Ελληνοτουρκικά

Tσίπρας προς Τουρκία: «Με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει» - «Δεν παραχωρούμε σπιθαμή ελληνικής γης» - Επικοινωνία Αποστολάκη-Ακάρ


Με φόντο την κυρά της Ρω και με πάνοπλους άνδρες του Λιμενικού, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στην Τουρκία από το ακριτικό Καστελόριζο. 

Βέβαια, καλά τα μηνύματα προς την Τουρκία, όμως η πολιτική μας πρέπει να αλλάξει. Το συμβάν στη Ρω έδειξε κάποια θετικά στοιχεία, καθώς η ελληνική αντίδραση ήταν ορθή, όμως η απάντηση όσο σε διπλωματικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο πρέπει να είναι ισχυρότερη. Πρέπει να δείξουμε πυγμή, αποφασιστικότητα και τόλμη. Η τουρκία απειλεί, αμφισβητεί και προκαλεί.  

Η επίσκεψη είναι συμβολική, όμως θα πρέπει να λάβουν χώρα περεταίρω ενέργειες. Ο ελληνικός λαός θέλει πράξεις και όχι λόγια.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός στο Καστελόριζο, είπε:

«Οι γείτονές μας», είπε ο Πρωθυπουργός, «δεν συμπεριφέρονται πάντα ως καλοί γείτονες. Ορισμένες φορές είναι οι πολιτικές ηγεσίες που δεν ακολουθούν τις συνήθειες και τα πιστεύω των ανθρώπων και πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε αδικαιολόγητες συμπεριφορές επιθετικής και προκλητικής στάσης που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσις καλής γειτονίας.Θέλω από εδώ να περάσω ένα μήνυμα συνεννόησης και συνεργασίας αλλά και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας. Η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν φοβάται κανέναν. Μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα απ’ άκρη σε άκρη των συνόρων της.

Δεν διαπραγματευόμαστε δεν παζαρεύουμε δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή γης». Και πρόσθεσε: «Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος.

Το λέω με αίσθημα φιλίας προς τους γείτονές μας. Προχθές σε μια ένδειξη καλής θέλησης ο Τούρκος Πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο για να συλλυπηθεί. Ήταν πραγματικά μια ένδειξη καλής θέλησης. Αυτές οι κινήσεις πρέπει να έχουν συνέχεια,όχι οι προκλήσεις. 

Το μήνυμα που θέλω να περάσω από εδώ είναι μήνυμα συνεργασίας από τη μια αλλά και μήνυμα αποφασιστικότητας από την άλλη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με την οποία δεν μπορεί κανείς να παίζει.»

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftsiprasalexis%2Fvideos%2F10156389937038054%2F&show_text=0&width=560
Ναύαρχος Αποστολάκης - Στρατηγός Ακάρ: Τι είπαν μετά την πτώση του Μιράζ

Σαρανταοκτώ ώρες μετά την πτώση του μαχητικού Mirage 2000-5 στη Σκύρο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Τούρκος ομόλογός του Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, επικοινώνησαν για πρώτη φορά μετά τη σύλληψη των δυο στρατιωτικών μας στην ελληνοτουρκική μεθόριο στις Καστανιές του Έβρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνομιλία τους αφού ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δέχθηκε τα συλληπητήρια του Στρατηγού Ακάρ, εν συνέχεια τόνισε από την πλευρά του με νόημα ότι δεν είναι καλό κατά την περίοδο της ειρήνης οι Ένοπλες Δυνάμεις να θρηνούν θύματα. Επισήμανση την οποία ο τούρκος στρατηγός φέρεται να απεδέχθη.

Βέβαια η Τουρκία είναι ο ηθικός αυτουργός του συγκεκριμένου συμβάντος. Να θυμήσουμε ότι ο ΟΥΚάς Αποστολάκης δεν εμφανιζόταν στα τηλέφωνα του Ακάρ. Αυτό έχει την σημασία του βέβαια. Ηθελε να στείλει το μήνυμά του ο Α/ΓΕΕΘΑ.

Να σημειωθεί ότι σε περίπου 5 ημέρες οι δυο αρχηγοί ΓΕΕΘΑ θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω στην σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ