Εθνικά θέματα

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ - Σε χώρους διασποράς οι καταδρομείς της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων - Εντοπίστηκαν κινήσεις στα απέναντι παράλια...

Σε χώρους διασποράς οι καταδρομείς της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων με την ώρα μηδέν να πλησιάζει. Σε Εβρο και παράλια εντοπίστηκαν πολεμικές κινήσεις των Τούρκων. Πριν λίγο έγινε γνωστό πως έχουμε αναπτύξει καταδρομείς της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων στα νησιά, για ασκήσεις, αλλά και για να υπάρχει ετοιμότητα να επέμβουν άμεσα όπου κι αν χρειαστεί.

Η 13η ΔΕΕ περιλαμβάνει αριθμό Μοιρών Αμφιβίων Καταδρομών (ΜΑΚ) συμπεριλαμβανομένης και της περιβόητης Ζ΄ ΜΑΚ που συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 1996, μερικούς μήνες μετά την κρίση των Ιμίων, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) καθώς και μονάδες διοίκησης (λόχο στρατηγείου), υποστήριξης μάχης (13ο Λόχο Διαβιβάσεων) και υποστήριξης (13ο Λόχο Τεχνικού).

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταγραφεί και ύποπτες στρατιωτικές κινήσεις στα απέναντι παράλια...

Ο Στόλος είναι πανέτοιμος και ήδη έχουν λάβει θέσεις μάχης σε κομβικά σημεία του Αιγαίου τα υποβρύχια και οι φρεγάτες μας.

Παράλληλα οι κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού είναι σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό στην θάλασσα.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα έγινε μεγάλη στρατιωτική άσκηση με μαζικές ρίψεις αλεξιπτωτιστών στην αεροπορική βάση του Τατοΐου με τέσσερα ελικόπτερα Σινούκ.

Οπως γράφει και η Ιωάννα Ηλιάδη στο armyvoice.gr στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι κρίσεις στα ανώτατα κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η εξέλιξη δείχνει και το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες έχουν αλλάξει ποιοτικά στο Αιγαίο, με την ευθεία διεκδίκηση των νησιών.

Το επεισόδιο που ετοίμαζε η Τουρκία σε ελληνικό νησί και το οποίο απετράπη χάριν της έγκαιρης πληροφόρησης συμμαχικών χωρών, είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης.

Άλλη ένδειξη είναι η ένταση που επικρατεί στον Έβρο, όπου όπως πληροφορούμαστε για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα του 2015 οι Τούρκοι έχουν «βγάλει» σε άσκηση μεγάλο αριθμό οχημάτων αλλά και προσωπικό.

Οι ασκήσεις γίνονται κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς όπως φαίνεται επικρατεί η αμερικανική λογική των ρεαλιστικών ασκήσεων για καλύτερη προετοιμασία του προσωπικού.

«Ασκήσου όπως θα πολεμήσεις«, λένε χαρακτηριστικά οι Αμερικανοί που υποστηρίζουν αυτό το δόγμα.

Αποστολή της 13ης ΔΕΕ είναι η διοίκηση, ο έλεγχος και η εκπαίδευση των οργανικών της μονάδων – υπομονάδων, καθώς και η διεύθυνση του αγώνα αυτών και η διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων, σε περίοδο ειρήνης, κρίσεως, συγκρούσεων χαμηλής έντασης και γενικευμένων επιχειρήσεων.

Οι μονάδες της 13ης ΔΕΕ είναι μονάδες Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης.

Η εκπαίδευση διεξάγεται κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και επί παντοδαπού εδάφους, ημέρα και νύκτα, με έμφαση:

1. Τη νυχτερινή εκπαίδευση.
2. Τον άριστο χειρισμό των όπλων της ειδικότητος και όλων των οπλικών συστημάτων της μονάδος από όλο το προσωπικό.
3. Την εκτέλεση ασκήσεων με πραγματικά πυρά και συνεργασία με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.
4. Την τακτική και τεχνική των καταδρομικών – αεραποβατικών – αεροκίνητων και αμφίβιων επιχειρήσεων.
5. Την εξειδίκευση στις καταστροφές, τις δολιοφθορές και τον ναρκοπόλεμο, του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού του προσωπικού.

Τέλος σε ό,τι αφορά την ιστορία η 13η ΔΕΕ αποτελεί τη μετεξέλιξη του 13ου Συντάγματος Αμφιβίων Καταδρομών (13ο ΣΑΚ), το οποίο είχε συγκροτηθεί στις 22 Μαΐου 1988, στην έδρα, της πάλαι ποτέ ΙΙΙ Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων (ΙΙΙ ΜΕΔ).

Στο 13ο ΣΑΚ, την εποχή εκείνη, υπάγονταν ως οργανικές του μονάδες, οι ιστορικές και νικηφόρες μονάδες Καταδρομών, των προσφάτων μεταπολεμικών αγώνων του Έθνους, η Α’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Α’ ΜΑΚ), στη Ρόδο και η Γ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Γ’ ΜΑΚ) στη Χίο, μαζί με τα Ειδικά Τμήματα Εθνοφυλακής (ΕΤΕΘ).

Τον Αύγουστο του 1996, λίγους μήνες μετά την κρίση των Ιμίων, στις προαναφερθείσες προστέθηκε μια νέα μονάδα, η Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ), με επίλεκτο προσωπικό.

Το 1998 έγινε ευρεία αναδιοργάνωση του 13ου ΣΑΚ με τη δημιουργία νέων ΜΑΚ, ενώ υπήχθη στο σύνταγμα και το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), η αρχαιότερη επαγγελματική μονάδα του Ελληνικού Στρατού.

Το 2001 το 13ο ΣΑΚ αναδιοργανώθηκε σε σχηματισμό επιπέδου ταξιαρχίας και μετονομάσθηκε σε 13η ΔΕΕ «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ».

Τον Σεπτέμβριο του 2002, εντάχθηκε στον σχηματισμό προκειμένου να τον υποστηρίζει σε θέματα επικοινωνιών ο 13ος Λόχος Διαβιβάσεων (13 ΛΔΒ) και για την υποστήριξη του εξειδικευμένου υλικού του σχηματισμού, ο 13ος Λόχος Τεχνικού (13 ΛΤΧ). Τον Σεπτέμβριο του 2005, η 13η ΔΕΕ υπάγεται στο Β΄ Σώμα Στρατού (Β΄ ΣΣ), ως οργανικός σχηματισμός.

Το νέο έμβλημα της 13ης ΔΕΕ

Με απόφαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου της 21ης Ιανουαρίου 2013 αποφασίστηκε η καθιέρωση εμβλήματος για τη 13η ΔΕΕ.

Στο έμβλημα απεικονίζεται ξίφος το οποίο περιβάλλεται με κλαδιά δάφνης και συμπληρώνεται έμπροσθεν από το αναγραφόμενο ρητό «Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ». Το ξίφος συμβολίζει τον ελαφρύ και αθόρυβο οπλισμό και τα κλαδιά δάφνης αποτελούν σύμβολο νίκης, δόξας και τιμής. Το ανωτέρω έμβλημα έχει προκύψει από το έμβλημα του «ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ» του οποίου η 13η ΔΕΕ φέρει το όνομα.

Σημειώνεται ότι το ρητό «Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ» προέρχεται από την ευχή που έδιναν οι Σπαρτιάτισσες μητέρες στα παιδιά τους, όταν τους έδιναν την ασπίδα πριν την εκστρατεία, για να γυρίσουν « Ή με αυτήν ή πάνω σε αυτήν».

https://www.youtube.com/watch?v=SznE0cca65I

https://www.youtube.com/watch?v=Pfy-KclZqLw

https://www.youtube.com/watch?v=xN5YW8cext4

https://www.youtube.com/watch?v=sRtDx75P2kY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...