Πατριαρχεία

Σοβαρές εξελίξεις: Αυξάνεται η βία όσο θολώνει η εκκλησιαστική διπλωματία - Τι συμβαίνει με το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα;

Του Άγγελου Ρούσσου

Σοβαρές εξελίξεις έχουμε το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το ανοιχτό εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας.

Κι όσο ο σχισματικός Φιλάρετος παίζει σε διπλό ταμπλώ τα “πρωτοπαλίκαρά” του σαρώνουν τα πάντα!

50 ναοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν πρόσφατα καταληφθεί στην Ουκρανία!

"Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στην Ουκρανία, ο πραγματικός διωγμός της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας συνεχίζεται, έχουν καταληφθεί πρόσφατα πενήντα εκκλησίες, οι επιθέσεις στις εκκλησίες γίνονται συνεχώς, οι ιερείς κακοποιούνται [...] Υπάρχει ένα βίντεο στο οποίο ένας ιερέας εμφανίζεται κακοποιημένος μόνο επειδή ανήκει στην κανονική Εκκλησία ", δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών σε συνέντευξη με Βούλγαρους δημοσιογράφους λίγο πριν από την επίσκεψή του στη Βουλγαρία.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε την θλίψη του για το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν επικρίνεται από τη Δύση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένων των «μαζικών παραβιάσεων που περιλαμβάνουν τη χρήση βίας».

Ο κ. Κύριλλος ανέφερε ότι η ουκρανική κοινωνία είναι σήμερα ιδιαίτερα κατακερματισμένη και αυτό που συμβαίνει στη Donbass είναι ένας εμφύλιος πόλεμος. “Η μόνη δύναμη που έχει ειρηνευτική δυναμική είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, επειδή έχει μέλη και στα ανατολικά και δυτικά της χώρας”, είπε.

"Ελπίζουμε ότι θα περάσουν όλες αυτές οι πολιτικές αναταράξεις στην Ουκρανία και ότι ο λαός θα έχει μια ήρεμη ζωή πάλι, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θρησκευτικές ελευθερίες θα γίνουν και πάλι σεβαστά και ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα συνεχίσει την υπηρεσία της. Προσευχόμαστε γι 'αυτό ", δήλωσε ο Πατριάρχης.

Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκάλεσε και επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου που απέστειλε προκειμένου να δείξει την υποστήριξή του στους πιστούς της επισκοπής του Lviv της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, και στην οποία εξέφρασε την ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό των επιθέσεων σε εκκλησίες.

Υπενθυμίζεται πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσκείμενοι στους σχισματικούς έχουν ζητήσει από το Φανάρι την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο...το εξετάζει...

Στις 3 Φεβρουαρίου στην περιοχή της Lviv ριζοσπάστες πυρπόλησαν τον ναό του Αγίου Βλαδιμήρου της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Τέτοιες πράξεις βίας δείχνουν ξεκάθαρα πόσο καταστροφική και επικίνδυνη γίνεται μια πολιτική ιδεολογία, που στερείται των σωστικών μηνυμάτων της Καινής Διαθήκης, όπως διακήρυξε ο Χριστός ότι οὐκ ἔνι ᾿Ιουδαῖος οὐδὲ ῞Ελλην» -ανέφερε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σύμφωνα με τον ίδιο, "οι εκδηλώσεις βίας που στρέφονται εναντίον των οίκων προσευχής αυξάνουν την ένταση και τη διαίρεση".

Επιστολές για τα γεγονότα της Lviv απέστειλαν και άλλοι Προκαθήμενοι από διάφορες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες μεταξύ των οποίων ο Βούλγαρος Πατριάρχης Νεόφυτος, ο Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας Rostislav, αλλά και ιεράρχες της Σερβικής και της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Το περιστατικό στη Lviv δεν είναι πάντως η τελευταία επίθεση στους ναούς της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία. Στις 26 Φεβρουαρίου άγνωστοι λήστεψαν και βεβήλωσαν το ναό της Γέννησης της Θεοτόκου της Μονής Molchenskogo στο Πουτίβλ. Εκεί μάλiστα έσπασαν εικόνα, που υπήρξε δωρεά στο μοναστήρι σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον Θεό για τη θεραπεία παιδιού με καρκίνο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...