβίζει» τα τουρκικά πλοία

Η Τουρκία τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί της έντασης στο Αιγαίο (ξανά), μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι κατέβασαν ελληνική σημαία από ελληνική νησίδα του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας (το έπραξαν κομάντος κατά την θεωρία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου) και την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού σκαφών στην περιοχή των Ιμίων, αλλά και στην περιοχή που επιχειρεί η Άγκυρα τώρα να «γκριζάρει».

Τα όσα υποστήριξαν οι Τούρκοι περί υποστολής της ελληνικής σημαίας δεν επιβεβαιώθηκαν και φαίνεται πώς είναι ένα παιχνίδι αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας με ψεύδη, το οποίο όμως θέτει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και γενικότερα τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού, αφού δεν είναι καθ' όλου απίθανο η Άγκυρα να επιχειρήσει να στήσει κρίση a la Ίμια. 

Ειδικά σήμερα, που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στο Καστελόριζο ολόκληρη η Αεροπορία θα είναι σε επιφυλακή, καθώς είναι πολύ πιθανό οι Τούρκοι να επιχειρήσουν να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο που θα μεταφέρει τον Έλληνα πρωθυπουργό από την Ρόδο στο Καστελόριζο. Είναι κάτι που έχουν πράξει πολλές φορές και δεν αποκλείεται να το κάνουν και σήμερα. Έτσι, τα μαχητικά αεροσκάφη θα "κλειδώσουν» την περιοχή με συνεχείς πτήσεις στον αέρα, ενώ και πολεμικά σκάφη θα βρίσκονται στην περιοχή για την αντιμετώπιση πρόκλησης στη θάλασσα.  

Τα μέτρα ετοιμότητας των Ένοπλων Δυνάμεων αυξήθηκαν περαιτέρω μετά την δήλωση Γιλντιρίμ που θέτει σε εφαρμογή την θεωρία των «γκρίζων ζωνών» και την αμφισβήτηση της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας. Αυτό που είναι επιβεβαιωμένο είναι ότι πράγματι την Παρασκευή 13 Απριλίου τρεις νεαροί τοποθέτησαν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», ώστε να αποτίσουν με τον δικό τους τρόπο φόρο τιμής στον αδικοχαμένο σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, ενώ έριξαν στην θάλασσα και ένα στεφάνι.

Πρόκειται για μία ακατοίκητη νησίδα που βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων Ικαρίας και νοτιοδυτικά της Σάμου. Η έκτασή της είναι 0,545 τ.χλμ., ενώ διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. Δεν το είδαν σαν κάτι το τόσο σημαντικό. Έτσι κι αλλιώς είναι ελληνικό έδαφος», είπε ο δήμαρχος της περιοχής. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ωστόσο παραλλήλισε την ενέργεια των τριών νεαρών να στήσουν τη γαλανόλευκη στο υψηλότερο σημείο της βραχονησίδας, με αυτή στα Ίμια στις 25 Ιανουαρίου 1996 που οδήγησε στο θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.

Συνέχεια στην «αποκάλυψη» του Τούρκου πρωθυπουργού για το περιστατικό έδωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αναφερόμενος στο υποτιθέμενο περιστατικό, έκανε λόγο για Τούρκους κομάντος, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε αναφέρει νωρίτερα ο Γιλντιρίμ για επιχείρηση της τουρκικής ακτοφυλακής. Τους τουρκικούς ισχυρισμούς διέψευσε η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρης Τζανακόπουλου, αλλά και το υπουργείο Άμυνας.

Σε ανακοινώσεις τους διευκρίνισαν ότι δεν επιβεβαιώνεται κανένα τέτοιο περιστατικό παραβίασης, ενώ από το ΓΕΕΘΑ βεβαιώνεται ότι τα τελευταία δύο τελευταία 24ωρα (Σάββατο-Κυριακή) δεν έχει καταγραφεί καμία κίνηση τούρκικου πλοίου, ούτε της ακτοφυλακής. «Το πρωί η ελληνική ακτοφυλακή πέρασε από τα νησιά και οι σημαίες ήταν εκεί. Δεν υπάρχει καμία μεθύστερη ενημέρωση, αλλά οι σημαίες μας είναι ακόμα εκεί. Κανένα τουρκικό πλωτό ή εναέριο μέσο δεν πλησίασε τις νήσους Ανθρωποφάγους», ξεκαθάρισε πηγή του ΥΕΘΑ

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι έχει σημάνει γενικός συναγερμός και αυτό γιατί η Τουρκία φαίνεται να κυλά σε επικίνδυνους ατραπούς, επαναλαμβάνοντας συμπεριφορές που έχουν στο παρελθόν οδηγήσει στα άκρα. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι σε λίστα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται «αμφισβητούμενες περιοχές».

Ανάμεσά τους είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου συμπεριλαμβάνονται οι νησίδες Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Αγιος Μηνάς. Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ιδιαιτέρως προβληματισμένη από την τουρκική προκλητικότητα, έστω σε επίπεδο ρητορικής, με στελέχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας να εκτιμούν πως η Άγκυρα διεξάγει έναν υβριδικό επικοινωνιακό πόλεμο ώστε να ασκήσει πιέσεις.

Έτσι εξηγούνται και οι ενδελεχείς έλεγχοι σε βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει ύποπτες κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ικαρίας και της Σάμου. Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικράτησε είναι και τα δεκάδες τηλεφωνήματα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Και ενώ τα πράγματα κλιμακώνουν επικίνδυνα, ο γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει επιλέξει την τακτική του Πόντιου σε ότι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να τα βρουν, λέγοντας ότι θα ήθελε η στάση της συμμαχίας να είναι πολύ πιο δυναμική και σαφής. Η εξίσωση αυτή, διαψεύδει και τις ελπίδες που είχε το Μέγαρο Μαξίμου για δυναμική παρέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων, έτσι ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...