Κύπρος

«Θύελλες και καταιγίδες»: Τουρκικά «μάτια» πάνω από το Αιγαίο πέλαγος, την Δ. Θράκη και την Κύπρο - Δείτε βίντεο

Άκρως ανησυχητικές εξελίξεις έρχονται από την «γείτονα» η οποία προετοιμάζεται για όλες τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με ένα ισχυρότατο σύστημα ραντάρ που αποτελεί » το άγρυπνο μάτι» των τουρκικών δυνάμεων στον ελλαδικό και κυπριακό χώρο λόγω των ενεργειακών εξελίξεων.  

Η Τουρκία, θα παρακολουθεί εφόσον βέβαια  ολοκληρωθεί το σύστημα  ραντάρ , στενότατα όλες τις κινήσεις στην περιοχή με την Ελλάδα ειδικά σε Έβρο και νησιά  αλλά και στην Κύπρο.

Το σύστημα, ενεργοποιείται με στόχο  την όσο το  πιο δυνατόν έγκαιρη διάγνωση κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης κατά της Τουρκίας, για να υποστηρίξει την εξάλειψη της απειλής το ταχύτερο δυνατό αναφέρει το δημοσίευμα  .

https://youtu.be/RoiCxZ41fXs?t=2

Ο όλος σχεδιασμός ξεκίνησε το 2011 και όταν περατωθεί μετά το  2021 στο σύνολο του θα αναβαθμίσει υπερβολικά  την δύναμη της Τουρκίας στον τομέα της άμυνας, με τον πλήρη έλεγχο του Αιγαίου μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα, την δυτική Θράκη και την Κύπρο , δίνοντας σαφώς τεράστιο πλεονέκτημα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε περίπτωση οποιασδήποτε πολεμικής σύρραξης  .

Δεν πρόκειται για το γνωστό σύστημα YZUN N UFUK όπως εντέχνως κυκλοφορεί , αλλά για ένα  νέο αναβαθμισμένο σύστημα το οποίο αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις ελληνικές ΕΔ. 

Πρόκειται για ένα νέο ταχέως αναπτυσσόμενο τουρκικό σύστημα ραντάρ της Aselsan σε συνεργασία και με άλλες τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες,το οποίο  έχει φτάσει σχεδόν στη  τελική ευθεία  ενώ άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι είναι σχεδόν έτοιμο.

Το σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης μεγάλης εμβέλειας (EIRS) θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο να λειτουργεί για λογαριασμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων το 2021.

Οι μελέτες σχετικά με το έργο του συστήματος ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης  εκπονήθηκε σύμφωνα με τις ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και αυτές συνεχίζονται με ταχύ ρυθμό.

 Το σύστημα θα «πολλαπλασιάσει» την στρατιωτική ισχύ  της Τουρκίας στον τομέα της άμυνας ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου άμυνας, τα πρώτα 4 ραντάρ  που παράγει η ASELSAN θα παραδοθούν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το 2021.

Αυτό το  σύμπλεγμα ραντάρ  θα είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, και θα έχει την δυνατότητα ανίχνευσης στόχων  μεγάλου βεληνεκούς παρέχοντας άπλετο χρόνο  αντίδρασης στην τουρκική αεράμυνα .

https://youtu.be/03QrFJa0CA4?t=7

Προσδιορίζεται στα 600-700  χλμ το εύρος σάρωσης του συστήματος στόχων σε τρεις διαστάσεις για :

Πυραύλους  αέρος-αέρος

Πυραύλους  αέρος –εδάφους

Πυραύλους  cruise σε χαμηλό υψόμετρο

UAV

ελικόπτερα

αεροσκάφη

Το σύστημα  επίσης θα είναι ανθεκτικό  έναντι ηλεκτρονικών επιθέσεων.

Έμπειροι αμυντικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η Τουρκία θα παρακολουθεί στενά όλες τις κινήσεις στην περιοχή με αυτό το σύστημα, ελέγχοντας τα πάντα και τους πάντες.

Με την ενεργοποίηση  του συστήματος , θα είναι δυνατή η  έγκαιρη ενημέρωση  της τουρκικής αεράμυνας κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στον τουρκικό εναέριο χώρο δεκάδες μίλια μακριά, και ουσιαστικά θα « κλειδώνει» τα ελληνικά αεροσκάφη με την απογείωση τους από τα αεροδρόμια τους.

Η Τουρκία συνεχώς εξοπλίζεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για μια ενδεχόμενη  σύρραξη με την χώρα μας με στόχο την υφαρπαγή των τεραστίων διαστάσεων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, και αυτό είναι πλέον πασιφανές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ