Ελληνοτουρκικά

Καταιγιστικές εξελίξεις: Οι ΗΠΑ θέλουν βάση και στην Κάλυμνο - Γροθιά στην Τουρκία - Ο Ερντογάν δίνει την φύλαξη του Έβρου στην έμπιστη Στρατοχωροφυλακή

Οι Αμερικανοί μετά την αποχώρηση τους από την Ιντσιρλίκ αυξάνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα και αναζητούν περιοχές για να αναπτύξουν βάσεις και να διατηρήσουν τον έλεγχο της περιοχής απέναντι όμως αυτή τη φορά από την Τουρκία. Πληροφορίες αναφέρουν πώς εξετάζουν σοβαρό το ενδεχόμενο να κατασκευάσουν βάση στην Κάλυμνο ή σε νησί δίπλα από την Κάλυμνο (όπως είναι η Ψέριμος).

Την ίδια στιγμή υπάρχουν εξελίξεις και από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αναθέσει τον έλεγχο της περιοχής του Έβρου και τη φύλαξη των συνόρων όχι στον Στρατό αλλά στη Στρατοχωροφυλακή πλέον και μετά την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Είναι το Σώμα που εμπιστεύεται περισσότερο απ' όλα ο Τούρκος πρόεδρος ιδίως μετά το πραξικόπημα, το οποίο όπως θεωρεί, απετράπη και ο ίδιος προστατεύθηκε από την Στρατοχωροφυλακή.

Ας πάμε ωστόσο ξανά στις βάσεις των Αμερικανών που είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα για την Ελλάδα. Μετά την Ανδραβίδα και τον Άραξο, τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη και τη Σούδα, έχει γίνει γνωστό ότι οι Αμερικανοί αναβαθμίζουν την παρουσία τους ή δημιουργούν νέες βάσεις στη χώρα μας. Τώρα αποκαλύπτεται ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται και για δύο νησιά. Το ένα ακριτικό και μάλιστα μια ανάσα από τα σύνορα με την Τουρκία σε μια άκρως ευαίσθητη για την Ελλάδα περιοχή και το δεύτερη στην “καρδιά” των Κυκλάδων.

Οι πληροφορίες θέλουν τη νέα βάση η οποία μάλιστα θα εξυπηρετεί ελικόπτερα να δημιουργείται στην περιοχή της Καλύμνου, για την ακρίβεια σε νησίδα πλάι στην Κάλυμνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Εστία” πρόκειται για ένα επίπεδο νησάκι έξω απ’ την Κάλυμνο στο οποίο οι ΗΠΑ θέλουν να κατασκευαστεί ένα μεγάλο ελικοδρόμιο για τη στάθμευση και τον ανεφοδιασμό ελικοπτέρων. Ουσιαστικά οι Αμερικανοί θα αποκτήσουν έντονη παρουσία σε μια περιοχή μια ανάσα από τα Ίμια τα οποία η Τουρκία προσπαθεί να γκριζάρει εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Παράλληλα οι ΗΠΑ θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα ναυπηγεία αλλά και το λιμάνι της Σύρου. Το νησί των Κυκλάδων σε στρατηγικό σημείο για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο οι ΗΠΑ θέλουν να αποτελέσει ένα σημείο επισκευής και ανεφοδιασμού μονάδων του Πολεμικού τους Ναυτικού. Φαίνεται ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα δήλωσε ότι τα εκεί ναυπηγεία θα πρέπει να πάνε σε χέρια εταιρείας που προέρχεται από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ