Κυβέρνηση

"Τορπίλη" από την Ελληνική πλευρά: Τα γυρνάει η Κυβέρνηση για τις FREMM- Τι μεσολάβησε; Τώρα μιλάνε για “project” που εξετάζεται

Ο Φώτης Κουβέλης είχε επιβεβαιώσει πλήρως την είδηση ότι οι φρεγάτες FREMM έρχονται ως τον Αύγουστο στο Αιγαίο και θα είναι και ετοιμοπόλεμες... Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι συμφωνία δεν υπάρχει και πως είναι ένα project το οποίο εξετάζεται.

Τι μεσολάβησε; Τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου που διαψεύδουν ότι δυο απ’ τις γαλλικές φρεγάτες FREMM θα παραχωρηθούν άμεσα στην Ελλάδα, δημοσιεύματα τα οποία στηρίζονται κυρίως στην έμμεση διάψευση της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας.

Έτσι απ’ την Παρασκευή και τις δηλώσεις Κουβέλη ο οποίος μάλιστα αναφερόταν και σε προθέσεις για αγορά δυο ακόμη σκαφών, ήρθε η Δευτέρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος λέει πως “υπάρχουν μία σειρά από διερευνήσεις για διάφορα project του Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δε συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ”.

Απαντώντας για το θέμα των γαλλικών φρεγατών, με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτού υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη, για αγορά με leasing των δυο Γαλλικών πλοίων, αλλά και με τα όσα αναφέρει σήμερα ο Γαλλικός τύπος ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «υπάρχουν μία σειρά από διερευνήσεις για διάφορα project του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δε συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ».

Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε πως «ο κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από project. Από κει και πέρα αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή δηλώσεις αξιωματούχων, αλλά και του Προέδρου Ερντογάν, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι δείχνουν περισσότερο μια νευρικότητα, παρά ότι εκφράζουν συγκροτημένη στρατηγική. «Θέλω να κρατήσω τη δήλωση Ερντογάν για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διμερών διαφόρων αλλά και των διαφορών μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».

Ειδικά για το ζήτημα -όπως το έθεσε μέσω συνέντευξης του ο Τούρκος Πρόεδρος - περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ο υπουργός Επικράτειας έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα υπογραμμίζοντας:

«Έχουμε ξεκαθαρίσει, η ελληνική κυβέρνηση, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε ποτέ κάτι τέτοιο διότι αυτό θα ήταν ευθεία παραβίαση των δικαιοκρατικών αρχών και των ρυθμίσεων της ελληνικής και διεθνούς έννομης τάξης»

Συμπλήρωσε δε ότι «αυτό που επίσης νομίζω ότι πρέπει να σχολιαστεί είναι ότι η Τουρκία μέχρι λίγες μέρες πριν μας έλεγε ότι η κράτηση των δύο αφορά την δικαιοσύνη και ότι επειδή Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να υπάρξει ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου.

Νομίζω ότι αυτό είναι και ορθός τρόπος διαχείρισης της υπόθεσης και από την τουρκική πλευρά, επομένως δεν καταλαβαίνω με ποια λογική και υπό ποια ιδιότητα μπορεί κανείς να κάνει δηλώσεις για κυβερνητικές παρεμβάσεις επί του ζητήματος αυτού».

Καταλήγοντας, στην τοποθέτηση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία, εφόσον είναι κράτος δικαίου να περιμένει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. «Οτιδήποτε πέρα από αυτό δεν είναι στη σφαίρα της διεθνούς νομιμότητας» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος για να προσθέσει πως η «η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια και οφείλει να τηρήσει τον νόμο και τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε -και κάνουμε- είναι να εντείνουμε την πολιτική και διπλωματική πίεση στην Τουρκία έτσι ώστε να τηρεί τις υποχρεώσεις της η οποίες πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Χθες το πρωί μόλις ανακοινώθηκε η απογευματινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, πάρα πολλοί πίστεψαν ότι η οριστική απόφαση για τον εκσυγχρονισμό ήταν πολύ κοντά. Η τετράωρη διάρκεια της συνεδρίασης ενέτεινε αυτές τις προσδοκίες.

Ωστόσο με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ και την ανακοίνωση του Μαξίμου επικράτησε αναταραχή. Οι πληροφορίες που έλεγαν πως η υπόθεση του εκσυγχρονισμού δεν «έκλεισε». Η επιβεβαίωση ήρθε λίγη ώρα μετά με την επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει:

«Υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας.

Στη συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ συζήτησε διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 και αποφάσισε την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών C-27».

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro γράφει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα “παραχώρησης” πλοίων στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η La Τribune. Κάνει λόγω για παρανοήσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Η εφημερίδα γράφει πως «η Ελλάδα ανακοινώνει ότι θα νοικιάσει αυτό το καλοκαίρι για πέντε χρόνια δύο φρεγάτες από τη Γαλλία. Στηρίζεται σε τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι «δεν υπάρχει είδηση αν και φυσικά είμαστε διαθέσιμοι στους Έλληνες φίλους μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακόμα πιο στενά». Διευκρινίζεται ότι η Γαλλία δεν έχει αναλάβει δέσμευση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Ειδικά επειδή το Πολεμικό Ναυτικό δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα να δανείσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...