Κόσμος

Ο Ερντογάν θέλει να κάνει προεκλογική καμπάνια στη Γερμανία - Ηδη άρχισε η γκρίνια

Νέα διάσταση ενόψει των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία παίρνει η εκπεφρασμένη από τον περασμένο Φεβρουάριο επιθυμία του Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί τη Γερμανία.

Παραμονές του τουρκικού δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση πέρυσι τον Απρίλιο είχαν απαγορευτεί οι προεκλογικές εμφανίσεις τόσο του Τούρκου Προέδρου όσο και υπουργών του με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών πολλών γερμανικών κρατιδίων, ενώ ορισμένοι δήμοι απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις οπαδών του επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.

Ο Ερντογάν είχε εκτοξεύσει τότε πύρινα βέλη κατά του Βερολίνου κάνοντας λόγο για «ναζιστικές μεθόδους». Οι απαγορεύσεις είχαν οδηγήσει στα πρόθυρα διπλωματικής κρίσης την Τουρκία με τη Γερμανία, αλλά και την Ολλανδία και στη γερμανική πρωτεύουσα φοβούνται τώρα μια νέα κλιμάκωση, αφού οι Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία -υπολογίζονται στο 1,4 εκ.- και έχουν δικαίωμα ψήφου στην πατρίδα τους στηρίζουν ως επί το πλείστον τον Τούρκο Πρόεδρο, λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν «καίγεται» να κάνει προεκλογική εκστρατεία και στη Γερμανία.

«Πιθανόν θα ξαναγίνουν προσπάθειες να διεξαχθεί προεκλογική καμπάνια στη Γερμανία», είπε ο Τζεμ Εζντεμίρ, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων, στο δίκτυο SWR . Και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να προετοιμαστεί γι’ αυτό το ενδεχόμενο και να ξεκαθαρίσει εγκαίρως τη στάση της. Η γερμανική κυβέρνηση είχε δεχθεί πέρυσι έντονες επικρίσεις επειδή άφησε άλλους «να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά».

Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί, είπε ο Εζντεμίρ. Δεν πρέπει να αφήσει το Βερολίνο μόνα τους τα κρατίδια και τις κοινότητες να τα βγάλουν πέρα. Απέρριψε, όμως, το ενδεχόμενο να απαγορευτεί ρητά στον Ερντογάν να εκφωνήσει λόγους, γιατί θα το εκμεταλλευόταν για να παρουσιάσει εαυτόν ώς «θύμα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...