Πολιτική

«Καρφιά» Κουμουτσάκου για το «Gorna Makedonija»: Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αστειεύεται με τόσο σοβαρά θέματα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την ΠΓΔΜ για τις ρωσικές παρεμβάσεις στη γειτονική χώρα, έκανε αναφορά σε ένα όνομα το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με διαρροές προέκρινε η ελληνική πλευρά, αλλά ποτέ δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως: Το «Gorna Makedonija».

Απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου από το «Μακεδονικό» Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εύχομαι σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija. «Και αυτό έχει μία αξία να το δείτε όλοι σας διότι κάποιοι νομίζουν ότι πάμε να δώσουμε εμείς ένα όνομα το οποίο εδώ το χρησιμοποιούν πάνω από μία 25ετία, να μην πω μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ή εν πάσει περιπτώσει οποιοδήποτε άλλο όνομα από κοινού συμφωνήσουμε. Δεν προκρίνω το Gorna. Μπορεί να συμφωνήσουν οι ΥΠΕΞ κάτι άλλο».

Η εν λόγω αναφορά, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εγκαλεί τον κ. Τσίπρα για «ανευθυνότητα» και «επιπολαιότητα».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά σημείωσε για το θέμα: «Πέραν της ανακοίνωσης της Νέας Δημοκρατίας αυτό που μπορώ να πω είναι πως ο πρωθυπουργός της χώρας δεν μπορεί να αστειεύεται με τόσο σοβαρά θέματα».

Μάλιστα, ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για «επιπολαιότητα» και «ρηχότητα» ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που όπως φαίνεται «οδεύουμε προς οδυνηρό συμβιβασμό».

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως τέτοιες στιγμές θα έπρεπε να υπάρχει «σοβαρότητα και περισυλλογή» ιδιαίτερα από τη στιγμή που η «κυβέρνηση δεν έκανε το παν για να υπάρξει εθνική ενότητα και αρραγές εθνικό μέτωπο».

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως «κανονικά κάτι πρέπει να περιμένουμε από τη Βάρνα».

Πρόσθεσε πως «η Τουρκία έχει προβληματικές σχέσεις με την ΕΕ και η αντίδραση της ήταν επίμονη. Προκαλεί δύο κράτη μέλη της ΕΕ (σ.σ. Ελλάδα – Κύπρο). Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη αυτή η συμπεριφορά ή να μην ασκηθεί πίεση στην Τουρκία».

Αναφορικά με τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσε πως ισοδυναμούν με «αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας».

Εκτίμησε, τέλος, πως η τελωνειακή ένωση Τουρκίας – ΕΕ είναι πολύ σημαντική πίεση για την οικονομία της Άγκυρας και ως εκ τούτου με αυτή θα μπορούσε να ασκηθεί πίεση στους γείτονες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...