Πολεμική αεροπορία

Αποκάλυψη: Γιατί η έλλειψη ραδιοφάρου μπορεί να προκάλεσε τη συντριβή του Mirage - Ηχητικό

Στο πρόβλημα του ραδιοφάρου στη Σκύρο και το πόσο αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τραγωδία με την πτώση του Mirage 2000-5 και τον θάνατο του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, αναφέρθηκε ο διερευνητής αεροπορικών ατυχημάτων, Κώστας Νομίδης, μιλώντας στον Realfm 97,8.

"Ο ραδιοφάρος, είναι ένας πομπός που εκπέμπει κάποια σήματα που διευκολύνουν τα αεροπλάνα να καταλάβουν το πού βρίσκονται... Το θέμα είναι το εξής, όταν προσεγγίζουμε ένα αεροδρόμιο και το βλέπουμε, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όταν ο καιρός δεν είναι καλός, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση που έπεσε το Mirage, είχαμε κακή ορατότητα, δεν μπορείς να βρεις το αεροδρόμιο" είπε μεταξύ άλλων ο πραγματογνώμων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και πρόσθεσε:

"Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν αυτοί οι ραδιοφάροι. Οπότε όταν πιάνεις τα σήματα του ραδιοφάρου, εφόσον δουλεύει, τότε ξέρεις πού βρίσκεσαι και κατεβαίνεις σιγά- σιγά και προσγειώνεσαι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με τα NOTAM που έχω μπροστά μου, το ραδιοβοήθημα αυτό της Σκύρου δεν λειτουργεί από τις 13 Μαρτίου".

"Όταν υπάρχει αυτή η κακή ορατότητα, ο χειριστής δεν μπορεί να δει τον φυσικό ορίζοντα, δηλαδή πού είναι η θάλασσα και πού είναι ο ουρανός", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νομίδης.

Ακούστε το ηχητικό:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...