Κόσμος

«Φορτώνουν» μαζικά με «έξυπνες» βόμβες όλα τα F-16 και F-4 PHANTOM οι Τούρκοι - Βίντεο

Οι Τούρκοι περάτωσαν τις δοκιμές για την μαζική μετατροπή βομβών γενικής χρήσεως σε πυρομαχικά «fire and forget» σε μεγάλους αριθμούς και ήδη εξοπλίζουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F- 4 PHANTOM με αυτό τον τύπο βομβών.

Έτοιμη είναι η νέα συλλογή laser της τουρκικής Αεροπορίας LGK που παράγει η Aselsan και που μπορεί να προσαρμοστεί σε μη κατευθυνόμενες βόμβες των 500 και των 2000 λιβρών.

Η βόμβα θα κατευθύνεται από το ατρακτίδιο της εταιρείας Aselpod και θα μπορεί να κτυπα στόχους σε απ΄σοταση 12 χλμ. και μέγιστο ύψος 40.000 ποδών και με ταχύτητες εώς και 1,2 mach.

Πρόκειται για  κιτ τουρκικής «εμπνεύσεως» της γνωστής εταιρείας ASELSAN που μετατρέπει βόμβες MK 83 σε « έξυπνες» βόμβες.

Το όλο σχέδιο έχει περάσει σε φάση μαζικής παραγωγής δίνοντας πρωτόγνωρες δυνατότητες στην τουρκική πολεμική αεροπορία και στα περίπου 280 αεροσκάφη πρώτης γραμμής που διαθέτουν.

Η μαζική παραγωγή του κιτ καθοδήγησης (KGK), το οποίο αναπτύχθηκε για μετατροπή βομβών γενικής χρήσης σε  καθοδηγούμενες , προσδίδει μεγάλες ικανότητες χτυπήματος μακρού βεληνεκούς, αναφέρει  μεγάλη τουρκική εφημερίδα.

Τα πυρομαχικά αυτού του τύπου παρέχουν πολύ μεγάλη και  υψηλή ακρίβεια αλλά και την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν κατά  «κινούμενων στόχων» πχ αρμάτων μάχης, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ .

Το ειδικό κιτ Laser Seeker (LAB) και όλες οι απαιτούμενες εργασίες ανάπτυξης έχουν  ολοκληρωθεί πλήρως . Από την άλλη πλευρά, συνεχίζονται οι παραγωγικές δραστηριότητες της σειράς GBD-2 LAB.

Το κιτ προσανατολισμού με την χρήση λέιζερ, αφορά βόμβες κλάσης 500 λιβρών της κατηγορίας  MK-82 αλλά και  βόμβες MK-84 των 2.000 λιβρών.

Το κιτ διαθέτει  ημι-ενεργό σύστημα  λέιζερ και προσανατολισμού, θερμική κάμερα , ενώ  η πίσω πτέρυγα  αποτελείται από ένα συγκρότημα συστήματος μετάδοσης κίνησης.

Το όλο σχέδιο αφορά σαφώς  το σύνολο των αεροσκαφών  F-4 / F-16 ως εναέριες πλατφόρμες, ενώ η  πιστοποίηση έχει ολοκληρωθεί, προσδίδοντας μεγάλες δυνατότητες στην τουρκική αεροπορία.

Παρέχονται ακριβείς δυνατότητες  μεγάλης εμβέλειας σε υπάρχουσες βόμβες γενικής χρήσης, ενώ τονίζεται ότι το κιτ UPS μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Έτσι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μειώνουν την εξάρτηση από ξένες πηγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Το κιτ είναι διαθέσιμο για τις μη –καθοδηγούμενες βόμβες 1000 λιβρών MK-83 και 500 λιβρών MK-82 γενικής χρήσης, πυραύλους αέρος-εδάφους, και μιας μεγάλης γκάμας  πυρομαχικών.

Το συγκεκριμένο κιτ έχει ενσωματωμένα πολύ ευαίσθητα συστήματα παγκόσμιου εντοπισμού θέσης όπως GPS και INS.

Όταν βληθεί η βόμβα, με δεδομένα από το GPS και από το κιτ , αυτή ίπταται κατά του στόχου και όταν τον πλησιάσει υλοποιεί  αυτόματες βελτιώσεις μέσω των πτερυγίων κινούμενη δεξιά-αριστερά και πάνω-κάτω.

Έτσι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4E 2020 μπορούν να ολοκληρώσουν με σχετική ασφάλεια την αποστολή τους χωρίς  να πλησιάσουν σε  επικίνδυνες περιοχές, όπου θα υπάρχει για παράδειγμα ¨εχθρική» αεράμυνα.

Το κιτ που μετατρέπει τις απλές βόμβες σε «έξυπνες» μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά στρατηγικών στόχων όπως συστήματα αεράμυνας, υπόστεγα αεροσκαφών, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αποθήκες πυρομαχικών και βάσεις ραντάρ. 

Επειδή όμως τέτοιες βόμβες δεν χρειάζονται οι Τούρκοι ούτε  για τους Κούρδους , ούτε στην Βόρεια Συρία, ο πιο πιθανός στόχος είναι  η ελληνική αεράμυνα .

Καημός και μέγα θέμα της τουρκικής αεροπορίας είναι πρωτίστως η ελληνική αεράμυνα και συγκεκριμένα νησιά , τα οποία σε μια πιθανή μελλοντική  πολεμική αναμέτρηση " θα πρέπει να «εξουδετερώσουν»  πάση θυσία, ....με τα σχέδια αυτά βέβαια να είναι γνωστά την ελληνική πλευρά και να έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα.

Σκοπός τους είναι να «τυφλωθεί» το ελληνικό σύστημα αεράμυνας  ώστε να υλοποιήσουν οι ίδιοι στην συνέχεια τα όποια σχέδια τους .

Εκεί βασίζεται η όλη προσπάθεια τους ειδικά τα τελευταία χρόνια,για αυτό και όλες οι παραβιάσεις στο Αιγαίο προσομοιάζουν κάποιο ανάλογο σχέδιο .

Οι Τούρκοι  γνωρίζουν ότι στον  αέρα  με τους Έλληνες πιλότους το «παιχνίδι» είναι ολοκληρωτικά χαμένο, ενώ οι Ισραηλινοί σχετικά πρόσφατα είχαν ανακοινώσει off the record  ότι "οι νεο-οθωμανοί έχουν χάσει πριν ακόμα βγουν στο Αιγαίο από την ελληνική πολεμική αεροπορία".

Οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν σύμφωνα με πιθανά σενάρια, μια  ενδεχόμενη μαζική έξοδο μεγάλου αριθμού αεροσκαφών τους, από τα οποία «κάποια» θα επιχειρήσουν να κτυπήσουν "επιλεγμένους στόχους"  για να επιτύχουν τον σκοπό τους.

Τέτοια σχέδια δεν υπάρχουν απλά στα «συρτάρια» του τουρκικού επιτελείου αλλά όπως αποδείχθηκε με το σχέδιο SUGA και «βαριοπούλα» κά, έχουν βγει και «ξεσκονίζονται»....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ