Ελληνοτουρκικά

Καλεντερίδης: Προαναγγελία πολέμου οι δηλώσεις Ερντογάν

 

«Προαναγγελία πολέμου» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο Σάββας Καλεντερίδης μιλώντας στο «Ακραίως» και τον Τάκη Χατζή...

Εκτίμησε πως ο Τ. Ερντογάν «θεωρεί μία μείζονά απειλή για την ίδια όποια εξέλιξη σε σχέση με τους κούρδους και λειτουργεί προληπτικά με επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της χώρας».

Υποστήριξε πως «κάνει ένα πρόπλασμα κράτους στο Αφρίν όπως στα κατεχόμενα (σ.σ. Κύπρου). Αυτά θα λειτουργήσουν ως κράτη δορυφόροι».

«Από το 2011 που ξεκίνησε η απόπειρα ανατροπής του Άσαντ οι Κούρδοι δημιούργησαν ντε φάκτο δομές για ανεξαρτησία τους. Η Τουρκία θέλει να αποτρέψει τη δημιουργία τρίτου ομόσπονδου κουρδικού κράτους με τουρκικά εδάφη».

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής κ. Μάζης τόνισε πως συμφωνεί με την τοποθέτηση του κ. Καλεντερίδη και πρόσθεσε «ότι δεν είναι μόνο πολιτική Ερντογάν αλλά ολόκληρης της Τουρκίας. Ο Ισλαμοφασισμός στην Τουρκία λειτουργεί κανονικά».

«Οι δηλώσεις Ερντογάν αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Εκφράζουν την επεκτατική προκλητικότητα και πολιτική της Άγκυρας», ανέφερε ο κ. Καλεντερίδης προσθέτοντας πως «οι δηλώσεις των Ελλήνων πολιτικών είναι εκτός τόπου και χρόνου».
Χαρακτήρισε ακόμα «κατ΄ επάγγελμα αρνητή της στράτευσης» τον Φώτη Κουβέλη και αναρωτήθηκε «τι μηνύματα δίνεις στους έξω. Ένα υπουργείο με δύο γραμμές πόσο σοβαρά μας παίρνουν οι ξένοι».

«Προσπαθούμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτά ώρα που βλέπουμε την τουρκική πολιτική. Η επιθετικότητα δεν αντιμετωπίζεται με δηλώσεις. Για 20 – 30 χρόνια είχαμε μια κατευναστική πολιτική έναντι της Τουρκίας» είπε ο κ. Καλεντερίδης

«Ο κ. Παυλόπουλος κάνει πολύ σωστά τη δουλειά του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζεται και εκφράζεται σωστά», ο κ. Μάζης συμπληρώνοντας πως κατά το παρελθόν είχαμε και «σιωπηλούς» Προέδρους.

Σε σχέση με το ζήτημα της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο κ. Καλεντερίδης έκανε λόγο για «επιχείρηση άσκησης ψυχολογικής πίεσης στην Ελλάδα».

Τόνισε πως «ταπεινώθηκε η ελληνική κοινή γνώμη» και εκτίμησε πως « (ο Ερντογάν) θέλει να χρησιμοποιήσει τους στρατιωτικούς ως μέσο πίεσης της ελληνικής κυβέρνησης. Θέλει να μπουμε στο θέμα του ‘δούναι και λαβείν’».

Ο κ. Καλεντερίδης σημείωσε ακόμα πως «από το κατηγορητήριο θα καταλάβουμε τις προθέσεις Ερντογάν».

Επιπλέον εκτίμησε πως ορθώς ο πρωθυπουργός δεν κάλεσε τηλεφωνικά τον Τ. Ερντογάν αφού τότε η υπόθεση θα γινόταν «διμερές θέμα».

Ο κ. Μάζης επίσης αναγνώρισε πως υπήρξε υποτίμηση του συμβάντος από την αρχή ενώ μιλώντας για τον εμβολισμό σκάφους του λιμενικού τόνισε πως οι Τούρκοι ήθελαν να πάρουν αιχμαλώτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...