Ελληνοτουρκικά

Επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ - Επιβάλλουν αποκλεισμό στη Μεγίστη - Τουρκία: "Παραδώσαμε τελεσίγραφο στην Ελλάδα - Τα Ίμια είναι δικά μας" - ΗΠΑ: "Να τα βρείτε"

Ολοταχώς προς πολεμική εμπλοκή καθώς οι ΗΠΑ σφυρίζουν αδιάφορα μιλώντας για "ίσες αποστάσεις", Ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος ξαφνικά ανησυχεί, Ο Α.Τσίπρας επικοινώνησε με τον Μ.Γιλντιρίμ και το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία και παραδόθηκε ήδη από χτες τελεσίγραφο στον ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Οι Τούρκοι συνεχίζουν την κλιμάκωση.

Εξέδωσαν ακόμη μία με την οποία αποκλείουν τη Μεγίστη ,μεθαύριο Πέμπτη, για να κάνουν άσκηση έρευνας και διάσωσης!

Άνθρωποι του υπουργού Εθνικής Άμυνας είπαν στον ΣΚΑΙ πως ο κ. Καμμένος θα μεταφέρει στους Ευρωπαίους το τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο και πως υπάρχει ανησυχία.

Την ίδια στιγμή σήμερα οι τουρκική αεροπορία έχει κάνει 52 παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μιλά ουσιαστικά για επικίνδυνες κινήσεις από την Ελλάδα στην περιοχή, καλώντας την χώρα μας να τις σταματήσει.

Απαντώντας στο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας από την ελληνική πλευρά και την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το τουρκικό υποστηρίζει ότι η χώρα μας «παραπλανά το κοινό όπως έχουμε συνηθίσει, διαστρεβλώνοντας όπως πάντα τα γεγονότα».

«Στην πραγματικότητα, ο υφυπουργός μας κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών χθες το βράδυ, σχετικά με τα γεγονότα που προκλήθηκαν από τους επικίνδυνους ελιγμούς σκαφών του ελληνικού λιμενικού γύρω από τις βραχονησίδες Ιμια, που ανήκουν στη χώρα μας και είπε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις εχθρικές κινήσεις σε θάλασσα και αέρα και ότι δεν θα τις ανεχθούμε, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να σταματήσει αυτές τις επικίνδυνες κινήσεις, προς το συμφέρον και των δύο χωρών», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ισες αποστάσεις από την Αθήνα και την Αγκυρα τηρεί η Ουάσινγκτον, έπειτα από το νέο σκηνικό έντασης στα Ιμια.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί ουσιαστικά την Ελλάδα και την Τουρκία να τα βρουν μεταξύ τους, μετά το συμβάν με την τουρκική ακταιωρό που εμβόλισε σκάφος του λιμενικού.

«Εχουμε επίγνωση των αναφορών των μέσων ενημέρωσης για αυτό το συμβάν. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου», απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα

«Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας», σημείωσε ακόμη.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γιλντιρίμ 

Με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργου, Μπιναλί Γιλντιριμ, υπήρξε πριν από λίγο επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομολογό του εκφράστηκε με ιδιαίτερη αυστηρότητα και ανησυχία για την επικινδυνότητα που ενέχεται στην τακτική της Τουρκίας με τις συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Διάλογοι και εικόνες που μεταφέρουν οι Τούρκοι

Μάλιστα υπήρξαν και διάλογοι μεταξύ των τουρκικών και των ελληνικών πλοίων. Συγκεκριμένα, τούρκος κυβερνήτης φέρεται να είπε σε ελληνικό πλοίο:

«Φύγετε από εδώ! Εδώ είναι τουρκικά χωρικά ύδατα«!

Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν επίσης εικόνες από το σημείο. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί πως μεταφέρονται με… πάσα επιφύλαξη, καθώς η τουρκική προπαγάνδα έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν (σ.σ. αν όχι πάντα) πως δεν έχει… όρια. Τα ΜΜΕ της γείτονος, λοιπόν, υποστηρίζουν πως οι εικόνες που θα δείτε παρακάτω συνέβησαν σήμερα και σχετίζονται με το περιστατικό.

Τεντώνει το σχοινί η Τουρκία - 52 παραβιάσεις σε μια μέρα στο Αιγαίο

Ρεσιτάλ προκλητικότητας δίνει η Τουρκία στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, σήμερα 18 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 52 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στην περιοχή του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου και σε 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Από τα 18 αεροσκάφη τα δύο ήταν οπλισμένα F-16 σε σχηματισμό, ενώ τα υπόλοιπα 16 μεμονωμένα (6 CN-235 και 10 ελικόπτερα).

Οι 33 από τις 52 παραβιάσεις έγιναν από τα "κατασκοπευτικά" ενώ οι 18 από το ζεύγος των F-16.

Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

https://www.youtube.com/watch?v=zdexc48b1n4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ