Πολεμικό Ναυτικό

Κλείδωσε: Η Ελλάδα αποκτά άμεσα δύο φρεγάτες από τη Γαλλία και αναβαθμίζει τα F-16 - Η απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου

«Κλείδωσε» η απόκτηση 2+2 φρεγατών από την Γαλλία και ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Η οριστική απόφαση φαίνεται πώς ελήφθη στην τελευταία συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, καθώς μετά από ανάλυση της τουρκικής προκλητικότητας εκτιμήθηκε πώς ο Τ. Ερντογαν είναι αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί, ενδεχομένως μέχρι και να σπάσει και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη...

Η ομοβροντία πυρών από την κυβέρνηση κατά της Τουρκίας με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να απαντήσει στις προκλήσεις, «όχι ειρηνικά», όπως έχει παλαιότερα και ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας και θέλει να ενισχύσει το οπλοστάσιο της. 

Οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, με βάση και τις προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας αποφάσισαν λοιπόν να προχωρήσει η αναβάθμιση 85 από τα F-16 που διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία, όπως συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Από τα υπόλοιπα F-16, που δεν θα εκσυγχρονιστούν, όσα είναι δυνατόν θα πωληθούν σε φιλικές προς τις ΗΠΑ χώρες, που επιζητούν φτηνά μεταχειρισμένα αεροσκάφη. Μιλάμε για τα F-16 Block 30.

Παράλληλα, η Αθήνα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προχωρήσει σε επίσημες πλέον συνομιλίες με το Παρίσι για την αγορά δυο υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών, ώστε να ενισχυθεί σε απόλυτο βαθμό το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, τη στιγμή που η Τουρκία αυξάνει όλο και περισσότερο την ένταση στο Αιγαίο, ενώ ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στηρίζει τη χώρα μας σε πολιτικό και διπλωματικό πεδίο έναντι της Άγκυρας.

Οι δυο φρεγάτες που η Αθήνα επιδιώκει να αγοράσει είναι υπό ναυπήγηση -και σε παράδοση ίσως και τέσσερα χρόνια αργότερα- με συνέπεια η στρατιωτική ηγεσία να εξετάζει την περίπτωση έως τότε η Γαλλία να παραδώσει στη χώρα μας δυο άλλες φρεγάτες, ώστε το ναυτικό μας να είναι απολύτως αξιόμαχο. Έχει προκριθεί το σενάριο της απόκτησης των Belharra και μέχρι τότε μπορούν να μας παραχωρηθούν δύο φρεγάτες τύπου Fremm.

Το Πολεμικό Ναυτικό προκρίνει τις Belharra καθ' ότι είναι πιο ευέλικτες από τις Fremm και την ίδια στιγμή έχουν σχεδόν την ίδια ισχύ πυρός. Οι πληροφορίες αναφέρουν πώς θα φέρουν και τα βλήματα scalp naval. 

Επίσης, η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη να προχωρήσει στην αναβάθμιση των 85 F-16 και στην αγορά των δυο γαλλικών φρεγατών, παρά το κλίμα σκανδάλων που επικρατεί στην πολιτική ζωή της χώρας -και που, κατά πολλούς, μπορεί να στραφεί από την αντιπολίτευση εναντίον της. Γι’ αυτό και η εντολή του πρωθυπουργού είναι να ακολουθηθούν κατά γράμμα όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται, προκειμένου να μην υπάρξουν αμφισβητήσεις της νομιμότητας των κινήσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...