Κύπρος

Παρέμβαση των ΗΠΑ ζήτησε ο Αναστασιάδης - Πάμε για πολεμική εμπλοκή στην κυπριακή ΑΟΖ - Σε ετοιμότητα το ΠΝ - Eσπευσμένα στην Άγκυρα o Ρ. Τίλερσον

Καταιγιστικές εξελίξεις έχουμε στην κυπριακή ΑΟΖ και ειδικά στο θαλάσσιο οικόπεδο 3 όταν αντιπροσωπεία της ελληνοκυπριακής πλευράς επισκέφθηκε την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, δίνοντας  πληροφορίες για την κατάσταση στην περιοχή με τον τουρκικό στόλο, ο οποίος έχει «καταλάβει» ουσιαστικά το "οικόπεδο" 3.

Πληροφορίες του ξένου και τουρκικού τύπου κάνουν λόγο για την παρουσία  στην περιοχή από πλευράς Τουρκίας,   δύο φρεγατών  κατευθυνόμενων πυραύλων,  3 κορβετών  και δύο υποβρυχίων , με τα οποία έχει  «μπλοκαριστεί  κυριολεκτικά», η διέλευση οποιοδήποτε πλοίων στην περιοχή του οικοπέδου 3, ενώ οι Τούρκοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες είναι  με το " δάκτυλο στην σκανδάλη" .

https://www.haberler.com/yunan-basini-turkler-basardi-bizim-icin-kotu-10554156-haberi/

Τονίζουμε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρ. Τίλερσον και ο πρώην στρατηγός Μακ Μάστερ μεταβαίνουν εσπευσμένα στην Άγκυρα για μια σειρά θεμάτων με τον Ερντογάν , ενώ όλα είναι πλέον ανοικτά.  

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε για το θέμα  ότι : «το πρόβλημα και όλες μου οι προσπάθειές μου για την επίλυση του γίνονται προς το παρόν μέσω της διπλωματικής οδού».

Ο Κύπριος πρόεδρος μίλησε βέβαια για επίλυση της κρίσης μέσω της διπλωματικής οδούς , αλλά προφανώς θα τηλεφώνησε στην Αθήνα να έχει έτοιμο τον στόλο για να παρέμβει εφόσον απαιτηθεί.

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για παράλληλη ύψιστη ετοιμότητα των στόλων Ελλάδος και Τουρκίας με τα πληρώματα των πλοίων να είναι σε αυξημένη επιφυλακή,  λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, σε μια κατάσταση που προσομοιάζει με τα Ίμια την περίοδο 1996  .

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν «καταλάβει» στην ουσία το θαλάσσιο οικόπεδο 3 στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν επιτρέπουν σε κανέναν στην κυριολεξία να πλησιάσει. Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια ενδεικτική του νέο-οθωμανικού θράσους το οποίο μετά την χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν έχει ανέλθει σε «δυσθεώρητα ύψη».

Η κυπριακή ΑΟΖ έχει χωριστεί σε  13 οικόπεδα και η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά δεν το αποδέχονται  με τίποτα , δηλώνοντας ότι αυτή η κατάσταση είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

Κοντά στην Αμμόχωστο  πριν 3 ημέρες ξεκίνησε η επιχείρηση τοποθέτησης του πλωτού γεωτρύπανου στο στόχο "Καλυψώ" από ένα ιταλικό  πλοίο γεωτρήσεων, το  οποίο παρεμποδίστηκε από  τουρκικά πολεμικά πλοία.

Η τεταμένη κατάσταση και επικίνδυνή αναμονή στην περιοχή συνεχίστηκε και σήμερα .

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η χθεσινή πτήση ισραηλινού αεροσκάφους ηλεκτρονικού  πολέμου πάνω από την υποτιθέμενη τουρκική ναυτική άσκηση στην περιοχή του «οικοπέδου 3» , με την οποία το Τελ Αβίβ έδειξε ότι είναι κοντά στην θέση της Λευκωσίας.

«Αυτή είναι η τελευταία κίνηση των Τούρκων για να σταματήσουν De Facto την Κύπρο από το κάνει γεωτρήσεις στην περιοχή χωρίς αμφιβολίỨ, αναφέρει ανώνυμη ξένη πηγή.

«Η  Τουρκία με το όλο σκηνικό θέλει να διαπραγματευτεί με τους Ιταλούς όλα όσα αφορούν την ελληνική πλευρά με  «άσχημα αποτελέσματα» για την Λευκωσία» , συνέχισε η ίδια πηγή.

Η Άγκυρα  ζήτησε από  εταιρείες τρίτων χωρών, να μην συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα των υδρογονανθράκων, ενώ  το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αποκαλεί ως  απαράδεκτη τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία χαρακτηρίζει “ελληνοκυπριακή πλευρά”, “η οποία -όπως υποστηρίζει- αποτελεί εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού”.

Ενώ ξένες πηγές δήλωσαν  ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κάνει τα απαραίτητα βήματα μαζί με την τουρκοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο της στήριξής της προς τους Τουρκοκύπριους.

Στην προκλητική ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “η ε/κ διοίκηση η οποία παραβλέπει τα πραγματικά δικαιώματα επί των φυσικών πηγών των Τ/Κ που είναι (δήθεν) συνέταιροι στο νησί της Κύπρου, παρά τις προειδοποιήσεις μας συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Πρόκειται στην ουσία για σχέδιο της Άγκυρας το οποίο έχει ετοιμασθεί εδώ και καιρό και αφορά την κλιμάκωση της έντασης με στρατιωτικά μέσα, ώστε να  ακυρωθούν όλες οι ενέργειες εξόρυξης από την πλευρά των ελληνοκυπρίων.

Οι Τούρκοι θέλουν και επιζητούν και την εμπλοκή  της Ελλάδος για να ανοίξουν παράλληλα και τον « φάκελο Αιγαίο».

Δεν πρόκειται δε να σταματήσουν εκτός …εάν δεν νιώσουν   την «καυτή ανάσα» των πολεμικών πλοίων του ελληνικού ΠΝ.

https://youtu.be/js9ZkJGvWT8?t=3

https://youtu.be/urbkiJPNOm0?t=7

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ