Ελληνοτουρκικά

Ένα βήμα πριν την ελληνοτουρκική κρίση: Ενδεικτική η αμερικανική κινητικότητα και οι συχνές επισκέψεις στο Πεντάγωνο - Οι ομοιότητες παραμονές των κρίσεων 1987 & 1996

Το τελευταίο διάστημα οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων, πολιτικών αλλά και στρατιωτικών, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν γίνει σχεδόν καθημερινότητα. Όσοι παρατηρούν αυτές τις επισκέψεις και έχουν πληροφόρηση έστω και μικρή του τί συζητείται με την ελληνική πλευρά αντιλαμβάνεται πώς η κρίση με την Τουρκία δεν είναι καθ' όλου μακριά.

Τέτοιου είδους κινητικότητα, αναφέρουν αυτοί που γνωρίζουν είχε παρατηρηθεί και λίγο πριν τις μεγάλες κρίσεις του 1987 και του 1996 στο Αιγαίο. Οι Αμερικανοί θέλουν να ξέρουν ποιες είναι οι προθέσεις της Ελλάδας και πώς θα λειτουργήσει σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά τα σημάδια είναι πιο θετικά για την Ελλάδα, αφού οι ΗΠΑ δείχνουν να στηρίζουν τη χώρα απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν που λειτουργεί ως ταύρος εν υαλοπωλείο.

Όπως τώρα, έτσι και στις δύο προηγούμενες μεγάλες ελληνοτουρκικές κρίσεις οι τότε πρεσβευτές των ΗΠΑ, αλλά και οι Ακόλουθοι Άμυνας είχαν συναντήσεις με Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων, με τον Αρχηγό Στόλου αλλά και τις πολιτικές ηγεσίες. Στόχος ήταν να διερευνηθούν οι ελληνικές προθέσεις σε μια ελληνοτουρκική κρίση. Οι απαντήσεις που είχαν δοθεί από τους στρατιωτικούς αυτονόητες. Και τότε η πολεμική μηχανή της Ελλάδας ήταν προφανώς σε καλύτερη κατάσταση απ΄ ότι είναι σήμερα.

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών και σήμερα έχει να κάνει με τις ελληνικές προθέσεις σε περίπτωση που η τουρκική επιθετικότητα ξεπεράσει τα όρια. Σε επίπεδο στρατιωτικών οι απαντήσεις που έχουν δοθεί είναι ακριβώς οι ίδιες μ΄ εκείνες που είχαν δοθεί το 1987 και το 1996. Αυτό που αλλάζει είναι το αποτέλεσμα όσον αφορά στις δύο αυτές κρίσεις. Το 1996, η κρίση των Ιμίων εξελίχθηκε σε εθνική ταπείνωση και γκριζάρισμα μίας περιοχής στο Αιγαίο.

Πέραν των συνεχών επισκέψεων στο Πεντάγωνο του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, μεταβαίνουν στην Μεσογείων πολύ συχνά ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματικοί, οι οποίοι συζητούν επί ώρες με τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ ή των άλλων Γενικών Επιτελείων.

Χθες έγινε γνωστό ότι στην Αθήνα σπεύδει εκτάκτως ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών τη στιγμή που σε κυβερνητικούς κύκλους συζητείται η επιβολή οικονομικών μέτρων στην Άγκυρα. Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε συνέχεια αυτής του Τζέφρι Πάιατ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο οποίος συζητούσε επί μιάμιση ώρα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Επίσης χθες, ομάδα ανώτατων Αμερικανών αξιωματικών ανέβηκε στο Πεντάγωνο και κατευθύνθηκε στην αίθουσα του ΚΥΣΕΑ, όπου έγινε παρουσίαση της τουρκικής προκλητικότητα όπως μαθαίνουμε, ενώ επίσκεψη στο ΓΕΣ πραγματοποίησε και ο Υποδιοικητής της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πώς η αυξημένη δραστηριότητα των ΗΠΑ στην Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη, Σούδα, συμμετοχή στην άσκηση Ηνίοχος, κυπριακή ΑΟΖ) να εξηγούν την συχνότητα των επισκέψεων αυτών στο Πεντάγωνο.

Η αλήθεια όμως είναι πώς οι Αμερικανοί φοβούνται ότι όσο δεν απελευθερώνονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, τόσο το κλίμα επιβαρύνεται περαιτέρω και αυξάνεται ο κίνδυνος ένοπλης αντιπαράθεσης. Ειδικά μετά την υπερσυγκέντρωση αεροναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών που αναμένεται στο Αιγαίο. Το κλίμα στις ΗΠΑ, ευτυχώς για την Ελλάδα, δεν είναι καθ' όλου καλό για την Τουρκία, καθώς συμπεριφέρεται ως τρομοκράτης και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ