Κύπρος

EKTAKTO - Θρίλερ στην Α.Μεσόγειο: Τουρκικά πολεμικά πλοία παρενοχλούν και στοχοποιούν το κυπριακό γεωτρύπανο - Βοήθεια ζητά η Κύπρος από τις Μεγάλες Δυνάμεις

Του Βασίλη Καπούλα

Θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Α.Μεσόγειο καθώς οι δηλώσεις του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ σήμαναν τελικά την έναρξη τουρκικών προκλητικών και ποιοτικά ενισχυμένων- σε πρώτη φάση επεισοδίων- στην Κυπριακή ΑΟΖ. Γι αυτό και το "οκ" της Γαλλίας προς την Ελλάδα για αγορά πολεμικών πλοίων... 

Σε συναγερμό ο ελληνικός στόλος και το Πεντάγωνο από τις προθέσεις των Τούρκων που έχουν σχεδιάσει πολεμικό επεισόδιο ταυτόχρονα σε κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο  ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Β. Συρία .

Τουρκικά πολεμικά πλοία περικύκλωσαν και παρενόχλησαν το πλωτό γεωτρύπανο της εταιρίας ΕΝΙ "Saipem12000" κατά την πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, καθώς το πλοίο έπλεε στα ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τρία τουρκικά πολεμικά πλοία το κάλεσαν να αλλάξει πορεία με το αιτιολογικό ότι πλέει σε «ξένα» χωρικά ύδατα.

Δύο τορπιλάκατοι και μία φρεγάτα που βρίσκονται εντός της περιοχής που δέσμευσε η Τουρκία με παράτυπη navtex, κοντά στις ακτές του Κάβο Γκρέκο, κάλεσαν τον καπετάνιο του γεωτρύπανου να αλλάξει πορεία, καθώς όπως είπαν, βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της «νοτίου Κύπρου».

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Saipem 12000, ενώ προσέγγισε τον τελικό του προορισμό, άλλαξε πορεία και για αρκετή ώρα έκανε κύκλους στην περιοχή που βρίσκεται το τεμάχιο 3.

Σύμφωνα, οι τουρκικές φρεγάτες οι οποίες συνεχίζουν να βρίσκονται στην περιοχή, κινούνται σε απόσταση ασφαλείας γύρω από το γεωτρύπανο, ενώ η Κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχει ήδη προχωρήσει σε διαβήματα και βρίσκεται σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες και το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Διπλωματικές επαφές για την τουρκική πρόκληση σε τεμάχιο 3

Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση, μετά την παρενόχληση από τρία τουρκικά πολεμικά πλοία, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, έπειτα από οδηγίες από τη Ρώμη, σταμάτησε, προσωρινά, την πορεία του προς το σημείο της γεώτρησης στο τεμάχιο 3 και πλέον πλέει σε κυκλικά, αναμένοντας νεότερες οδηγίες.

Βρίσκεται δύο με τρεις ώρες μακριά από το σημείο της γεώτρησης.

Στην περιοχή παραμένουν τα τρία πολεμικά πλοία της Άγκυρας.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με χώρες όπως η Ιταλία, προκειμένου να να τερματιστεί άμεσα η νέα τουρκική πρόκληση δια της διπλωματικής οδού.

Τι λένε ανώτατες κυπριακές κυβερνητικές πηγές

Αναφέρουν ότι πρόκειται για τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, παραδεχόμενες ωστόσο ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτή υπήρξε «ελαφρώς ενισχυμένη».

«Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε προσεκτικά τις κινήσεις της Τουρκίας και αντιδρούμε με όλα τα νόμιμα και προβλεπόμενα μέσα που διαθέτουμε",  δηλώνει Κύπριος αξιωματούχος .

Υπενθυμίζεται ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονται εντός της θαλάσσιας περιοχής την οποία η Τουρκία έχει δεσμεύσει με παράτυπη οδηγία προς ναυτιλωμένους, μέσω του συστήματος NAVTEX, για την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.

Τουρκικός στολίσκος πλέει κοντά στην περιοχή έχοντας σαν έδρα το λιμάνι της Ατάλλειας και είναι έτοιμος να προσπαθήσει να προκαλέσει να ακυρώσει τις εξορύξεις , ειδικά μετά την ανακοίνωση εύρεσης νέου τεράστιου κοιτάσματος.

Το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα μιας και ο Ερντογάν νιώθει πανίσχυρος καθώς δεν τον ενοχλεί κανένας ούτε στην Συρία ούτε αλλού...

Ετσι θα στραφεί στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Δείτε το Βίντεο με την τουρκική πρόκληση

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...