Κόσμος

"Βουλιάζει" το τουρκικό F-35 στο Αιγαίο: Χαμός στο Κογκρέσο για την Τουρκία - Οι ΗΠΑ αποσταθεροποιούν τον Ερντογάν εν όψει εκλογών


Για πρώτη φορά ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις , Γουές Μίτσελ μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου ανέφερε πως οι ΗΠΑ σκέπτονται κυρώσεις για την Τουρκία.

Και ο Αμερικανός Γερουσιαστής του Κογκρέσου Brad Sherman ρώτησε αν η Τουρκία θα πρέπει να απολαμβάνει διαδικασίες "fast track" όσο αφορά τους αμερικανικούς εξοπλισμούς δεδομένου του γεγονότος πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι η κυβέρνηση με την μικρότερη υποστήριξη σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Ο Γερουσιαστής Chris Smith ρώτησε το State department μήπως έχει έρθει η ώρα να κατατάξει την Τουρκία ως χώρα ειδικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με τον νόμο περί παραβίασης των θρησκευτικών ελευθεριών, στο πλαίσιο της φυλάκισης του αμερικανού πάστορα Andrew Brunson.

Αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών στην Τουρκία, οι ΗΠΑ δεν έχασαν ευκαιρία. 

Ολα δείχνουν πως θα πάμε σε ενορχηστρωμένη προσπάθεια πριόνισης των ποσοστών του Ερντογάν με κάθε τρόπο, οπότε οι κυρώσεις είναι πλέον όχι απλά ορατές αλλά και σίγουρες.

Πρόφαση η μη απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, αιτίες πολλές.

Πρώτον η Ουάσινγκτον έθεσε ως προαπαιτούμενο την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα λέγοντας πως η κράτηση του είναι γελοία! Αν συνεχίσετε να τον κρατάτε φυλακισμένο, τότε έχουμε κυρώσεις είπε.

Επειτα η Ουάσινγκτον εξαπέλυσε για πρώτη φορά δημοσίως ευθεία προειδοποίηση ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 μπορεί να επιφέρει κυρώσεις και να επηρεάσει δυσμενώς την συμμετοχή της Τουρκίας στην συμπαραγωγή των αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις , Γουές Μίτσελ μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου Βουλής με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Μέση Ανατολή (“U.S. Policy Toward a Turbulent Middle East” April 18, 2018 ) και περιγράφοντας τις κινήσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή ,μεταξύ άλλων, τόνισε για το συγκεκριμένο θέμα ότι «η Άγκυρα πρέπει να έχει επίγνωση των κινδύνων κατά τη διεξαγωγή στρατηγικών παραχωρήσεων στη Μόσχα προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της στη Συρία».

Δείτε Βίντεο με τις δηλώσεις των Αμερικανών
https://twitter.com/abdbozkurt/status/986626797725995008?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/986634328963731456?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/986632060101120000?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/986628432405630976?ref_src=twsrc%5Etfw

Παράλληλα, πρόσθεσε πως:

«H Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει συμφωνήσει να αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε εν δυνάνει κυρώσεις με βάση το άρθρο 231 της CAATSA (ειδικός νόμος για τις κυρώσεις για χώρες που αγοράζουν ρωσικό πολεμικό υλικό) και να επηρεάσει δυσμενώς τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35.

Είναι προς το αμερικανικό εθνικό συμφέρον να δούμε ότι η Τουρκία παραμένει στρατηγικά και πολιτικά ευθυγραμμισμένη με τη Δύση και πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας».

Eίναι η τελευταία προειδοποίηση προς την Αγκυρα. Και αυτή περιελάμβανε συνοπτικά 2 διαστάσεις, τους S-400 και την φυλάκιση του αμερικανού πάστορα.

Δεν είναι τυχαίο, πως λίγες ημέρες πριν στις 15 και 16 Μαρτίου αντίστοιχα,ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουες Μίτσελ  βρέθηκε σε Αθήνα και Λευκωσία

Στην Αθήνα συναντήθηκε με Έλληνες αξιωματούχους στο πλαίσιο της περαιτέρω ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώτος τομέας που σηζητήθηκε ήταν αυτός της Άμυνας. Οι άλλοι τομείς με την σειρά που αναφέρθηκαν ήταν η ενέργεια, το εμπόριο και οι επενδύσεις.

Στην συνέχεια ο κ. Μίτσελ μετέβει στην Κύπρο, όπου συζήτησε τα θέματα της περιοχής μεταξύ των οποίων η άμυνα, οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται προ μεγάλων αλλαγών στην εξωτερική τους πολιτική και θα κάνουν ότι μπορούν για να αποσταθεροποιήσουν τον Ρ.Τ.Ερντογάν ενόψει εκλογών.

Αποψη μας, είναι ότι θα πέσουν κυρώσεις!

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε τη συνέχιση φυλάκισης Αμερικανού πάστορα

Ένα τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε  τη συνέχιση φυλάκισης ενός Αμερικανού πάστορα, εν αναμονή της δίκης του για διασυνδέσεις με την ομάδα που ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.

Ο Άντριου Μπράνσον, ένας χριστιανός πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα, που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, κατηγορείται ότι βοήθησε την ομάδα που η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Μπράνσον, που αρνείται τις κατηγορίες, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 35 έτη.

Η επόμενη ακροαματική διαδικασία θα γίνει στις 7 Μαΐου, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Νωρίτερα , αξιωματούχος των ΗΠΑ υπεύθυνος για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία, δήλωσε ότι οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία είναι πιθανό να υποστούν πιέσεις όσο ο Αμερικανός πάστορας παραμένει στη φυλακή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ