Ελληνοτουρκικά

«Ενέδρα» Ελληνικών F-16 σε τουρκικά μαχητικά - Αερομαχία στο Καστελόριζο - Αμεση απάντηση της Ελλάδας

Την τύχη τους δοκίμασαν χθες, μετά από πολύ καιρό οι πιλότοι της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή του Καστελόριζου. Τα τουρκικά αεροπλάνα προχώρησαν μετά από αρκετό καιρό σε αερομαχία.

Συγκεκριμένα χθες η Τουρκία έχοντας παράτυπα δεσμεύσει περιοχή στο FIR Αθηνών, στην περιοχή του Καστελόριζου προχώρησε στην πραγματοποίηση άσκησης στέλνοντας 4 σχηματισμούς μαχητικών. Οι τρεις αποτελούνταν από ζευγάρια μαχητικών F-16 και ο ένας από μαχητικά φάντομ F-4.

Συνολικά δηλαδή 8 μαχητικά εκ των οποίων τα 4 ήταν οπλισμένα.

Ένα ζευγάρι από τα F-16 μπήκε αρχικά στο FIR Αθηνών στις 15:05. Ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από την Λάρισα είχαν σπεύσει στην περιοχή και αναχαίτησαν το ζεύγος που όμως ενώ έδειξε ότι αποχωρεί επέστρεψε και έκανε επανείσοδο στις 15:35. Τα ελληνικά μαχητικά όμως τους περίμεναν καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που τα τουρκικά μαχητικά δρουν με αυτό τον τρόπο, και όταν οι τούρκοι χειριστές δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις ξεκίνησε αερομαχία, αναφέρει δημοσίευμα.

Η Αθήνα έχοντας προνοήσει είχε στην περιοχή και περιπολούσαν περιμένοντας και παρακολουθώντας την τουρκική άσκηση και F-16 από το Καστέλι και έτσι μέσα σε δύο λεπτά είχαν τελειώσει όλα και ένα λεπτό αργότερα και συγκεκριμένα στις 15:38 τα τουρκικά μαχητικά αποχωρούσαν από το FIR Αθηνών.

Όπως είπε στρατιωτική πηγή, «Αν ήταν πραγματική εμπλοκή όλα θα είχαν τελειώσει ακαριαία».

Συνολικά η τουρκική αεροπορία σημείωσε χθες 5 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών καθώς δεν έδωσε τα σχετικά στοιχεία για τις εισόδους των μαχητικών της στο Αιγαίο και 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. 

Πηγές του Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας διαψεύδουν ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F16 αναχαίτισαν ζεύγος τουρκικών μαχητικών F16 πάνω από τη Χίο.

Νωρίτερα, η ιστοσελίδα astraparis.gr ανέφερε ότι τα δύο τουρκικά αεροσκάφη μπήκαν στο FIR Αθηνών νότια της Χίου, μεταξύ Χίου και Σάμου και για την αναχαίτισή τους απογειώθηκαν τα ελληνικά F16 από την Σκύρο.

Να θυμήσουμε, πως τις τελευταίες ημέρες που ήταν σε εξέλιξη η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2018» σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών η ΤΗΚ δεν έχει κανει την εμφάνισή της.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιανουάριο τα τουρκικά αεροπλάνα σημείωσαν 353 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 1 υπέρπτηση.

Σημειώθηκαν επίσης 94 παραβάσεις των κανόνων πτήσης στο FIR Αθηνών. Η Άγκυρα έστειλε συνολικά τον μήνα εκείνο 89 αεροπλάνα και ελικόπτερα ενώ 11 σχηματισμοί εξ αυτών ήταν οπλισμένοι. Τον Ιανουάριο η προκλητικότητα είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν 7 εμπλοκές.

Τον Φεβρουάριο η Τουρκία έστειλε 90 αεροπλάνα και ελικόπτερα που σημείωσαν 6 υπερτήσεις εθνικού εδάφους και 377 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Εννέα σχηματισμοί ήταν οπλισμένοι και σημειώθηκαν 3 εμπλοκές και 82 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...