Κόσμος

Τελευταία ευκαιρία στις σχέσεις Oυάσινγκτον-Αγκυρας: Εφτασε η ώρα της επιλογής για τον Ρ.Τ.Ερντογάν...


Περίεργα μας τα λέει η Τουρκία καθώς αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν μια εικόνα εντελώς διαφορετική, λέγοντας πως ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, "πρέσαρε" πολύ την τουρκική πλευρά για τους S-400 δίνοντας μια εικόνα "τελευταίας ευκαιρίας" για την Αγκυρα.

Και πιθανότατα είναι έτσι ακριβώς καθώς ο Μάικ Πομπέο έθεσε εκτός από τους S-400, δύο ακόμη ζητήματα στην Τουρκία:

Tηn συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος παραμένει σε τουρκικές φυλακές από τον Δεκέμβριο του 2016,

και το θέμα της συνεχιζόμενης αιχμαλωσίας άλλων Αμερικανών κρατουμένων.

Παράλληλα έδωσε και το "τυράκι" στην Αγκυρα με την απελευθέρωση των Τούρκων που «ξυλοφόρτωσαν» Κούρδους στην Ουάσινγκτον.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον «ανησυχεί σοβαρά» για την τουρκική απόφαση, σημειώνοντας ότι τα S-400 δεν είναι συμβατά με τα ΝΑΤΟϊκά οπλικά συστήματα.

Οι θέσεις του διατυπώθηκαν στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

«Ο υπουργός υπογράμμισε τη σοβαρότητα των ανησυχιών των ΗΠΑ (...) αν προχωρήσουν» (στην αγορά), δήλωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών, σημειώνοντας ότι ο Πομπέο «ζήτησε από τον Τσαβούσογλου να σκεφθεί σοβαρά τα διαλειτουργικά συστήματα του ΝΑΤΟ».

Ανησυχίες των ΗΠΑ για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα

Η άφιξη του Πομπέο στις Βρυξέλλες έγινε λίγο μετά την έγκριση του διορισμού του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Βασικά αντικείμενα που απασχολούν τις συνομιλίες είναι η επιθετικότητα που επιδεικνύει η Ρωσία και η εξεύρεση τρόπων για την ενίσχυση της Συμμαχίας.

Κατά τη συνάντησή του με τον Τσαβούσοβλου ο Πομπέο εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος παραμένει σε τουρκικές φυλακές από τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά και για άλλους Αμερικανούς κρατούμενους.

Διαφωνεί και το ΝΑΤΟ με την αγορά των S-400

Πάντως, η αγορά των S-400 από την Τουρκία προκαλεί ανησυχία στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, που εκφράζουν επιφυλάξεις για τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, καθώς το σύστημα αυτό δεν είναι συμβατό με τα συστήματα της Συμμαχίας.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν προειδοποιήσει την Άγκυρα με αδιευκρίνιστες συνέπειες, εφόσον προχωρήσει η αγορά, όμως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζει ότι οι δεσμοί με το ΝΑΤΟ παραμένουν ισχυροί.
https://twitter.com/VATIKANBE/status/989913115352621058?ref_src=twsrc%5Etfw

Ικανοποίηση Ερντογάν για την αποφυλάκιση των Τούρκων που «ξυλοφόρτωσαν» Κούρδους στην Ουάσινγκτον 

Την ικανοποίηση εξέφρασε ο Ερντογάν για την αποφυλάκιση των δύο Τούρκων - φανατικών υποστηρικτών του - στις ΗΠΑ, που κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο επιτέθηκαν και χτύπησαν Κούρδους διαδηλωτές που βρέθηκαν απ΄ έξω.

Μάλιστα ο Τούκος πρόεδρος είχε προσωπική επικοινωνία μαζί τους, δίνοντάς τους προφανώς το μήνυμα ότι… καλά πράττουν τα όσα πράττουν.

Επικοινωνία με τους Τούρκους είχε και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως τόσο ο Σινάν Ναρίν όσο και ο Εγίπ Γιλντιρίμ, είχαν συλληφθεί για τα επεισόδια έξω από τον Λευκό Οίκο, όπου τόσο οι ίδοι όσο και σωματοφύλακες του Ερντογάν «ξυλοφόρτωσαν» τους Κούρδους διαδηλωτές.

Τους επιβλήθηκε η ποινή φυλάκισης ενός έτους και πλέον αποφυλακίστηκαν.

ΗΠΑ και Τουρκία έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία στην σχέση τους. Μετά έρχεται το χάος στην περιοχή.

Οι Αμερικανοί δεν μιλούν πάντως για κοινό αμερικανο-τουρκικό σχέδιο μέχρι τον Ευφράτη...  Μόνο ο Μ.Τσαβόσογλου μιλά για κάτι τέτοιο.

Οπως και να έχει, όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολύ σύντομα...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...