Βαλκάνια

Μεθοριακό επεισόδιο Σερβίας-Κοσόβου: Σέρβοι κομάντος εισέβαλαν στο Β.Κοσσυφοπέδιο - Με το δάχτυλο στη σκανδάλη Αμερικανοί και Τούρκοι της KFOR

Μεθοριακό επεισόδιο είχαμε με την είσοδο στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο Σέρβων κομάντος της  στρατοχωροφυλακής για "έλεγχο" των κινήσεων στην περιοχή. Αργότερα ειπώθηκε για συλλογή πληροφοριών και έλεγχο για παράνομο εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, λευκής σαρκός κά προς την Σερβία αλλά και προς τους Αλβανούς του Πρέσεβο.

Η παρουσία τους κινητοποίησε την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου αλλά και δεκάδες Τούρκους και Αμερικανούς στρατιωτικούς οι οποίοι έφεραν θωρακισμένα ΤΟΜΠ μαζί με ελικόπτερο και με το δάκτυλο στην σκανδάλη έπιασαν θέσεις κοντά στα σύνορα με την Σερβία έτοιμοι για όλα.  

Ο Αλβανός δήμαρχος της Kamenica Shaip Surdulli εξέφρασε την ανησυχία του όταν είδε προχθές μέλη της σερβικής χωροφυλακής να περιπολούν στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου.

Σε δήλωσή του στο αλβανικό τύπο, ο Surdulli τόνισε ότι οκτώ μέλη του σερβικού στρατού με όπλα και κράνη περιπολούσαν μέσα στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.

«Την Κυριακή 13:30 είδα από τα σύνορα του βουνού με την Σερβία να έρχονται και να περνούν ανενόχλητοι μέσα από τον κεντρικό δρόμο της γειτονιάς Bernjasheve όπου ζω με την οικογένειά μου σε αυτή την περιοχή,  προς τον κεντρικό δρόμο Novo-Karaçevë, μια ομάδα περίπου οκτώ πάνοπλων μελών της σερβικής χωροφυλακής με κράνη στο κεφάλι και όπλα .

Για μια στιγμή που ήμουν  με έναν γείτονα ..τον Baftjar Bernjashi,  στην αυλή του σπιτιού μου σκέφτηκα ότι αυτά τα μέλη του στρατού είναι Ουκρανοί ή Τούρκοι της KFOR.

Αργότερα όμως ήρθε  ένα όχημα της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου με τρεις αστυνομικούς οι οποίοι με αγωνία μας είπαν ότι έλεγχαν την  Πράσινη Γραμμή στη γειτονιά μας και εξέφρασαν την ανησυχία τους, λέγοντας ότι αυτοί οι 8 ήταν μέλη της σερβικής στρατοχωροφυλακής .

Οι Σέρβοι ήρθαν από το χωριό Březnice της Σερβίας .

Αμέσως Αμερικανοί και Τούρκοι στρατιωτικοί  της KFOR με τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερο έφθασαν στο χωριό και παρατηρούσαν την συνοριακή περιοχή»  δήλωσε ο Surdulli.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και πριν δύο μήνες σερβικές παραστρατιωτικές ομάδες έκαναν την εμφάνιση τους μέσα στο δάσος στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας.

Αυτή τη φορά όμως πήγαν ένα βήμα παρακάτω και είχαμε κλιμάκωση.

Η Σερβία με την συνδρομή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών έχει κινητοποιηθεί στην περιοχή του Β.Κοσυφοπεδίου για δύο λόγους.

Πρώτον,  για τον έλεγχο μεταφοράς όπλων στο Πρέσεβο (εντός Σερβίας) στους Αλβανούς  που ζουν εκεί και δεύτερον διότι ετοιμάζουν διπλή απόσχιση α. του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου που κατοικείται στην πλειοψηφία από Σέρβους και β. της σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο  σερβικός στρατός έχει μετακινήσει εδώ και δύο μήνες αδιευκρίνιστο αριθμό αρμάτων μάχης στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, τα οποία ανήκουν στο Β’ Σώμα στρατού που έχει υπό την εποπτεία του την περιοχή αυτή.

Πολιτική αναταραχή στο Κόσοβο: Βουλευτές της αντιπολίτευσης έριξαν δακρυγόνα μέσα στη Βουλή

Χάος επικράτησε στο κοινοβούλιο του Κοσόβου, όταν μέλη της αντιπολίτευσης έριξαν καπνογόνα μέσα στην αίθουσα προκειμένου να σταματήσουν την ψηφοφορία που αφορά τα σύνορα με το Μαυροβούνιο.

Οι βουλευτές του αντιπολιτευτικού κόμματος Vetevendosje ("Αυτοδιάθεση") έριξε μέσα στην αίθουσα τα καπνογόνα, αναγκάζοντας όλους τους βουλευτές να εγκαταλείψουν τον χώρο.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα τάσσεται κατηγορηματικά κατά της συμφωνίας που υπογράφηκε το 2015 με το Μαυροβούνιο καθώς υποστηρίζει ότι εκχωρούνται λανθασμένα περίπου 80.000 στρέμματα γης στη γειτονική χώρα.

Παρόμοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με εκτόξευση δακρυγόνων μέσα στο κοινοβούλιο και συγκρούσεις με την αστυνομία στους δρόμους είχαν γίνει και σε προηγούμενες απόπειρες επικύρωσης της συμφωνίας.

Δείτε στο Βίντεο τι έγινε

https://www.youtube.com/watch?v=rFb8Qu8DCHg

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...