Απόψεις

"Πόλεμος Ελλάδα - Τουρκία": Τι "βλέπει" ο Ναύαρχος Γιακουμάκης

Γράφει ο Γεώργιος Γιακουμάκης, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ

Στρατηγικός στόχος της Άγκυρας είναι να μας σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όλα τα θέματα που έχει προβάλει και οι διευθετήσεις να γίνουν με πολιτικούς όρους και όχι με όρους του Διευθνούς Δικαίου.

Επιπλέον ενόψει των κρίσιμων εκλογών του 2019, που θέλει να κερδίσει ο κ. Ερντογάν, θα ήθελε να προβάλει το πατριωτικό του προφίλ, τουλαχιστον ότι δεν απεμπολεί δικαιώματα της Τουρκίας στο Αγαίο, όπως τον κατηγορεί η αντιπολίτευση.

Ενδεχομένως λοιπόν να επιδιώξει μία εύκολη νίκη έναντι της Ελλάδας σε τομέά που θα έχει μικρό ρίσκο. Αν αναλάβει μεγάλο ρίσκο και δε πετύχει τους στόχους του κινδυνεύει να χάσει την εξουσία και όχι μόνο.

Στο Αιγαίο πέλαγος, με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων και με την εγρήγορση των Ενόπλων Δυνάμεών μας δεν υπάρχει εύκολη νίκη για την Άγκυρα και εκτιμώ ότι η πιθανότητα για μία κρίση είναι μικρή.

Σήμερα το σοβαρό διακύβευμα για την Άγκυρα, που είναι και επιτακτικό, είναι να πάρει κομάτι από τη διανομή του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα από τις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και της Ελλάδας.

Θεωρεί ότι η Κύπρος είναι ένας εύκολος στόχος, προτάσσοντας τη στρατιωτική της ισχύ και δευτερευόντως η Ελλάδα στη περιοχή νοτίως Καστελόριζου.

Διαβάστε την συνέχεια στο armyvoice.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...