Κόσμος

Κρήτη και Κύπρος στο ρωσικό στόχαστρο: Πολεμικός συναγερμός σε Ναύσταθμο, αεροπορική βάση και αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης"

Αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη προσγειώνονται στην Κρήτη. Τα τύμπανα πολέμου πυκνώνουν πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στη Συρία. Πολεμικός συναγερμός έχει σημάνει στην Αμερικανική Βάση της Σούδας στο Ακρωτήρι της Κρήτης, στο Ναύσταθμο της Σούδας και στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.

Κάτι που σημαίνει πως αν το πράγμα ξεφύγει και υπάρξει κλιμάκωση, Κρήτη και Κύπρος, τίθενται στο ρωσικό στόχαστρο.

Ο ρόλος της βάσης της Σούδας είναι η διευκόλυνση του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών με την παροχή καυσίμων, πυρομαχικών και παροχών όπως η συντήρηση των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Στη βάση της Σούδας υπάρχει και αεροδρόμιο από το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ και ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη P-8 Poseidon και αεροσκάφη ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών EC-135, να επιχειρούν στις συριακές ακτές.

Τις τελευταίες ώρες, δύο αμερικανικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου, όπου το ένα εξ αυτών, το MC-12S EMARSS έφερε πολιτικό νηολόγιο, το δεύτερο όμως, ένα MC-12W Liberty είχε πλήρη διακριτικά της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα αεροσκάφη, έχουν χρησιμοποιηθεί σε αποστολές, στο πλαίσιο των μεγάλων αεροπορικών επιχειρήσεων Enduring Freedom (OEF) και Enduring Iraqi Freedom (OIF), σε Αφγανιστάν και Ιράκ αντίστοιχα.

Επίσης, αεροπλάνα αυτού του τύπου έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις μικρότερης κλίμακας των ΗΠΑ στην Αφρική, αλλά και στην Λατινική Αμερική.

Τα αεροσκάφη αυτά είναι ουσιαστικά πλατφόρμες αναγνωρίσεως και συλλογής πληροφοριών μεγάλων δυνατοτήτων χάρη στα συστήματα και στους αισθητήρες που φέρουν, ενώ σε κάθε ένα από αυτά υπηρετεί 4μελές πλήρωμα, κυβερνήτης, συγκυβερνήτης και δύο αξιωματικοί οι οποίοι χειρίζονται τις ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές και τους καταγραφείς που φέρουν.

 «Επίσκεψη» του Αμερικανού Πτεράρχου Διοικητού των Αεροπορικών Δυνάμεων «USAFE & AFAFRICA» στο ΓΕΑ

Τον διοικητή των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ υποδέχθηκε την Τρίτη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.

Ο πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς- που είναι και επικεφαλής της διοίκησης αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής- έκανε επίσκεψη στο ΓΕΑ.

Κατά τη διάρκειά της, ο Αμερικανός έγινε δεκτός και από τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ. Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Πρίν περάσουν μόνο λίγες ώρες από την αποχώρηση του Πτεράρχου έγινε γνωστό οτι θα χρησιμοποιηθεί η Βρετανική Βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου για τις Επιχειρήσεις εναντίον της Συρίας.

Όμως σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί και η Αμερικανική Βάση της Σούδας στο Ακρωτήρι της Κρήτης και φυσικά ο Ναύσταθμος της Σούδας και αυτό ίσως να γίνει και στόχος για τυχόν Ρωσικά αντίποινα !

Η Ανακοίνωση του ΓΕΑ

Την Τρίτη 10 Απριλίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας(ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, υποδέχθηκε στο ΓΕΑ, τον Διοικητή της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής!

Να θυμίσουμε οτι δυο Αρχηγοί Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποίησαν πτήση με αεροσκάφη F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις με τα πληρώματα των συμμετεχουσών χωρών για τη μεταξύ τους συνεργασία κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2017».

Δείτε τις φωτογραφίες του ekriti.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ