Κόσμος

Πάνε να την κάνουν "χωράφι" : Νέο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ τουρκικής λίρας-δολαρίου- Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος και αρμόδιος για την Οικονομία

Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχεται η τουρκικήε οικονομία. Την παραίτησή του φέρεται να έχει υποβάλει στον Ερντογάν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος για την οικονομία, Μεχμέτ Σιμσέκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που επικαλείται την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Ηδη από το βραδύ της Τετάρτης, 4/4, κυκλοκυκλοφορούσαν έντονες φήμες στην τουρκική πρωτεύουσα ότι ο υπουργός υπεύθυνος για την τουρκική οικονομία, Mehmet Şimiek, υπέβαλε την παραίτηση στον πρωθυπουργό καθώς αναμένονται ισχυροί κλυδωνισμοί στην τουρκική οικονομία.

Τις φήμες αυτές ενίσχυσε και το γεγονός ότι ο εν λόγω υπουργός έχει να εμφανιστεί δημόσια εδώ και μια εβδομάδα ακυρώνοντας όλο το πρόγραμμα των εμφανίσεων του, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για την στάση του

Σήμερα το απόγευμα, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου υποχώρησε κατά περίπου 1% σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, στο επίπεδο των 4,05 λιρών ανά δολάριο.

Η λίρα ανέκαμψε ελαφρά μετά από ανάρτηση του Σισμσέκ στο twitter ότι θα υπηρετεί τη χώρα «μέχρι την τελευταία ανάσα του».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Χουριέτ, της υποβολής παραίτησης του Σιμσέκ είχε προηγηθεί συνεχής κριτική του Ερντογάν στον ίδιο και τις οικονομικές απόψεις του.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, χαρακτήρισε εικασίες τις αναφορές για παραίτηση του Σιμσέκ. Ταυτόχρονα, όμως, απέφυγε προσεκτικά μία ρητή διάψευση των φημών για παραίτησή του.

Σε μία τακτική συνεδρίαση του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος AKP, του οποίου είναι Πρόεδρος, ο Ερντογάν επέκρινε έμμεσα τον Σιμσέκ και τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Μουράτ Τσετινκάγια, χωρίς να τους κατονομάσει.

Πριν από ένα ταξίδι του στο εξωτερικό, ο Ερντογάν είχε μία σύσκεψη για τη δυνατότητα μείωσης του βασικού επιτοκίου της Τουρκίας.

«Συζητήσαμε για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, αλλά μόλις βρέθηκα στο εξωτερικό, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια», δήλωσε. Χωρίς να αναφέρει ονόματα, ο Ερντογάν πρόσθεσε:

«Λένε ότι δεν παίρνουν αποφάσεις μόνοι τους, αλλά πίσω από την πλάτη μου κάνουν από κοινού πράγματα».

Ο Σιμσέκ δεν είναι οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης.

Θεωρείται, όπως και ο προκάτοχός του, Αλί Μπαμπατσάν, ως η οικονομική συνείδηση της τουρκικής ηγεσίας.

Τούρκοι και ξένοι επενδυτές τον βλέπουν, εξ άλλου, ως το ορθόδοξο αντίβαρο στην οικονομική πολιτική του Ερντογάν που είναι προσανατολισμένη μόνο στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ φέρεται να έχει μεσολαβήσει προσωπικά για να αποτρέψει μία παραίτηση του Σιμσέκ.

Οπως και να χει το κλίμα δεν είναι καλό και σύντομα θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα.

Θανάσιμο κοτέιλ τα οικονομικά πλήγματα σε συνδυασμό με επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης εντός της χώρας...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...