Κόσμος

Αιματηρές διαδηλώσεις κατά Ορτέγκα - Ρεπόρτερ έπεσε νεκρός σε ζωντανή αναμετάδοση ταραχών στη Νικαράγουα [εικόνες & βίντεο]

Νεκρός από τα πυρά αγνώστων έπεσε ένας δημοσιογράφος στη διάρκεια ζωντανής αναμετάδοσης αντικυβερνητικών ταραχών σε περιοχή της Νικαράγουα.

Ο Άνχελ Γκαχόνα περιέγραφε εικόνες ενός κατεστραμμένου μηχανήματος αυτόματης ανάληψης μετρητών καθώς βιντεοσκοπούσε με το τηλέφωνό του στην πόλη Μπλούφιλντς, στις νότιες ακτές της χώρας, ενώ ένας εικονολήπτης βιντεοσκοπούσε το περιστατικό πίσω του. Ο απευθείας σχολιασμός του μέσω Facebook έληξε με τον πυροβολισμό που δέχθηκε στο κεφάλι. Όπως φαίνεται στις εικόνες ο Γκαχόνα έπεσε αιμόφυρτος στα σκαλιά ενός κτιρίου και πολλά άτομα που βρίσκονταν γύρω έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Ωστόσο, ούτε ο Ερυθρός Σταυρός, ούτε οι αρχές στη Νικαράγουα ήταν σε θέση να απαντήσουν σχετικά με τις λεπτομέρειες του συμβάντος. Tοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο ρεπόρτερ υπέκυψε στα τραύματά του.

Πολύ σκληρές εικόνες:

https://www.youtube.com/watch?v=_JK5j0HB5nA

Άγνωστο παραμένει ποιος πυροβόλησε κατά του δημοσιογράφου. Συνάδελφός του δήλωσε στην τοπική εφημερίδα La Prensa ότι μόνον η αστυνομία και ομάδες που αντιμάχονταν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ήταν οπλισμένοι στην περιοχή.

Δεκάδες νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους κι εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν από την περασμένη Τετάρτη κατά μιας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στη Νικαράγουα, φέρνοντας σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγκα – αν και τοπικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέβαζαν χθες Σάββατο σε 25 τον αριθμό των νεκρών.

Ο Ορτέγκα λέει τώρα «ναι» στο διάλογο

Μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις ο πρόεδρος της χώρας έλυσε τη σιωπή του για να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να επαναφέρει το διάλογο.

Ο πρόεδρος της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγα και η σύζυγός του και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ροζάριο Μουρίγιο

«Η κυβέρνηση συμφωνεί απολύτως να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εργασία προκειμένου η χώρα μας να μην βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τον τρόμο που ζούμε αυτές τις στιγμές», δήλωσε ο Ορτέγκα στην δημόσια τηλεόραση χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία έναρξης του διαλόγου.

Ο πρόεδρος της Νικαράγουα δήλωσε ακόμα ότι οι διαδηλώσεις υποστηρίζονται από πολιτικές ομάδες που είναι κατά της κυβέρνησής του και χρηματοδοτούνται από εξτρεμιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες δεν κατονόμασε και στόχος των οποίων, όπως υποστήριξε, «είναι να διασπείρουν τον τρόμο, να διασπείρουν την ανασφάλεια και να καταστρέψουν την εικόνα της Νικαράγουα μετά από 11 χρόνια ειρήνης προκειμένου να αρπάξουν την εξουσία».

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο πρόεδρος Ορτέγκα δεν πραγματοποίησε κάποια δημόσια εμφάνιση. Άλλωστε, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και σύζυγος του Ορτέγκα, Ροζάριο Μουρίγιο, είχε κάνει λόγο για συγκρούσεις οι οποίες προκαλούνται από άτομα τα οποία επιδιώκουν «να διακόψουν την ειρήνη και την αρμονία».

Η επίμαχη μεταρρύθμιση αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές τόσο των εργοδοτών, όσο και των εργαζομένων, ενώ μειώνει κατά 5% το ύψος των συντάξεων. Η αντιπολίτευση έχει ξεσηκωθεί εναντίον της αριστερής κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγα και καλεί σε διαδηλώσεις εδώ και μέρες.

Πρόκειται για τις βιαιότερες διαδηλώσεις στη χώρα από την άνοδο του Ορτέγκα στην εξουσία πριν από 11 χρόνια.

https://www.youtube.com/watch?v=mUIaXS1_SC8

Κλιμακώθηκαν την Παρασκευή, που ήταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα κινητοποιήσεων στη Μανάγκουα και σε άλλες πόλεις της Νικαράγουα.

Η κυβέρνηση απαγόρευσε σε τέσσερα ανεξάρτητα τηλεοπτικά κανάλια να καλύψουν τα γεγονότα. Τουλάχιστον εννέα δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...