Ελληνοτουρκικά

Επιμένουν οι Τούρκοι: «Τούρκοι κομάντος έκαναν απόβαση σε ελληνικό έδαφος και κατέβασαν την σημαία» - Δείτε βίντεο

Πρώτα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ και στην συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκαν σήμερα σε περιστατικό σε βραχονησίδα στο Αιγαίο, όπου είχε υψωθεί η ελληνική σημαία.   

https://www.youtube.com/watch?v=so-MJ5EzX2A

Συνέχεια στην αποκάλυψη (;) του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ για περιστατικό σε βραχονησίδα στο Αιγαίο προσπάθησε να δώσει ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος.

Το ενδιαφέρον δε είναι ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο υποτιθέμενο περιστατικό, έκανε λόγο για Τούρκους κομάντος οι οποίοι κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα «Ανθρωποφάς», ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε αναφέρει νωρίτερα ο Γιλντιρίμ για επιχείρηση της τουρκικής ακτοφυλακής.

Τι ακριβώς ισχύει τελικά; Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα;

https://www.youtube.com/watch?v=tEunMvAUmwk

Την ίδια στιγμή, κατηγορηματικά διέψευδαν πηγές του ελληνικού Πενταγώνου την καταγραφή οποιασδήποτε δραστηριότητας στο νησί Μικρός Ανθρωποφάς τις τελευταίες ώρες.

Ωστόσο εντυπωση προκαλεί η σιγή ασυρμάτου που τηρούν οι Λιμενικές Αρχές αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό κυρίως ως προς την πτυχή για το αν τελικά υψώθηκε ή όχι απ' τους τρείς νεαρούς η σημαία στο συγκεκριμένο νησί.

Καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή που ρωτήθηκε τόνισε συγκεκριμένα πως:

«Το ψάχνουμε αλλά η κίνηση τούρκων δεν επιβεβαιώνεται. Τώρα αν μιλάει ο τούρκος πρωθυπουργός πριν από χρόνια…

Δεν προσδιόρισε χρόνο και το «Didim» είναι στις ακτές της Τουρκίας.

Σαφώς όλα είναι στο πλαίσιο ψυχολογικού πολέμου και ο πλέον αδαής θα το καταλάβαινε.

Για το ότι τρεις πολίτες ανέβασαν μια σημαία και βγάζουν μια σέλφι εξετάζεται. Eίναι οι Ανθρωποφάγοι;

Οι νησίδες Ανθρωποφάγοι είναι στο σύμπλεγμα των Φούρνων. Πας με καραβάκι από τους Φούρνους. Δεν κατοικούνται οι Ανθρωποφάγοι. Είναι μεταξύ Σάμου και Ικαρίας. Είναι μακρυά από την Τουρκία».

Κάποιος δεν μας λέει την αλήθεια λοιπόν.

Τι αναφέραμε νωρίτερα:

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μ. Γιλντριμ, μίλησε και πάλι για ελληνικές προκλήσεις στο Αιγαίο, «όταν σε μικρό νησί κάποιοι τοποθέτησαν την ελληνική σημαία , η οποία απομακρύνθηκε από το τουρκικό λιμενικό για να μην τεθούν σε αμφισβήτηση τα δικαιώματα κυριαρχίας μας», είπε ο ίδιος.

Μιλώντας στην «επιτροπή του Συμβουλίου της Προεδρίας» που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο πρωθυπουργός Binali Yıldırım απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά την επιτροπή.

Ο Yıldırım μίλησε για την ένταση στο Αιγαίο: «Είναι γνωστό ότι στο Αιγαίο υπάρχουν ορισμένες δραστηριότητες των γειτόνων Ελλήνων , οι οποίοι προσπαθούν περιστασιακά να αυξήσουν την ένταση. Υπάρχουν κομμάτια βράχων που δεν έχουν νόημα που ανήκουν.

Βλέπουμε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες παρόμοιες με εκείνες των Βραχονησίδων Kardak. Ήταν μια προσπάθεια κάποιων να τοποθετήσουν μια ελληνική σημαία στα βράχια της μικρονήσου «Ανθρωποφάγος» .

Οι ομάδες της τουρκικής Ακτοφυλακής έχουν κάνει την αναγκαία παρέμβαση και έχουν αφαιρέσει τη σημαία από εκεί. Σας συνιστούμε να μην παρακινείτε τέτοιες προκλήσεις που θα αυξήσουν την ένταση στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αναμένουμε ότι κανείς δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα κυριαρχίας της χώρας μας και δεν θα σκεφτεί συμβιβασμό. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την απαραίτητη απάντηση στις πραγματικές καταστάσεις που θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Η κίνηση των Τούρκων θυμίζει κρίση των Ιμίων ….και η ουσία αν θα δοθεί συνέχεια από την ελληνική πλευρά ή όχι.

Τη γαλανόλευκη ύψωσαν στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων, τρεις νεαροί από τους Φούρνους Κορσεών.

Οι δηλώσεις είναι αρκετά περίεργες. Πολύ απλά μιλάμε για απόβαση, αν οι ισχυρισμοί Γιλντιρίμ-Τσαβούσογλου ευσταθούν.  

Η Ελλάδα διαψεύδει πως υπήρξε επεισόδιο στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς

«Δεν επιβεβαιώνεται το συμβάν από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας. Υπήρξε επικοινωνία Τσίπρα – Καμμένου ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση του περιστατικού». Αυτό σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφορικά με το φερόμενο επεισόδιο που έλαβε χώρα στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, καταδικάζοντας, παράλληλα, τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού.

Με βάση την τελευταία ενημέρωση, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό, υπογράμμμισε. «Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

«Η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα. Η Ελλάδα δεν αποδέχεται την πολιτική των γκρίζων ζωνών ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ