Κόσμος

Γάλλος ειδικός ξεφτιλίζει τους Τούρκους: Δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσουν στην Αφρίν

Ο ειδικός σε θέμα διεθνών προβλημάτων και αμύνης Χαντριέν Ντεσουίν, δήλωσε πως η Τουρκία είναι αδύνατον να κερδίσει νίκη στο Άφριν. Επισης υπογράμισε πως η λύση στην Συρία δεν είναι πολιτική αλλά στρατιωτική.

Ο Χαντριέν Ντεσουίν μιλώντας στο ΑΝF, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις τουρκικές επιθέσεις στο Άφριν.

H ΙΣΙΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Για ποιο λόγο αν και η ISIS έχασε τον πόλεμο λόγω των Κούρδων, η Τουρκία επιτέθηκε στο Άφριν και ιδιαίτερα μετά την νίκη στην Ράκκα;

Η ISIS ποτέ δεν υπήρξε βασικό στόχος της Τουρκίας. Το αντίθετο μάλιστα, αρκετές φορές ήταν αντικειμενικό σύμμαχος, όπως έγινε και στην περικύκλωση του Κομπάνι. Η πτώση της ISIS δημιούργησε ένα κενό και η Τουρκία φοβούμενη την ένωση των τριών καντονιών των Κούρδων στην Συρία, βιάστηκε. Αργότερα οι κουρδικές δυνάμεις μπροστά στην Τουρκία κατέλαβαν την Ράκκα και κατά μήκος του Ευφράτη κατέβηκαν ως τα σύνορα με το Ιράκ. Παρά τις κατά καιρούς συγκρούσεις σε Μένμπιτς και Μπαπ, χάρη στην προστασία από ΗΠΑ ή Ρωσία, η σταθερότητα μεταξύ Τούρκων και Κούρδων κέρδισε εκεί. Η Τουρκία τον Ιανουάριο ανέλαβε πρωτοβουλία με την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας, πιθανώς λόγω εσωτερικών πολιτικών υπολογισμών

………………

Ποιος είναι ο ρόλος της Ρωσίας στην τουρκική εισβολή;

Η Ρωσία δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην τουρκική εισβολή. Θεώρησε πως μέσω των διπλωματικών συζητήσεων σε Αστάνα και Σότσι θα μπορούσε να ελιχθεί και για να μην χαλάσει η συμμαχία με την Τουρκία, προτίμησε να αποσυρθεί από το Άφριν και να επιτρέψει στα τουρκικά αεροσκάφη να πετάνε εκεί. Έναντι αυτού απέκτησε την δυνατότητα να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στα νότια της Ιντλίμπ και στην Γκούτα.

Η ρωσο-τουρκική συμμαχία είναι κάτι που μπορεί να συνεχιστεί;  

Η συμμαχία αυτή είναι πολύ εύθραυστη, διότι η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος των QSD (Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις). Η συμμαχία  Τουρκίας-Ρωσίας είναι μια περιοδική συμμαχία που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί. Τώρα η Τουρκία κατά μήκος των συνόρων της με το Άφριν, μια λωρίδα μερικών χιλιομέτρων την σταθεροποίησε, αλλά αν βρεθεί αντιμέτωπη με τον συριακό στρατό, τότε η ρωσοτουρκική συμμαχία θα πει σε πιο ευαίσθητη περίοδο. Λογικά κάπου εδώ πρέπει να σταματήσει η τουρκική επιχείρηση. Διότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει μια σύγκρουση υψηλής έντασης ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία. Ιδιαίτερα μετά από την αποτυχία των συνομιλιών στο Σότσι, δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.

ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΑ ΧΑΡΤΙΑ

Ποια είναι η στάση των ΗΠΑ σχετικά με τις τουρκικές επιθέσεις;

Οι Αμερικανοί όπως και οι Ρώσοι είναι πολύ διστακτικοί απέναντι στην Τουρκία. Ρώσοι και Αμερικανοί φοβούνται μήπως εξωθούσουν την Τουρκία στην απέναντι πλευρά. Αμοιβαία παίζεται ένα εξαιρετικά λεπτό παιχνίδι. Και οι Κούρδοι όμως σε αυτό το παιχνίδι έχουν πολλά χαρτιά, συμπεριλαμβανομένων σε αυτά και των εδαφών που κατέχουν. Ο δρόμος που έχουν οι Κούρδοι για μια σκλήρυνση της ρωσικής στάσης απέναντι στην Τουρκία, περνά από την Δαμασκό….. Αν το ψάξουμε σε γενικές γραμμές, οι ΗΠΑ δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με την Τουρκία.

ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ , Ο ΜΟΝΟΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΡΩΣΙΑ

Στις τουρκικές επιθέσεις γίναμε μάρτυρες από εικόνες στις οποίες σκοτώθηκαν πολλοί πολίτες και μεταξύ τους παιδιά. Όταν αυτές οι επιθέσεις γίνονται από μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που ίδρυσε στρατό με ένοπλες ομάδες που η Δύση αποκαλεί ¨τζιχαντιστές¨, αυτό πως ερμηνεύεται;

Από πολλές πλευρές η Τουρκία δεν συνάδει με την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρεσβεύει το ΝΑΤΟ. Αλλά παρόλα αυτά το ΝΑΤΟ δεν δείχνει αντανακλαστικά και δεν αντιδρά. Το ΝΑΤΟ ή με την άλλη του επωνυμία ¨Οι ΗΠΑ στην Ευρώπη¨, σε αυτό το θέμα είναι πολύ λιγότερο γενναία από την Ε.Ε. στο θέμα αυτό και αυτό είναι κάτι απίστευτο. Η Τουρκία ως γεωγραφία κατέχει μια πολύ στρατηγική θέση απέναντι στον μόνο πραγματικό εχθρό του ΝΑΤΟ που είναι η Ρωσία.  Το ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρεται για την Συρία. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να δίνεται αυτός ο ψυχρός πόλεμος ενάντια στην Ρωσία.

ΜΙΑ ΠΥΡΕΙΑ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία υπολόγιζε πως σε τρεις ώρες θα βρισκόταν στο Άφριν αλλά τώρα είναι ακίνητη. Υποθέτοντας πως είναι ο δεύτερος ισχυρότερος στρατός του ΝΑΤΟ, στρατιωτικά τι σημαίνει αυτή η κατάσταση;  

Πραγματικά γίνεται λόγος για μια πύρρειο νίκη. Για να το πούμε αλλιώς, πρόκειται για μια επίθεση του τουρκικού στρατού με πολύ υψηλό κόστος και  ανολοκλήρωτη. Οι τουρκικές δυνάμεις δεν φαίνονται έτοιμες να αποδεχτούν τις ανθρώπινες απώλειες στο πεδίο της μάχης. Και η κοινή γνώμη σε τέτοια περίπτωση δεν της αρέσουν οι πολλές περιπέτειες.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗ, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΜΥΝΟΜΕΝΗ

Το αντίθετο, οι κουρδικές μονάδες υπερασπίζονται τα εδάφη τους και είναι έτοιμες να πεθάνουν. Πιθανώς αυτή η κατάσταση είναι που έφερε το στοπ στην προέλαση του τουρκικού στρατού, όπως και τις προσπάθειες για σταθεροποίηση της κατάστασης (παρά τις πολεμικές δηλώσεις των ηγετών). Τώρα μάλιστα που οι Κούρδοι για να υπερασπιστούν το Άφριν βρήκαν κοινό τόπο –συμμαχία με την Δαμασκό, η τουρκική νίκη όχι μόνο είναι υπό απειλή, αλλά είναι αδύνατη. Μάλιστα από την επίθεση που βρίσκονταν, μπορεί να βρεθούν να υπερασπίζονται τις θέσεις τους.

…………..

Μετά από 7 χρόνια συγκρούσεων, αντίθετα με ότι πιστεύεται, η λύση στην Συρία δεν θα είναι πολιτική αλλά στρατιωτική. Αυτός που θα κερδίσει θα την επιβάλλει.

……………

https://anfturkce.net/guncel/fransiz-uzman-efrin-de-tuerk-zaferi-imkansiz-103782

24/2/2018

Σχ: Βεβαια βλέπουμε πως ο Γάλλος συνδέει το αδύνατο της επίτευξης του τουρκικούυ στόχου με την εμπλοκή της Συρίας. Κάτι που μετά από την είσοδο κάποιων πολιτοφυλακών δεν βλέπουμε να επεκτείνεται.

tourkikanea

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...