ΗΠΑ

Αμερικανική «απόβαση» στο Νεώριο και σενάρια βοηθητικής βάσης της Σούδας - Ξανά σε λειτουργία τα Ναυπηγεία - Μπήκε για επισκευές το πρώτο πλοίο

Τα ναυπηγεία του Νεωρίου στη Σύρο παίρνουν και πάλι μπροστά μετά την εξαγορά τους από τους Αμερικανούς, οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή και αρχίζουν και κάνουν επενδύσεις ή στήνουν βάσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας. Το Νεώριο θεωρείται εξαιρετικό σημείο και οι Αμερικανοί αυτό το γνωρίζουν, αφού μπορούν να οδηγούν εκεί και πλοία του Στόλου τους προκειμένου να κάνουν ορισμένες επισκευές πέραν βεβαίως της Σούδας.

Η εταιρεία που επενδύσει στα Ναυπηγεία του Νεωρίου είναι η ONEX του Πάνου Ξενοκώστα, η οποία εκπροσωπεί αμερικανικά κεφάλαια και έχει ενδιαφερθεί στο παρελθόν και για την εξαγορά της ΕΑΒ. Ένα ενδιαφέρον που εξακολουθεί και υπάρχει ιδίως στην περίπτωση που τελικώς κλείσει και η αναβάθμιση των F-16. Η ΟΝΕΧ έχει ζητήσει μάλιστα να της παραχωρηθούν και συγκεκριμένες εγκαταστάσεις της ΕΑΒ προκειμένου να στήσει μια δική της γραμμή... παραγωγής.

Αμερικανικό ενδιαφέρον υπάρχει βεβαίως και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που διαθέτουν την μεγαλύτερη δεξαμενή στην ανατολική Μεσόγειο για τον δεξαμενισμό πλοίων. Το πρόβλημα είναι το ιδιοκτησιακό και τα πρόστιμα της Ε.Ε. αλλά γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν.

Μέχρι τότε ωστόσο και χωρίς κανείς να γνωρίζει να θα υλοποιηθούν τα σχέδια της μπήκε στο Νεώριο και ήδη από χθες στη Σύρο επικρατεί αισιοδοξία. Μετά από πολλούς μήνες έφτασε στο ναυπηγείο για δεξαμενισμό και εργασίες επισκευής το πρώτο μεγάλο πλοίο, κάτι που συμβολίζει και την επίσημη επαναλειτουργία του Νεωρίου, έστω κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η μεταβίβασή του στην ΟΝΕΧ.

Πρόκειται για ένα εμπορικό πλοίο τύπου bulk carrier με την επωνυμία Sea Lady μήκους 190 μ. και κατασκευής 2002, το οποίο έπλευσε στην Σύρο τα ξημερώματα της Τετάρτης, παρέμεινε αρόδου για μερικές ώρες  έξω από το λιμάνι και λίγο πριν τις 8 το πρωί οδηγήθηκε από δύο ρυμουλκά – οι σειρήνες των οποίων ηχούσαν δυνατά – στη δεξαμενή του Νεωρίου.

Σύμφωνα ασφαλείς πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλα πλοία που θα φτάσουν στο ναυπηγείο της Σύρου για εργασίες επισκευής.

Οι φωτογραφίες είναι από το Cyclades24

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ