Κόσμος

Πολεμικές προετοιμασίες! Συναγερμός στο ΠΝ - Η Τουρκία ξεκίνησε την κατασκευή φρεγάτας που αλλάζει τα δεδομένα - Δείτε βίντεο

Πανίσχυρο στόλο πλήρως εξοπλισμένο ετοιμάζει η τουρκική αμυντική βιομηχανία στα ναυπηγεία της με την έναρξη κατασκευής της πρώτης φρεγάτας TF 200 «TCG Κωνσταντινούπολη», παρουσία της τουρκικής ηγεσίας.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φίκρι Ισίκ και ανώτεροι αξιωματούχοι των τουρκικών  Ένοπλων Δυνάμεων (TSK) παρευρέθησαν στην τελετή κοπής της τροπίδας στην πρώτη τουρκική φρεγάτα TF 200.

https://youtu.be/LdC3Uy_G4x0

Ο Τούρκος Α/ΓΕΝ ναύαρχος Bülent Bostanoğlu,  διοικητής των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, επαίνεσε την TCG Κωνσταντινούπολη" ως "την πρώτη πρωτότυπη τουρκική φρεγάτα που θα κατασκευαστεί  στην  ιστορία του τουρκικού ΠΝ".

Η φρεγάτα «TCG Κωνσταντινούπολη» κλάσης  MILGEM 3 θα είναι το πέμπτο εγχώριο σχεδιασμένο και κατασκευασμένο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας, το οποίο θα εκτελεί χρέη πλοίου ελέγχου τοπικής αντιαεροπορικής άμυνας (ASW).

Ο υπουργός Άμυνας  δήλωσε ότι πάνω από το 65% της  MILGEM τύπου  Ada και κλάσης  «TCG Κωνσταντινούπολη»,  υποστηρίζεται  από την τοπική  βιομηχανία.

Η νέα φρεγάτα  αναμένεται να κατασκευαστεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια και να τεθεί σε λειτουργία έως το 2021. Η εφημερίδα Daily Sabah αναφέρει ότι η νέα φρεγάτα είναι ικανή να ταξιδέψει από την Κωνσταντινούπολη στην Υεμένη χωρίς ανεφοδιασμό.

Η φρεγάτα , που είχε οριστεί στο παρελθόν ως MILGEM-G, είναι παραλλαγή του Κορβέτας κατηγορίας Ada με μακρύτερη γάστρα (κατά 14 μέτρα) και μεγαλύτερη εκτόπιση (3.000 τόνων έναντι 2.400 τόνων).

Ενώ η φρεγάτα TCG Κωνσταντινούπολη διατηρεί τις δυνατότητες ASW της κατηγορίας Ada, επωφελείται επίσης και  από ένα σύστημα κατακόρυφης εκτόξευσης (VLS) πυραύλων επιφάνειας-αέρα μεσαίου εύρους (SAM),  καθώς και από οκτώ επιπρόσθετους υπερηχητικούς πυραύλους  (AShM) με ένα σύνολο 16 πυραύλους AShM έναντι των 8 AShM της  κλάση Ada.

Η νέα φρεγάτα  θα διαθέτει σύστημα πυραύλων Mk.41 VLS με  RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM), ενώ θα  περιλαμβάνει και το νέο τουρκικό αντιπλοϊκό πύραυλο  Atmaca.

https://youtu.be/S6TD2DcHWOs?t=20

Επίσης θα διαθέτει  πυροβόλο 76 mm, δύο πολυβόλα  12,7 mm, τορπίλες Mk. 46 σύστημα ASW και RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM). Θα έχει επίσης ένα υπόστεγο για ένα ελικόπτερο ναυτικού τύπου .

Σε συνδυασμό με άλλα προγράμματα και δηλώσεις του Τούρκου ΑΓΕΝ Ναυάρχου Μποστάνογλου, οι «γείτονες» ετοιμάζονται να κυριαρχήσουν πλήρως στο Αιγαίο πέλαγος και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Α.Μεσόγειο, ενόψει και των γεωτρήσεων σε Κύπρο και νοτίως της Κρήτης .

Στην αντίπερα όχθη, σαφώς και υπάρχει  η βούληση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών κλάσης Ύδρα τύπου MEKO 200HN Mod.3 οι οποίες έχουν ήδη φτάσει στο ήμισυ της επιχειρησιακής τους ζωής αφού τα πλοία παραδόθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό την περίοδο 1992-1998.

Το πρόγραμμα Eκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής των τεσσάρων φρεγατών MEKO 200HN  έχει αποκτήσει περισσότερο από ποτέ επείγον χαρακτήρα λόγω της ηλικίας των πλοίων τα οποία  έχουν κλείσει 22 χρόνια υπηρεσίας για την Ύδρα (F-452), 18 χρόνια για τις Σπέτσες (F-453), 17 χρόνια για τα Ψαρά (F-454) και 16 χρόνια για την Σαλαμίς (F-455) δηλ έχουν ξεπεράσει το προβλεπόμενο χρονολογικό όριο των 15 ετών, πέραν του οποίου θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα πλοία για να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αποτελεσματικά.

Το θέμα όμως «σκαλώνει» από το 2013 στο οικονομικό και στα κονδύλια που πρέπει να διατεθούν για το λόγο αυτό, και σίγουρα ομιλούμε για αρκετά χρήματα τα οποία όμως είναι σαφώς αναγκαία για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Το τουρκικό ναυτικό ενισχύεται συνεχώς με νέα πολεμικά πλοία με σαφή στόχο να κυριαρχήσει στο Αιγαίο τα επόμενα 30 χρόνια.

Η ελληνική πλευρά οφείλει και πρέπει να βιαστεί για να προλάβει τις …εξελίξεις και για αυτό οι γαλλικές φρεγάτες FREMM όπως και….να έρθουν θα είναι αποδεκτές σίγουρα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...