Κύπρος

H Αγκυρα ενεργοποιεί την επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου» - Σε κλοιό τουρκικών πλοίων η Κύπρος

Τραβάει "το σκοινί" ο Ερντογάν στην Κύπρο , και αυτό είναι έτοιμο πλέον όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα να «σπάσει»,  επαληθεύοντας στην ουσία και τις δηλώσεις του «συμβούλου του» χθες  …περί μάχης μέχρις εσχάτων…από τα Ίμια..έως την κυπριακή ΑΟΖ με διακύβευμα τους υδρογονάνθρακες.    

« Η Τουρκία, προστατεύει την δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη, και τα  δικαιώματα της σε περιοχές της Κύπρου που συμφωνήθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση  με μονάδες του πολεμικού ναυτικού της .

Μέσα στο πλαίσιο της  τουρκικής πολεμικής ναυτικής επιχείρησης "Μεσογειακή Ασπίδα",  στην περιοχή της Κύπρου πλέουν  δύο φρεγάτες, μια κορβέτα, ένα πλοίο γενικών αποστολών ανεφοδιασμού και δύο υποβρύχια . 

To ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, είχε αναφέρει πρώτο και είχε ενημερώσει γι' αυτή την εξέλιξη στο άρθρο με τίτλο: ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ – Ο Ερντογάν ξεκίνησε την πολεμική επιχείρηση «Ασπίδα Μεσογείου» – Αποπλέει ο Στόλος – Φορτώνουν πεζοναύτες σε έξι SH-70

Διαπιστώθηκε ότι μετά την πτώση των εντάσεων στα Ίμια ( αλλιώς τα αναφέρει το άρθρο) , μερικά πολεμικά πλοία στάλθηκαν στην Κύπρο. Τα  υπουργεία ενέργειας Ελλάδος και Κύπρου ….. «αποδέχθηκαν»  ότι τα θαλάσσια οικόπεδα  που έχουν δηλώσει μονομερώς δεν τους ανήκουν για αυτό και εκδίδουμε σχετικές Navtex στην περιοχή , αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας επικαλούμενη πηγή στο τουρκικό υπουργείο άμυνας.

https://youtu.be/GRZXNL8VJuc?t=5

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε «τρικυμίες» στην κυπριακή ΑΟΖ, παρουσία ισχυρής αμερικανικής αρμάδας  , γαλλικών και ελληνικών πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην Κύπρο.

Την ίδια ακριβώς στιγμή «απάντηση» στην άκρως προκλητική δήλωση του Ερντογάν περί τουρκικών διεκδικήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου , έχουμε από την Κύπρο με την μαζική διεξαγωγή γεωτρήσεων.   

Το euronews.gr, δημοσιεύει συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της Κρατικής Εταιρείας υδρογονανθράκων Κύπρου, Πάνου Κελάμη.

Ο κ. Κελάμης, ερωτηθείς εάν τα πρόσφατα γεγονότα στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στο ενεργειακό πρόγραμμα δήλωσε:

«Όντως, έχουμε μία καθυστέρηση στη "Σουπιά". Όμως, είμαι αρκετά σίγουρος ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Όπως προανέφερα, οι χώρες πρέπει να σέβονται η μία την άλλη. Αυτό κάνει η Δημοκρατία της Κύπρου, ακολουθεί σταθερή πορεία και είμαι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος.

Φυσικά, σε μία διαδικασία εξόρυξης, γενικά σε μία διαδικασία εκμετάλλευσης, μπορεί να δούμε κάποιες καθυστερήσεις. Όμως θα πω κάτι που μπορεί να ακουστεί ως υπερβολή, αλλά δεν είναι. Το 2018, η Κύπρος θα γνωρίσει ένα «τσουνάμι» ερευνητικών γεωτρήσεων», δηλώνει ο ίδιος.

Ο κ. Κελάμης, εκτιμά ότι οι γεωτρήσεις αυτές θα είναι τουλάχιστον τέσσερις, την ώρα που στη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, θα κυμαίνονται μεταξύ 14-16. «Αν συγκρίνει κανείς τα μεγέθη των δύο χωρών, καταλαβαίνει τον χαρακτηρισμό “τσουνάμι”», εξηγεί ο Π. Κελάμης.

«Το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα δούμε τις ανακαλύψεις που όλοι περιμένουν στην Κύπρο», υπογραμμίζει.

Κληθείς να απαντήσει αν όντως τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας δημιουργούν προβλήματα δήλωσε:

«Η Κύπρος αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε ξανά με τα στρατηγικά ενεργειακά μας σχέδια. Η Κύπρος έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με όλες τις γύρω χώρες, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία. Και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε ακόμα περισσότερες υπό την προϋπόθεση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότιμης βάσης», συνεχίζει.

https://youtu.be/AdF6glKDPW0

Για να ερωτηθεί εκ νέου αν υπάρχουν τέτοια περιστατικά και να απαντά ως εξής:

«Φυσικά, αλλά τι μπορεί να κάνει κανείς; Πιστεύω ότι το καλύτερο είναι να παραμείνει προσηλωμένος, να οργανώνει όσο καλύτερα γίνεται τα μελλοντικά σχέδια και να τα εκτελεί».

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της Τουρκίας .

Μόνο αν έχουμε σύμπνοια Ελλάδα και Κύπρος και ο ελληνισμός γενικά σε όλο τον κόσμο θα αντιμετωπίσουμε τον προαιώνιο Τούρκο εισβολέα , ο οποίος ετοιμάζεται ξανά να υφαρπάξει ελληνική γη και θάλασσα .

Το κυριότερο όμως είναι ότι ο 'Τούρκος" απειλεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο , «ανοίγοντας» συνεχώς θέματα ενδεχομένως και στην Θράκη αλλά και αλλού.

Οι Τούρκοι αισθάνονται παντοδύναμοι και πανίσχυροι και για αυτό θα προβούν πιθανόν πάντα λέμε και σε άλλες «απονενοημένες»  κινήσεις  όπως αυτή στον Έβρο πριν τρεις ημέρες .

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...