Κόσμος

Μυστική επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ στην Αθήνα – Μπίζνες, χλιδή και ένα απρόοπτο με την υγεία του

Μυστική επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες, ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», ο Αλ Θάνι επέλεξε την Αθήνα προκειμένου να έχει συνομιλίες για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο με στελέχη της ExxonMobil. Λίγο μετά την άφιξη του εμίρη του Κατάρ, ταξίδεψε από την Ντόχα ομάδα ειδικών σε θέματα εξορύξεως και μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να συμμετάσχει στα πολύωρα meeting με δύο Αμερικανούς που είχαν επίσης καταλύσει στο «Μεγάλη Βρεταννία».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο εμίρης του Κατάρ ενδιαφέρεται άμεσα για την ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς η Εxxon σε συνεργασία με την Qatar Petroleum έχουν εξασφαλίσει άδεια ερευνών στο οικόπεδο 10. Οι συζητήσεις έγιναν εν όψει της έλευσης ειδικών σκαφών για λογαριασμό της ΕxxonMobil στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τη γεώτρηση που είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο πανίσχυρος Αραβας θέλησε να συναντήσει τους συνεταίρους του ώστε να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, σε μια καθόλου τυχαία χρονική συγκυρία, με την Τουρκία να κλιμακώνει τους «τσαμπουκάδες» για την κυπριακή ΑΟΖ, μπλοκάροντας με νέα navtex τις έρευνες που επρόκειτο να ξεκινήσει η ιταλική ΕΝΙ. Για τις συνομιλίες επελέγη η Αθήνα ως ουδέτερο διπλωματικό έδαφος λόγω του αποκλεισμού του Κατάρ από τους γείτονές του.

Η βασιλική σουίτα

Ο Αλ Θάνι κατέλυσε στη βασιλική σουίτα του «Μεγάλη Βρεταννία» που κοστίζει 12.000 ευρώ τη βραδιά, με ελάχιστες εξαιρέσεις στις οποίες γίνεται «σκόντο», όπως συνέβη με την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την παραμονή του οποίου η σουίτα χρεώθηκε 8.500 ευρώ. Πρόκειται για ένα χώρο 400 τ.μ., στον 5ο όροφο του ξενοδοχείου, συνώνυμο της χλιδής, με πανάκριβα έπιπλα και έργα τέχνης. Αλλά και σχεδόν όλες οι υπόλοιπες σουίτες κλείστηκαν από τους Καταριανούς, όπως και μια ακόμα αίθουσα, που χρησιμοποιήθηκε ως meeting room.

Σε αυτή τοποθετήθηκε ακόμα και ιατρικό μηχάνημα για να υποστηριχθεί, αν χρειαζόταν, ο Αραβας ηγέτης, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας καθώς έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού και επιπλέον ταλαιπωρείται από σάκχαρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, προς το τέλος της επίσκεψης όντως αισθάνθηκε αδιαθεσία και χρειάστηκε να κληθεί γιατρός από το εξωτερικό, γεγονός συνηθισμένο για τον Αραβα ηγέτη που παρακολουθείται από κορυφαίους επιστήμονες και από τα καλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα στον κόσμο. Στο μεταξύ, πάντως, είχε προλάβει να ολοκληρώσει τις επαφές του, πριν αναχωρήσει από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το προσωπικό του αεροσκάφος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...