Κύπρος

Κάνουν αμερικανικό απόρθητο φρούριο την Κύπρο; Δημοσιοποιήθηκε σχέδιο νόμου για άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων!

Μεγάλη και τρομερά σημαντική προσπάθεια εφοδιασμού του κυπριακού στρατού με αμερικανικής κατασκευής οπλικά  συστήματα πραγματοποιείται με την τεράστια συνεισφορά της ελληνικής ομογένειας, Αμερικανού βουλευτή και της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής, η οποία εφόσον ευοδωθεί θα αλλάξει όλο το  status quo στην περιοχής μας .

Ενα νέο σχέδιο νόμου για την διακοπή του αμερικανικού εμπάργκο εξοπλισμού στην Κύπρο δημοσιοποίησε ο Αμερικανός δημοκρατικός βουλευτής του Ρόουντ Άιλαντ, Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, σύμφωνα με δημοσίευμα της  ομογενειακής εφημερίδας της Νέας Υόρκης “Greek News”.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου, ο Ντέιβιντ Σιτσιλίνε – που είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής – ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας κρίσιμος στρατηγικός εταίρος που έχει παράσχει βασική υποστήριξη για την καταπολέμηση του ISIS στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο φιλέλληνας δημοκρατικός βουλευτής πρόσθεσε ότι το εμπάργκο στην πώληση και μεταφορά στρατιωτικού οπλισμού στην Κύπρο έχει πια ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και αποτελεί εμπόδιο στην περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας.

«Είναι σημαντικό να ακυρώσουμε αυτή την απαγόρευση το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Στους επόμενους μήνες υπάρχουν δύο σημαντικά φόρουμ στα οποία θα προωθηθεί το νομοσχέδιο.

Οι κοινές δραστηριότητες του HALC και της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής στο Κογκρέσο και το Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, στη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιηθούν πολλές συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου.

Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του, Εντι Ζεμενίδης εργάζονται εδώ και μήνες με μέλη του Κογκρέσου για να προωθήσουν αυτή τη νομοθεσία.

Σε δήλωση προς τη “Greek News», ο Έντι Ζεμενίδης είπε ότι «Έφτασε η ώρα οι ΗΠΑ να δώσουν ουσία στη «στρατηγική εταιρική σχέση»που διακήρυξε ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν το 2014. Η άρση του εμπάργκο όπλων θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα για να εδραιωθεί το καθεστώς της Κύπρου ως κράτος πρώτης γραμμής για τα δυτικά συμφέροντα ασφαλείας».

Το ομογενειακό συμβούλιο  (HALC) και ο επικεφαλής του κ. Ζεμενίδης εργάζονται ακατάπαυστα εδώ και μεγάλο διάστημα  με πολλά μέλη του Κογκρέσου για να προωθήσουν στο Κογκρέσο αυτή τη νομοθεσία, αναφέρει η ιστοσελίδα sigmalive.com.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το επιχειρηματικό πνεύμα που διακατέχει τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, και η αναβαθμισμένη αμυντική σχέση των ΗΠΑ με  Ελλάδα και  Κύπρο , αποτελούν τους καλύτερους οιωνούς για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Υπενθυμίζεται ότι το μακρινό 1987, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν την επιβολή εμπάργκο στην Κύπρο, το έκαναν υποτίθεται  σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης της  επανένωσης στο νησί.

Στην ουσία όμως τότε επικρατούσε ένα άκρως ανθελληνικό κλίμα στην Αμερική , το οποίο τροφοδοτούσε η τεράστια προπαγάνδα των  Τούρκων με την περιβόητη αμερικανο-τουρκική επιτροπή  κάτι που δεν ισχύει φυσικά τώρα.

Η  τότε  αμερικανική ηγεσία που διακατέχονταν από ανθελληνικά αισθήματα είχε απαγορέψει την μετακίνηση με μορφή δωρεάς ελληνικού στρατιωτικού υλικού στην Κύπρο .

Στην επιστολή του ο Αμερικανός βουλευτής αναφέρει ότι : «διασφαλίζοντας μια ισχυρή διεθνή συμμαχία, οι ΗΠΑ θα μπορούν καλύτερα να αντιμετωπίσουν τις απειλές του ισλαμικού κράτους από την αυξανόμενη επιρροή των αντιπάλων μας στην περιοχή», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εκεί ο ίδιος αναφέρει τρία κομβικά σημεία στα οποία στηρίζει την πρόταση του αναφέρει το philenews.com:

  1. Το 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και η νήσος έχει διαιρεθεί στην περιοχή η οποία ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το βόρειο 37% της νήσου που κατέχεται από την Τουρκία. Το βόρειο τμήμα της Κύπρου, που δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία, κατέχεται από πέραν των 30 χιλιάδων τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων από την Τουρκία. Πριν από την εισβολή, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζούσαν μαζί σ’ ένα ενωμένο νησί.
  2. Το 1987, οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς στη μεταφορά όπλων και αμυντικών συστημάτων προς την Κύπρο, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν στις προσπάθειες για επανένωση και προκειμένου να αποφευχθεί ένας εξοπλιστικός ανταγωνισμός στο νησί. Αντιθέτως, το εμπάργκο όπλων δεν είχε καμιά επίδραση στη διαδικασία επανένωσης και, χωρίς να χρειάζεται, περιόρισε τις δυνατότητες ενός από τους ισχυρότερούς μας συμμάχους στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο μεταξύ, η Τουρκία βρήκε τρόπο να παρακάμψει το εμπάργκο όπλων τοποθετώντας δεκάδες χιλιάδες Τούρκων στρατιωτών εξοπλισμένους με αμερικανικά όπλα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Το εμπάργκο όπλων ανάγκασε την Κυπριακή Δημοκρατία να αγοράσει όπλα από κράτη εχθρικά προς τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως είναι η Ρωσία.
  3. Στις αρχές του δεύτερου πολέμου στον Κόλπο, η Κύπρος επέτρεψε σε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη να προσγειωθούν για ανεφοδιασμό, μετά την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την προσγείωσή τους σε τουρκικό έδαφος. Ως μέλος της Παγκόσμιας Συμμαχίας στην Αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους (Global Coalition to Counter ISIL), η Κύπρος υπήρξε σημαντικός εταίρος στην καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας.
  4. Πριν από τρία χρόνια…Τον Νοέμβριο του 2015 ο τέως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα υπέγραψε νόμο ο οποίος περιελάμβανε και τροπολογία με την οποία επιτρέπεται η πώληση αμυντικών οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο. Στην τότε προσπάθεια πρωταγωνιστικό ρόλο είχε παίξει και πάλι ο βουλευτής Σισιλίνι μαζί με τον Γκας Μπιλιράκι, καθώς και τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.
  5. Τριάντα χρόνια μετά…Πριν από ακριβώς τριάντα χρόνια, στα μέσα Απριλίου του 1978, η Τουρκία προχωρούσε σε κινήσεις στο Κυπριακό, οι οποίες, όπως έγραφε τότε η Ουάσιγκτον Ποστ, στόχο είχαν να πείσουν την κυβέρνηση Κάρτερ στο να τερματίσει το εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα που είχε επιβληθεί λόγω της τουρκικής εισβολής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ποστ (14 Απριλίου 1978), σε γενικές γραμμές οι προτάσεις της τουρκικής πλευράς δεν έδειχναν οποιαδήποτε διάθεση για ουσιαστικές εδαφικές παραχωρήσεις και πως ούτε υπήρχε μετακίνηση των Τούρκων από την αρχική τους θέση σε σχέση με τη μορφή διακυβέρνησης που θα πρέπει να έχει «η νέα ομόσπονδη δημοκρατία» της Κύπρου.
  6. Η Λευκωσία επανήλθε. Επί διακυβερνήσεως Νίκου Αναστασιάδη έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην άρση του εμπάργκο πώλησης και μεταφοράς αμερικανικών όπλων. Τόσο ο προηγούμενος όσο και νυν υπουργός Άμυνας σε κάθε επαφή με Αμερικανούς αξιωματούχους φρόντιζαν να εγείρουν το ζήτημα. Την περασμένη εβδομάδα ο ΥΠΑΜ Σάββας Αγγελίδης έθεσε θέμα άρσης πώλησης αμερικανικού στρατιωτικού υλικού προς την Κύπρο, κατά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τόμας Γκόφους.
  7. Διπλή πίεση κατά των Κυπρίων.Η όλη στάση των Αμερικανών πίεζε τους Κύπριους από δύο κατευθύνσεις. Γιατί, πέραν από του ότι απαγόρευε στους ίδιους να προχωρήσουν απευθείας σε αγορά όπλων αμερικανικής προέλευσης, εφάρμοζε κι ένα παράλληλο εμπάργκο προς την κατεύθυνση της Ελλάδας, στην οποία απαγόρευε αμερικανικά οπλικά συστήματα που έχει στην Κύπρο να χρησιμοποιούνται άμεσα ή έμμεσα από την Εθνική Φρουρά. Αυτό ήταν εμφανές κατά τις προηγούμενες δύο δεκαετίες όπου υπήρχε στενή παρακολούθηση από μέρους των ΗΠΑ στις κινήσεις των αμερικανικών όπλων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.Με τις παρεμβάσεις να είναι ενίοτε διπλωματικές ή λιγότερο διπλωματικές και να αξιώνεται η μετακίνηση των όπλων εκτός της νήσου. Κι ενώ, την ίδια ώρα, δεν υπήρχε οποιαδήποτε αντίδραση από μέρους των Αμερικανών για τη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου.

Υπενθυμίζουμε ότι τΤο θέμα της άρσης του εμπάργκο πώλησης αμερικανικού στρατιωτικού υλικού προς την Κύπρο, ετέθη και από μέρους του Κύπριου Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, προς τον Βοηθό Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τόμας Γκόφφους, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Λευκωσία, την Τετάρτη 11 Απριλίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...