Σκοπιανό

Αυτό δεν είναι ξεπούλημα της Μακεδονίας, αλλά της ίδιας της Ελλάδας - Από τον Ζάεφ μαθαίνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει «μακεδονικό έθνος»

Ζάεφ: Οι Έλληνες κατανοούν ότι δεν πρέπει να πειραχθεί η εθνική ταυτότητα - Το Μάιο θεωρεί ο Ζόραν Ζάεφ ως κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Εάν όλα πάνε καλά ως τότε, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα για να επικυρωθεί η συμφωνία, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TV 24.

Ο Ζόραν Ζάεφ θα θέσει στη συνέχεια τη λύση στην κρίση του λαού, με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της κρίση του λαού επισήμανε πως υπάρχει κατανόηση από την ελληνική πλευρά στο θέμα της ταυτότητας. «Το μόνο που έχουμε είναι η μακεδονική μας ταυτότητα. Όμως οι πολίτες χρειάζονται περισσότερα χρήματα, μια καλύτερη ζωή και γι’ αυτό ελπίζουμε σε μια αξιοπρεπή λύση για το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα. Οι Έλληνες έχουν κατανοήσει ότι δεν πρέπει να πειραχθεί η ταυτότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βάζοντας ένα χρονικό ορίζοντα για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε: «Πιστεύω ότι ο Μάιος είναι ένας ωραίος μήνας για μια ωραία αξιοπρεπή λύση. Στη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό μου πρέπει να λύσουμε τα τελευταία ζητήματα. Ως τότε, πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Στο τέλος, αν είμαστε κοντά σε μια συμφωνία, τότε εγώ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συναντηθούμε, για το τέλος των διαπραγματεύσεων, για τη λύση.

Αν αποτύχουμε, οι διαπραγματεύσεις θα μείνουν ανοιχτές. Παράλληλα με τις συζητήσεις για το ονοματολογικό και ανεξάρτητα από την πορεία τους, προχωράμε με τις μεταρρυθμίσεις. Αυτές είναι απαραίτητες στη δικαιοσύνη, στη νομοθεσία, την υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομία. Ακόμα κι αν δεν λυθεί το θέμα της ονομασίας, πρέπει να φέρουμε την Ευρώπη στην πΓΔΜ. Πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές αξίες».

Τέλος, μιλώντας για τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας ενόψει μιας ενδεχόμενης λύσης ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι έχει την κατανόηση προς το παρών και ελπίζει σε συναίνεση, ενώ επανέλαβε την απόφασή του για δημοψήφισμα σε περίπτωση λύσης: «Έχουμε πει ότι θα γίνει δημοψήφισμα και δεν θα το αναιρέσουμε. Προσπαθούμε όμως να χτίσουμε μια συναίνεση και σε τέτοια θέματα θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Επιδιώκω να έχω μια κατανόηση από όλους και γι’ αυτό μιλώ για εθνική συνεννόηση».

Τέλος, ο Ζόραν Ζάεφ προανήγγειλε κυβερνητικό ανασχηματισμό ως το τέλος του μήνα.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...