Κόσμος

«Ακυρο» ΗΠΑ σε Τουρκία για ουκρανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Τα «οθωμανικά χαστούκια» πέφτουν βροχή από την πλευρά  των ΗΠΑ όμως κατά των νέο-οθωμανικών σχεδίων απόκτησης τακτικών  πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς παρόμοιους με τους ρωσικούς Iskander -M από την Ουκρανία …η οποία δέχθηκε αυστηρό stop από την Ουάσιγκτον σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια, ενώ ενδεχομένως οι προεκτάσεις αυτής της πολιτικής να φτάνουν μέχρι τα αεροσκάφη F-35 που αναμένουν φέτος οι Τούρκοι  .

 Η "διακοπείσα" αμυντική συνεργασία των δύο χωρών Ουκρανίας και Τουρκίας  περιλάμβανε όμως και κινητήρα για το άρμα μάχης Altay και πολλά άλλα τα οποία....«παγώνουν» …μέχρι νεωτέρας.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το πρακτορείο ειδήσεων opk.com.ua και κυβερνητική πηγή στην ουκρανική  βιομηχανία πυραύλων, η απαγόρευση αυτή είχε δοθεί αρχικά  πριν από δύο χρόνια, όταν υπήρχε ένα ενεργό φάση  διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας, αλλά  τώρα «ξαναεπικαιροποιήθηκε» σε ολόκληρο τον  τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Η αμερικανική πλευρά έχει  «ανεξέλεγκτες ανησυχίες» για την ραγδαία  ενίσχυση της τουρκικής πυραυλικής άμυνας και την μετακίνηση  τεχνολογικού δυναμικού της  Ουκρανίας στην Τουρκία,  και φοβάται την μεταφορά απόρρητης κρίσιμης τεχνολογίας που αναβάθμιζε  τρομερά τις επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου ο οποίος ονειρεύεται  "αυτοκρατορίες".

Ο Ουκρανός εκπρόσωπος της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας  δήλωσε ότι ο κατάλογος των ακυρωθέντων οπλικών συστημάτων για την Τουρκία  περιλαμβάνει,  πυραύλους  και  τεχνολογία κατασκευής αεροσκαφών,  τεχνολογία  συστημάτων ασφαλείας και όπλων ακριβείας, ακόμα και την δημιουργία κινητήρα για το τουρκικό άρμα μάχης.

Το όλο σχέδιο της Άγκυρας αφορούσε μια σειρά από τομείς, οι οποίοι μετά την μεταφορά αυτής της υψηλής ποιότητας τεχνογνωσίας θα αναβάθμιζε κατακόρυφα  τις νέες τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Ειδικός αμυντικός αναλυτής ο οποίος αναλύει τις γενικές προσεγγίσεις της σχέσης Δύσης και  Ουκρανίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ,  δεν ενδιαφέρονται για την ενίσχυση της τοπικής τεχνολογίας η οποία θα έβγαζε την χώρα από το τέλμα  « αν και η δύναμη της Ουκρανίας ήταν ανέκαθεν η πολιτική βούληση να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα».

Όπως αναφέρθηκε από το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων οι ΗΠΑ εξακολουθούν  να παρακολουθούν  στενά το πρόγραμμα πυραύλων  της Ουκρανίας και τις δοκιμές του νέου λειτουργικού συστήματος, τακτικών πυραύλων «Κεραυνός 2» (OTRK).

Το ουκρανικό σύστημα  OTRK «Κεραυνός 2» έχει αναπτυχθεί προς όφελος μιας από τις χώρες της Μέσης Ανατολής , και η ουκρανική πλευρά εξέφρασε την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της ανάπτυξης προς όφελος της ενίσχυσης των δικών της αμυντικών δυνατοτήτων της.

Οι ΗΠΑ από ότι όλα δείχνουν αλλάζουν άρδην πολιτική έναντι της Τουρκίας και πολλά θα αλλάξουν αμέσως και επιτόπου για την στάση του Ερντογάν που καθυβρίζει καθημερινά την αμερικανική κυβέρνηση .

Υπενθυμίζουμε ότι με το θέμα αυτό συνδέεται και η πρόσφατη προσπάθεια  ελληνικού  και αρμενικού  λόμπυ στις ΗΠΑ , τα οποία πιέζουν με όλες τους δυνάμεις για να ακυρωθεί η παραλαβή των τουρκικών υπερμαχητικών F-35 στην τουρκική πολεμική αεροπορία , λόγω του  καθεστώτος  Ερντογάν και της πολιτικής κατά των ΗΠΑ.

Έλληνες και  Αρμένιοι στις ΗΠΑ , σε αγαστή συνεργασία ανέλαβαν να βοηθήσουν σημαντικά τις χώρες τους από την νέα οθωμανική αυτοκρατορία που στήνεται ξανά μετά από 100 χρόνια.

Το ελληνοαμερικανικό συμβούλιο της οργάνωσης (HALC) και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή  Αμερικής (ANCA) έχουν ξεκινήσει μια τρομερή  εκστρατεία για να πείσουν τους Αμερικανούς Γερουσιαστές να μπλοκάρουν την προγραμματισμένη για το 2018 παράδοση μαχητικών 5ης γενιάς F-35 στην τουρκική αεροπορία , λόγω του προκλητικού ,  και αντιαμερικανικού   καθεστώτος του Ερντογάν.

Δεν γνωρίζουμε το τι θα πράξει η αμερικανική πλευρά αλλά τα πράγματα για τον Ερντογάν δεν πάνε καθόλου καλά , διότι έρχονται και εκθέσεις διεθνών οίκων για την οικονομία της χώρας του η οποία είναι στην κυριολεξία στην «κόψη του ξυραφιού».

https://youtu.be/eaG5W8NvMhc?t=1

https://youtu.be/G739iaF-T-k?t=8

https://youtu.be/IKaWnaIZQXE?t=2

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ