Κόσμος

Οι 14 ύποπτοι θάνατοι πρώην Ρώσων κατασκόπων και αντιφρονούντων

Μετά το θάνατο του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα, Sergei Skripal, στο Salisbury, βγήκαν στην επιφάνεια, υποθέσεις άλλων Ρώσων πρακτόρων που έχασαν και αυτή τη ζωή τους με μυστήριο τρόπο.

Το 2006, ο Alexander Litvinenko, ένας άλλος πρώην μυστικός πράκτορας της Ρωσίας, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, αφού είχε καταρρεύσει στο Λονδίνο. Όπως έγινε γνωστό, ένα σπάνιο και πολύ ραδιενεργό ισότοπο, κατέστρεψε τα όργανα του ένα προς ένα, σκοτώνοντας τον τρεις εβδομάδες αργότερα.

Μια βρετανική δημόσια έρευνα διαπίστωσε ότι ο Λιτβινένκο είχε καταπιεί το Polonium 210 και ότι η δολοφονία του ήταν πιθανό να διαταχθεί απευθείας από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Neil St Clair-Ford, ένας φύλακας ασφαλείας, οδηγούσε στο Weybridge στο Surrey τον Νοέμβριο του 2012, όταν παρατήρησε κάτι πάνω στο δρόμο. Βγήκε από το αυτοκίνητό του και αντίκρισε τον Alexander Perepilichnyy, έναν εξόριστο Ρώσο τραπεζίτη, σε εμβρυακή στάση, χλωμό και παγωμένο, ενώ τα σημάδια ζωής που έδινε ήταν ελάχιστα.

Ο Neil, κάλεσε έναν συνάδελφό του, και πρώην ναυτικό, τον Liam Walsh, για να τον βοηθήσει να του δώσει τις πρώτες βοήθειες. Ο Walsh είπε σε αυτούς που ερευνούσαν την υπόθεση, ότι όταν προσπαθούσε να τον συνεφέρει, παρέχοντάς του τις πρώτες βοήθειες και ενώ είχε ενώσει το στόμα του με το δικό του, ένιωσε στο στόμα του μια παράξενη γεύση που έμοιαζε σαν να γλύφει μια μπαταρία.

Ο Perepilichnyy γεννήθηκε στην Ουκρανία και έκανε την τύχη του ως χρηματοδότης στη Ρωσία, καθώς βοηθούσε τους Ρώσους που συνδέονται με τη κυβέρνηση να ξεπλένουν χρήματα. Το 2010 κατέφυγε στη Βρετανία και άρχισε να συνεργάζεται με τις βρετανικές αρχές.

Οι αρχικές τοξικολογικές εξετάσεις στο σώμα του Perepilichnyy δεν αποκάλυψαν τίποτα ύποπτο και ο θάνατός του αποδόθηκε σε φυσικά αίτια. Δύο χρόνια αργότερα όμως, σε εξετάσεις που έγιναν από μια ασφαλιστική εταιρία, βρέθηκαν ίχνη μιας σπάνιας και θανατηφόρας τοξίνης φυτών στο στομάχι του.

Το 2013, ο Boris Berezovsky, στενός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, βρέθηκε κρεμασμένος στο μπάνιο του. Όλα τα στοιχεία έδειχναν πως επρόκειτο για αυτοκτονία. Ο Boris υπέφερε από κατάθλιψη και είχε πολλά χρέη. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν βρέθηκαν σημάδια πάλης.

Η οικογένεια του Berezovsky, ζήτησε από έναν εμπειρογνώμονα να εξετάσει τις φωτογραφίες του σώματος του. Ο δόκτωρ Bernd Brinkmann παρατήρησε ότι το σημάδι στο λαιμό του, δεν είχε το κλασικό σχήμα που δημιουργείται συνήθως σε περιπτώσεις κρεμάσματος, αλλά θύμιζε πιο πολύ στραγγαλισμό. Ο νεκρός είχε επίσης ένα σπασμένο πλευρό και ένα κόψιμο στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Μεταξύ των θανάτων αυτών, βρίσκεται και αυτός του Gareth Williams που ήταν γνωστός και ως ο «κατάσκοπος σε τσάντα». Το σώμα του, βρέθηκε κλειδωμένο μέσα στο μπάνιο του, ενώ βρισκόταν σε αποσύνθεση.

Ο Δρ Matthew Puncher, ένας βρετανός επιστήμονας που εμπλέκεται στην υπόθεση Litvinenko, βρέθηκε στην κουζίνα του με πολλαπλές πληγές από δυο ξεχωριστά μαχαίρια. Επίσης, Scot Young, ένας συνεργάτης του Μπερεζόφσκι, βρέθηκε στα κιγκλιδώματα έξω από το διαμέρισμά του στο Λονδίνο, αφού έπεσε από τον τέταρτο όροφο του διαμερίσματός του στο Λονδίνο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...