Πολεμικό Ναυτικό

Πρόσω ολοταχώς για την απόκτηση φρεγατών Fremm ή Belh@rra - Πέφτουν οι υπογραφές για τη γαλλική ναυτική «ασπίδα» στο Αιγαίο



Πρόσω ολοταχώς για την απόκτηση γαλλικών φρεγατών. Το μόνο ερώτημα που απομένει να απαντηθεί για την υλοποίηση της επιχείρησης «γαλλική ναυτική ασπίδα» στο Αιγαίο είναι αν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει τα μεγάλα πλοία με ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα Fremm ή την μικρότερη αλλά με εξίσου μεγάλη ισχύς πυρός, την επονομαζόμενη από τους Γάλλους «υπερφρεγάτα» Belh@rra.

Οι επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας Naval Group, που κατασκευάζει τους δύο τύπους φρεγατών, αλλά και τις κορβέτες Gowind βρέθηκαν και πάλι χθες στην Ελλάδα και είχαν μεγάλης διάρκειας συνάντηση με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων αναπτύσσοντας, όπως λένε οι πληροφορίες ακόμη πιο πολύ το πλάνο για την ένταξη των γαλλικών φρεγατών στις ελληνικές θάλασσες.

«Την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 διεξήχθη στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ κ. Κυριάκου Κυριακίδη και επιτελών αυτής και των εκπροσώπων της Γαλλικής εταιρείας NAVAL GROUP κ.Laurent Mourre και κ.Jean-Christophe Nicolas, μετά από αίτημα των ιδίων. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων της εταιρείας», έγραψε η λιτή μεν αλλά γεμάτη ουσία ανακοίνωση της ΓΔΑΕΕ.

Και το λέμε αυτό γιατί δεν συνηθίζεται να ανακοινώνονται συναντήσεις και συζητήσεις με εταιρείες εξοπλισμών. Αυτό σημαίνει πώς οι πρόβες ύψωσης της ελληνικής σημαίας σε κάποια από τα σύγχρονα γαλλικά πολεμικά πλοία έχουν πυκνώσει και είναι θέμα χρόνο, όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν, οι Fremm ή οι Belh@rra να ενταχθούν στο ελληνικό οπλοστάσιο, ανατρέποντας έτσι τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι το τεχνικό κλιμάκιο της Naval Group που συνοδευόταν και από εκπρόσωπο της DGA, δηλαδή της αντίστοιχης γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και εκπρόσωπο του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, παρουσίασε τις προδιαγραφές και τις δυνατότητες των stealth φρεγατών στους Έλληνες διαπραγματευτές της ΓΔΑΕΕ και στα εξειδικευμένα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν ακριβώς έναν μήνα, στις 13 Φεβρουαρίου.

Είχε γίνει τότε και μια ανασκόπηση στις παλαιότερες συζητήσεις κατά τις οποίες, είχε καταγραφεί μια καταρχήν συμφωνία, και αφορούσε στις φρεγάτες τύπου Fremm. Είναι πάντως σαφές ότι το κυρίως πιάτο στο μενού εκείνων των διαβουλεύσεων αφορούσε στις stelth υπερ-φρεγάτες, που ήδη ναυπηγούνται, και αναμένεται το αργότερο εντός της προσεχούς πενταετίας να είναι απολύτως επιχειρησιακές.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση της προμήθειας των νέων φρεγατών του Ελληνικού Στόλου, φαίνεται αν μην προκύπτει δημοσιονομική επίπτωση. Στην λύση με την οποία θα παρακαμφούν οι αυστηροί περιορισμοί, έχουν καταλήξει εδώ και αρκετό καιρό οι Αλέξης Τσίπρας και Εμμανουέλ Μακρόν, όταν συμφωνήθηκε το πρόγραμμα να χρηματοδοτηθεί από τα υπερ-κέρδη των ελληνικών ομολόγων που δεν έχουν επιστραφεί στην Τράπεζα της Ελλάδος από την Γαλλική Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι της τάξης του 1,5 δις και με την πιο διστακτική προοπτική θα αφορά στην απόκτηση δυο συν δυο φρεγατών είτε Belharra, είτε των τύπων Fremm.

Ποια είναι η φρεγάτα Belh@rra για την οποία φαίνεται να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον

Η φρεγάτα Belh@rra έχει μήκος περίπου 121 μέτρα, εκτόπισμα 4.200 τόνους και θα είναι εξοπλισμένη με το νέο ραντάρ ενεργής φασικής διάταξης Sea Fire της εταιρείας Thales με τέσσερα πάνελ τοποθετημένα περιμετρικά του κυρίου ιστού αισθητήρων, Σύστημα Διαχείρισης Μάχης τύπου Setis και το συρόμενο σόναρ τύπου CAPTAS-4 της εταιρείας Thales.

Το πλοίο θα έχει πλήρωμα 125 άτομα και προωθείται από συνδυασμό κινητήρων τεσσάρων diesel (CODAD – Combined Diesel and Diesel) επιτυγχάνοντας ταχύτητα 27-29 κόμβους.

Το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με ένα κύριο πυροβόλο των 76 χλστ της OTO MELARA (εναλλακτικά θα μπορεί να είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο των 127 χλστ), 16 εκτοξευτές πυραύλων Aster 30 ή εναλλακτικά θα μπορεί να φέρει πυραύλους Mica VL, 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας MM 40 Block III Exocet, έξι τορπιλοσωλήνες εξοπλισμένες με τορπίλες MU90, δύο πυροβόλα των 20 χλστ και ένα ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας.

Με την φρεγάτα Belh@rra, η DCNS επιθυμεί να συνεχίσει την επιτυχία που απολάμβανε με τις φρεγάτες κλάσης La Fayette, μια παρουσία στην ναυτική αμυντική αγορά με περισσότερες από είκοσι μονάδες να έχουν πωληθεί σε τέσσερα ναυτικά σε όλο τον κόσμο.

Η DCNS ολοκλήρωσε την γραμμή παραγωγής με την τοποθέτηση του πλοίου τελευταίας γενιάς ανάμεσα στο τμήμα των φρεγατών πολλαπλών αποστολών FREMM και αυτού των κορβετών GOWIND των 2500-3000 τόνων. Με την φρεγάτα Belh@rra, η DCNS ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ναυτικών που αναζητούν μια συμπτυγμένη φρεγάτα, ικανή να εκτελεί αποστολές μεγάλης εμβέλειας, να επιχειρεί μόνη η ενσωματωμένη σε ναυτική δύναμη, στις ανοιχτές θάλασσες ή στο πλαίσιο αποστολών παράκτιας επιτήρησης σε κορεσμένο και εχθρικό περιβάλλον.


Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...