Κόσμος

"Περιμένουμε κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας" : Μεγάλος αριθμός τουρκικών αρματαγωγών και αποβατικών τώρα στο Αιγαίο

Το σύνολου του αποβατικού της Στόλου έχει κινητοποιήσει η Αγκυρα αρκετές ημέρες πριν την έναρξη των ασκήσεων "Θαλασσόλυκος" και "Εφες 2018" γεγονός που προβληματίζει.

Η πρώτη τουρκική ναυτική ομάδα που αποτελείται από 7 αρματαγωγά LCT 151 κλάσης C151-158 εντοπίστηκενα διέρχεται από το Στενό της Χίου, από την ανατολικη πλευρά του κόλπου Ντογκάνμπεϊ προς την ναυτική βάση της Φώκαιας.

H δεύτερη ναυτική ομάδα αποτελείται από ένα αρματαγωγό κλάσης Sarucabey NL124 TCG Karamurselbey μαζί με 5 139 LCT, ta TCG C143, C147-150.

Επίσης εντοπίστηκε η πυραυλάκατος κλάσης Dogan FAMC P341 TCG Marti να παρακολουθεί δύο ομάδες αποβατικών από το Ντογκάνμπεϊ προς την ναυτική βάση της Φώκαιας.

Χτες είχε καταγραφεί από τον φακό του παρατηρητή Aegean Hawk, να διέρχονται από το στενό της Χίου περισσότερα από δέκα αρματαγωγά, μεταξύ αυτών «Bayraktar», καθώς επίσης αποβατικά, 3 ακτοφυλακιδες SG ,1 περιπολικό AY, 1 ρυμουλκό και 1 φραγματοθέτιδα.

Σε ένα από τα στιγμιότυπα διακρίνεται και η παρουσία στην περιοχή από την οποία κάνουν διέλευση τα τουρκικά πλοία του Παράκτιου Περιπολικού «Κελευστής Στάμου» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ταυτόχρονα, έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές δυνάμεις της 19ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα το Έντρεμιτ και της φρουράς της Μπεργκάμα για την «Efes 2018».

Oπως γίνεται αντιληπτό, η Τουρκία συγκεντρώνει ισχυρές τουρκικές δυνάμεις κοντά στα Ίμια με αφορμή άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με την ονομασία «Efes», η οποία ωστόσο δεν θα ξεκινήσει αυτές τις ημέρες αλλά στις 7 Μαΐου, κάτι που προκαλεί προβληματισμό για τους σκοπούς αυτής της συγκέντρωσης πλοίων.

Η ετήσια προγραμματισμένη άσκηση του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας με την κωδική ονομασία «Efes2018» περιλαμβάνει και αποβατικά σενάρια και μεγάλο όγκο ναυτικών δυνάμεων στην καρδιά του Αιγαίου.

Η άσκηση θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου, αλλά η μεγάλη συγκέντρωση πλοίων στην περιοχή της Αλικαρνασσού (Bodrum) απέναντι από την Κω, προκαλεί προβληματισμό στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με την προαναγγελία της άσκησης στην οποία θα βγει η Τουρκική Στρατιά του Αιγαίου, δεσμεύονται δυο μεγάλες περιοχές στα δυτικά τουρκικά παράλια, για το χρονικό διάστημα από τις 30 Απριλίου μέχρι και τις 10 Μαΐου, με αιχμή των αποβατικών σεναρίων τη χερσόνησο του Τσεσμέ απέναντι από τη Χίο.

Στην άσκηση που είναι ετήσια και ως εκ τούτου προγραμματισμένη, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κληθεί και ξένοι στρατιωτικοί ακόλουθοι.

H Άγκυρα έχει δεσμεύσει ολόκληρη σχεδόν τη χερσόνησο του Τσεσμέ στο χρονικό διάστημα από τις 30 Απριλίου μέχρι και τις 10 Μαΐου

Η προαναγγελία της άσκησης «Efes» έγινε με τις ΝΟΤΑΜ B0973/18, B0977/18, B0978/18 και B0979/18 ενώ άλλες μικρότερης κλίμακας ασκήσεις θα λάβουν χώρα, πάνω κάτω το ίδιο χρονικό διάστημα σύμφωνα με αντίστοιχες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία.

Το ίδιο χρονικό διάστημα η Τουρκία αναφέρει πως κοντά στην περιοχή αυτή θα πραγματοποιεί το ίδιο χρονικο διάστημα πτήσεις και ιπτάμενο ραντάρ.

Μεγάλη σημασία έχουν οι σημερινές δηλώσεις του Φ.Κουβέλη. "Αναμένω κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας" είπε.

«Οι συνθήκες αλλάζουν συνέχεια στην περιοχή, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι οι τομείς αλληλοεπηρεάζονται μεταξύ. Έχει δοθεί έμφαση στην έξοδο από το μνημόνιο, πολιτική που επηρεάζει και την Εθνική Άμυνα, όπως και οι προκλήσεις τις Εθνικής Άμυνας επηρεάζουν και τους άλλους τομείς της κοινωνίας και την οικονομίας», σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Η ελληνική κοινωνία ανησυχεί, το βλέπουμε ειδικά στις ευαίσθητες περιοχές της χώρας, και η ανησυχία αυτή είναι δικαιολογημένη, όπως κι η ευαισθησία για αυτά τα θέματα αξιέπαινη», εκτιμά, τονίζοντας όμως -και απευθυνόμενος ειδικά στους δημοσιογράφους- ότι «χρειάζεται νηφαλιότητα από όλους για αυτό το θέμα».

Ο ίδιος εκτιμάει ότι η ελληνοτουρκική ένταση -τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής- θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα και μέχρι τις τουρκικές εκλογές τον Ιούνιο, οπότε και «θα αλλάξει μορφή η τουρκική επιθετικότητα». «Θα υπάρξει επανακαθορισμός της έντασης μετά τις εκλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Φώτης Κουβέλης αναμένει μάλιστα να «καλλιεργηθεί περαιτέρω το εθνικιστικό κλίμα από τον Ερντογάν, για δύο λόγους:

πρώτον για να κερδίσει τις εκλογές με ανοίγματα στην ακροδεξιά και δεύτερον για να αποπροσανατολίσει τον λαό από τα έντονα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα της χώρας. Η συνεργασία με τον Μπαχτσελί είναι χαρακτηριστική. Ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να κρατάει ανοιχτό το πεδίο των εντάσεων, με στόχο να λάβει συμμετοχή αργότερα στην κυπριακή ΑΟΖ».

Συνιστά αυτή η ένταση, όχι μόνο η πρόσφατη αλλά και των τελευταίων δεκαετίων, έναν «ακήρυχτο πόλεμο», όπως την είχε χαρακτηρίσει και ο ίδιος αλλά και ο υπουργός Πάνος Καμμένος;

«Η γνώμη μου είναι πως ναι», απάντηση ο Φώτης Κουβέλης, εξηγώντας:

«Από το 1974 και μετά, έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών, και εμείς και οι Τούρκοι. Επίσης, ξοδεύουμε πάρα πολλά χρήματα, όχι μόνο για την αγορά του εξοπλισμού, αλλά για τη λειτουργία των μαχητικών αεροσκαφών και των πολεμικών πλοίων, π.χ., που βρίσκονται στις επάλξεις και επιχειρούν. Το κόστος μόνο για τα καύσιμα και τις φθορές των αεροπλάνων και των πλοίων ανέρχονται σε πολλές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά συνιστούν έναν ακήρυχτο πόλεμο».

«Εμείς είμαστε χώρα της ειρήνης δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι με επάρκεια και ικανότητα να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», αποσαφήνισε.

Δείτε εικόνες από το φακό του χρήστη AegeanHawk

https://www.youtube.com/watch?time_continue=27&v=iZKIdBR6FzU

https://www.youtube.com/watch?v=0etnWpCzUJE

https://www.youtube.com/watch?v=zkm22O4BsKw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...