Πολεμικό Ναυτικό

"Μάχη" Ελλάδας-Τουρκίας σε όλο το εύρος του Αιγαίου: Αναμένεται τρομαχτική συγκέντρωση δυνάμεων - Ομπρέλα από ΗΠΑ στην ΑΟΖ Κύπρου

Πολεμικός συναγερμός στο Αιγαίο για δύο μήνες που αναμένεται να κρίνουν πολλά. Μάρτιος και Απρίλιο,παίρνουν φωτιά μετά τις "πολεμικές" ανακοινώσεις της Άγκυρας για την διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων με μαζικά πυρά. Πριν λίγο, η Ελλάδα απάντησε με δυναμικό τρόπο στις προκλήσεις της Αγκυρας στο κεντρικό Αιγαίο. Με τις δύο χώρες να μην κάνουν πίσω, θα δούμε τις αεροναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών σε πολυ κοντινή απόσταση.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις στο κεντρικό Αιγαίο για δύο ολόκληρους μήνες , μπλοκάροντας μια τεράστια περιοχή από την οποία διακινούνται εκατοντάδες εμπορικά πλοία κάθε μήνα,  κατά το μεγαλύτερο μέρος Μαρτίου και Απριλίου.

Η Άγκυρα έχει εκδώσει ναυτική προειδοποίηση για ναυτικές ασκήσεις μέσω NAVTEX, αλλά στην ουσία πρόκειται για "κεκαλυμμένες στρατιωτικές ενέργειες" με τις οποίες οι Τούρκοι θέλουν να επιδείξουν «ισχύ και κυριαρχία» στο μέσο του Αιγαίου το οποίο διεκδικούν μετά τον 25ο παράλληλο.

Σύμφωνα με τη NAVTEX, η Τουρκία θα μπλοκάρει την περιοχή ανάμεσα στα νησιά της Σκύρου, Ψαρά και  Εύβοια για «στρατιωτική ναυτική άσκηση που αφορά πραγματικά πυρά τον Μάρτιο  7, 8, 25-27, 28, 29 και τον Απρίλιο  2, 3, 4, 5, 6-10, 24-26 και 30.

Η ελληνική πλευρά απάντησε για πρώτη φορά δυναμικά.

Η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσαν αντι-Notam στην Notam της Αγκυρας με την οποία είχε «κλειδώσει» την καρδιά του Αιγαίου για επτά εβδομάδες, καθώς προανήγγειλε ασκήσεις με πυρά ακόμη και μέσα στο Πάσχα και μέχρι τέλος Απριλίου.

Οπως καταλαβαίνεται η στρατηγική ψυχραιμία τελείωσε...

Ετσι με την ΝΟΤΑΜ με αριθμό A0585/18 Αεροπορία και Ναυτικό δέσμευσαν περιοχές σε όλο το εύρος του Αιγαίου και ανατολικά της Κρήτης για διάφορα χρονικά διαστήματα από τις 6 Μαρτίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου.

Η Αθήνα δεσμεύει έτσι τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, αλλά και το τμήμα του FIR που αστυνομεύει βάσει της Συνθήκης του Σικάγο.

Στο χώρο αυτό προαναγγέλλει ασκήσεις με πυρά, που σημαίνει ότι όποιος πετάξει θα καταρριφθεί.

Η Τουρκία στην δική της notam δέσμευσε το Αιγαίο και για την 25η Μαρτίου και για την Μεγάλη Παρασκευή, «σπάζοντας» το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ το οποίο προέβλεπε να μην γίνονται ασκήσεις σε εθνικές επετείους και θρησκευτικές εορτές των δύο χωρών.

Ομπρέλλα από ΗΠΑ στην ΑΟΖ Κύπρου

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες και οι ΗΠΑ εξέδωσαν Navtex για την ΑΟΖ Κύπρου όπου βρίσκεται το αεροπλανοφόρο του 6ου Στόλου.

Κατά πάγια τακτική οι ΗΠΑ εκδίδουν «ζώνη προστασίας απαγόρευσης πτήσεων» γύρω από τα αεροπλανοφόρα τους απλώνοντας ομπρέλα προστασίας στην περιοχή όπου βρίσκεται το γεωτρύπανο.

Δείτε τις περιοχές που δέσμευσε η Αθήνα στο Αιγαίο

Οι ναυτικές ασκήσεις είναι μια επίδειξη δύναμης πρώτου μεγέθους από την Τουρκία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που η κλιμάκωση των εντάσεων λόγω των προκλητικών δηλώσεων για την κυριαρχία στα  νησιά του Αιγαίου, καθώς και τα σχέδια για την εξερεύνηση του φυσικού αερίου κοντά στην Κύπρο είναι δεδομένη, αναφέρει ξένο ΜΜΕ  .

Όπως αναφέραμε εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα , ο Ερντογάν έχει «πάρει φόρα και δεν σταματά με τίποτα», διότι έχει απώτερο προσωπικό στόχο να «σβήσει» το όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ και να γράψει το δικό του στην τουρκική ιστορία .

Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση για την σημερινή Τουρκία είναι ανόητη και «χαλαρή», και για να κατανοήσουν κάποιοι τι έχει στο μυαλό του ένας πολιτικός σαν τον Ερντογάν , ο οποίος κυβερνά την Τουρκία από το 2000 έχοντας απόλυτα «διαφθαρεί» από την εξουσία, πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τις κατά καιρούς δηλώσεις του περί «κόκκινου μήλου» και «οθωμανικής αυτοκρατορίας»..κά ...

Το χειρότερο όμως για τους δυτικούς , ειδικά για τις ΗΠΑ και λοιπούς, είναι ότι ο Ερντογάν «ξύπνησε» τις άνομες ορέξεις πολλών χιλιάδων Τούρκων που θέλουν να κυριαρχήσουν σε μια τεράστια περιοχή από την Κριμαία έως την Ανατολική Κίνα (Τουρκεστάν), ως μια παγκόσμια δύναμη...

https://youtu.be/4uoj27AWYKU?t=3

https://youtu.be/gseu644f1T8?t=24

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...