Κόσμος

Μέσα στη βάση που θα επιβλέπει μια πυρηνική επίθεση των ΗΠΑ

Σε περίπτωση που το αδιανόητο συμβεί και πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή πυρηνικών μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας ή Βόρειας Κορέας, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα βασιστεί στις ασφαλείς υπόγειες εγκαταστάσεις σε μια βάση στη μέση των Ηνωμένων Πολιτειών που θα ακολουθεί τις εντολές του.

Και ο πτέραρχος της Αεροπορίας Τζόν Χάιτεν, διοικητής του Διοικητικού Στρατηγικού Κέντρου των ΗΠΑ, θα βρίσκεται στο επίκεντρο όλων.

«Οι στρατηγικές μας αντιδράσεις είναι πάντα σε εγρήγορση και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι» είπε σε συνέντευξή του στο CNN ο Χάιτεν, μέσα στο υψίστης ασφαλείας 'Battle Deck' (κατάστρωμα μάχης) , από όπου θα επέβλεπε μια πυρηνική ανταπόδοση, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δέχονταν επίθεση ή ο Τραμπ αποφασίσει να εξαπολύσει εκείνος μια προληπτική επίθεση. «Το ότι είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, κάτω από το έδαφος, κάτω από τη θάλασσα, στον αέρα, εμείς είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε, και οι εχθροί μας στον κόσμο-συμπεριλαμβανομένου και του Κιμ Γιόνγκ Ουν- πρέπει να το ξέρουν».

Ο Χάιτεν είχε μιλήσει νωρίτερα μέσα στο μήνα επί του θέματος, καθώς το CNN είχε αποκλειστική πρόσβαση στο αρχηγείο του Στρατηγείου Διοίκησης στην αεροπορική βάση Οφούτ, στην ανατολική Νεμπράσκα.

Ο Χάιτεν, που ήταν υπεύθυνος για το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ, επιβλέπει διοικητικά πάνω από 184.000 άτομα στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό , το οποίο είναι σε εγρήγορση 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ δεχθούν βαλλιστική πυραυλική επίθεση.

Αν αυτή η στιγμή έρθει, ο Χάιτεν θα πρέπει να δράσει άμεσα.

«Έχω έξι οθόνες υπολογιστή στο γραφείο μου. Όλες «ανάβουν» σε περίπτωση κινδύνου. Υπάρχει ένας φωνητικός συναγερμός που «χτυπάει», υπάρχουν άνθρωποι που με ενημερώνουν, υπάρχουν τουλάχιστον 10 διαφορετικοί τρόποι που διασφαλίζουν πως οι διοικητής είναι έτοιμος να δράσει», σημείωσε.

Παρακολουθώντας συνεχώς την υφήλιο
Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, το Κέντρο Παγκόσμιων Επιχειρήσεων , μια υψίστης ασφάλειας εγκατάσταση θαμμένη πολλά επίπεδα κάτω από το έδαφος, βρίσκεται σε επιφυλακή για κάθε πυραυλικές δοκιμές και εκτιμά το αν αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ​. Είτε πρόκειται για άλλη μια πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα, είτε πρόκειται για την εκτόξευση ενός δορυφόρου κάπου στο κόσμο, το προσωπικό της εγκατάστασης, καθοδηγούμενο από έναν διοικητή πολεμικής φρουράς και έναν σύμβουλο επίθεσης, αντιδρά γρήγορα σε εκτοξεύσεις όπως τις παραπάνω σε καθημερινή βάση και αξιολογεί το αν πρέπει να ενημερωθεί ο Χάιτεν ή οποιοσδήποτε ανώτερος έως τον ίδιο τον πρόεδρο.

Όταν η εγκατάσταση κατέστη αδιαβάθμητη, για όσο ήταν το CNN εκεί, οι κανονικές της λειτουργίες γίνονταν ταυτόχρονα σε μια ξεχωριστή τοποθεσία εκεί κοντά, έτσι ώστε να διατηρηθεί το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας για την αποστολή του Στρατηγείου Διοίκησης.

Και όταν το Κέντρο Επιχειρήσεων «χτύπησε» συναγερμό, όταν εντόπισε σήματα από πυραυλικές εκτοξεύσεις της Ρωσίας εναντίον της Συρίας, το προσωπικό του CNN οδηγήθηκε έξω από το δωμάτιο, ώστε να εκτιμηθεί η εν λόγω πυραυλική εκτόξευση.

Κάθε φορά που χτυπάει συναγερμός, υψηλά απόρρητα έγγραφα που περιγράφουν την απειλή στέλνονται στον Χάιτεν. Σε μια πραγματική παγκόσμια κρίση, η διοικητής της πολεμικής φρουράς Κάρολυν Μπέρντ και το προσωπικό της μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο με οποιονδήποτε , από τον γγ άμυνας μέχρι τον πρόεδρο.

«Δεν υπάρχει κάποιος με τον οποίο δεν μπορούμε να έρθουμε σε επαφή» επισήμανε η Μπέρντ, προσθέτοντας πως θα χρειαζόταν ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να προσδιοριστεί αν υπήρχε μια πραγματική απειλή για τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους τις. Και ο Χάιτεν μπορεί πολύ γρήγορα να ενημερώσει τον πρόεδρο για το τι συμβαίνει , καθώς πηγαίνει προς το διοικητικό κέντρο».

«Οι εικόνες που βλέπουμε στην οθόνη θα μου πουν ακριβώς που βρίσκεται ο πύραυλος, πόσο ψηλά είναι , που είναι το σημείο σύγκρουσης- όλα αυτά είναι θέμα λεπτών» λέει ο Χάιτεν.

Αν ένας πύραυλος κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, ανοίγει μια ασφαλής μαύρη θυρίδα, που περιλαμβάνει το εγχειρίδιο των πυρηνικών αποφάσεων, ένα πιστό αντίγραφο τη μαύρης τσάντας που πάντα συνοδεύει τον πρόεδρο .

«Η τσάντα του προέδρου και το μαύρο βιβλίο μας είναι αντίγραφα» λέει η Μπέρντ. «εμπεριέχουν τις ίδιες πληροφορίες με τον ίδιο τρόπο , έτσι ώστε να μιλάμε για τα ίδια έγγραφα όταν συζητάμε τις πυρηνικές επιλογές μας».

Η Μπέρντ και ο σύμβουλος επίθεσης, ταγματάρχης Τζάρεντ Ντόκεντορφ, ο οποίος έχει δουλέψει σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις πυραύλων, γνωρίζουν πολύ καλά τι περιλαμβάνει το βιβλίο.

«Το μελετάω σε καθημερινή βάση , αλλά παράλληλα εκπαιδευόμαστε καθημερινά έτσι ώστε και εγώ και ο διοικητής της πολεμικής φρουράς να διατηρούμε στη μνήμη μας το τι έχει το βιβλίο» είπε ο Ντόκεντορφ.

Αν και η Μπέρντ δεν μπορούσε να αποκαλύψει το τι περιέχει το βιβλίο, είπε πως είναι μια «εξονυχιστική καταγραφή όλων των επιλογών μας που θα παρουσιάσουμε στον αρχιδιοικητή» σύμφωνα με τον Χάιτεν, ο οποίος δουλεύει με το προσωπικό του ώστε να παρουσιάσει τις πιο σχετικές επιλογές σε ένα πιθανό πραγματικό γεγονός.

Ο Πρόεδρος Τραμπ ρωτάει πολύ δύσκολες ερωτήσεις
« Μου κάνει πολύ δύσκολες ερωτήσεις. Θέλει να ξέρει ακριβώς πως θα δουλεύουν όλα» είπε ο Χάιτεν.

«Η αξιοποίηση της στρατιωτικής δύναμης είναι πάντα μια δύσκολη απόφαση για οποιονδήποτε πρόεδρο και δεν υπάρχει δυσκολότερη απόφαση από αυτήν της αξιοποίησης των πυρηνικών όπλων. Για αυτό κάνει τόσες πολλές ερωτήσεις».

Ο ρόλος του Χάιτεν σε μια πιθανή πυρηνική επίθεση είναι τόσο καθοριστικός , που το Στρατηγείο Διοίκησης διατηρεί ένα αεροσκάφος σε έναν κοντινό αερολιμένα της βάσης, ώστε ο Χάιτεν να μπορεί να διεκπεραιώσει την αποστολή του γρήγορα και να συμβουλέψει τον Τραμπ για τις επιλογές σχετικά με μια πυρηνική επίθεση, σε περίπτωση που η βάση βρίσκεται υπό επίθεση.

Με τον Τραμπ να πρόκειται να συναντήσει τον Kim Jong Un στους επόμενους μήνες, ο Χάιτεν λέει πως είναι πάντα υπερ της διπλωματικής λύσης, αλλά πάντα κρατάει τα μάτια του ανοιχτά, παρά το γεγονός πως η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας έγινε πριν από 4 μήνες.

«Είμαι πεπεισμένος πως ο Κιμ δε σταμάτησε να χτίζει πράγματα επειδή σταμάτησε να εκτοξεύει» είπε.

«Δεν μπορώ να πω πολλά , αλλά έχω δουλέψει με πυραύλους, ξέρω πόσο χρόνο χρειάζονται για να φτιαχτούν».

Και δεν είναι μόνο ο πυρηνικός τομέας τον οποίο επιβλέπει ο Χάιτεν. Το Στρατηγείο Διοίκησης έχει αποστολές και στους τομείς του διαστήματος και του κυβερνοχώρου.

«Πιστεύω πως η δύναμη του μέλλοντος είναι το να βρούμε το πως να χρησιμοποιήσουμε όλες αυτές τις δυνατότητες ενάντια σε έναν εχθρό, που θα τον εμποδίζουν από το να κάνει μια λάθος κίνηση» λέει ο Χάιτεν. Αλλά συνεχώς παρακολουθεί τις κινήσεις που κάνουν χώρες όπως η Ρωσία και η κίνα για να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους δύναμη και πιέζει τις ΗΠΑ να πράξουν αντίστοιχα για να είναι έτοιμοι για οποιοδήποτε γεγονός.

«Είμαστε πολύ μπροστά από όλους όταν έχουμε να κάνουμε με αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις, και όλοι το ξέρουν. Το ερώτημα είναι αν θα είμαστε ακόμα μπροστά από όλους δέκα χρόνια από τώρα, και αυτό είναι που με ανησυχεί»

Στη τελική όμως , η δουλειά του Χάιτεν είναι να αποτρέψει τον εχθρό από το να αποφασίσει να κάνει μια πυρηνική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ.

«Αν κάποιος εκτοξεύσει έναν πύραυλο εναντίον μας , θα ανταποδώσουμε. Αν ξανακάνει το ίδιο, θα το κάνουμε και εμείς. Βρίσκεις στον εαυτό σου σε μια κλιμάκωση που δεν οδηγεί πουθενά. Το κλειδί είναι να σταματήσεις αυτή τη συμπεριφορά πριν χειροτερέψει».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...