Κόσμος

Αυτός είναι ο νέος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

«Σήμερα θα επιλέξουμε αντιπρόεδρο για την ΕΚΤ μία πολύ σημαντική απόφαση. Ενημερώθηκα μόλις πως η υποψηφιότητα του Ιρλανδού Κεντρικού Τραπεζίτη αποσύρθηκε οπότε η μόνη υποψηφιότητα για την θέση είναι του κ. Ντε Γκίντος» σημείωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Μάριο Σεντένο.

«Η ΕΚΤ είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ευρώπη καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη και μοιραία η σημερινή συνεδρίαση για την επιλογή αντιπροέδρου είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ευρώπη» σημείωσε επίσης ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Μάριο Στενένο δήλωσε πως: «οι ελληνικές αρχές κάνουν σπουδαία δουλειά στην εφαρμογή ενός πολύ φιλόδοξου σχεδίου μεταρρυθμίσεων και σήμερα θα ενημερωθούμε για την πορεία του προγράμματος από τους θεσμούς. Έχει ήδη περάσει ένα σημαντικό διάστημα προγραμμάτων πλέον των 8 ετών και πλέον θέλουμε την επιτυχή ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος κάτι το οποίο θα είναι σαφώς σπουδαία είδηση.

Σημειώνεται πως η Ιρλανδία απέσυρε την υποψηφιότητα του Φίλιπ Λέιν, του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, για την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι το οποίο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ομολόγων του στο Eurogroup.

Μοσκοβισί: Να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη – Εποπτεία και ελάφρυνση χρέους
Κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το 90% των προαπαιτούμενων και θα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη με πρόγραμμα εποπτείας αλλά και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Αναλυτικά αναφορικά με την Ελλάδα ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε: «Η σημερινή συζήτηση θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα και στην σημαντική πρόοδο που η χώρα έχει καταγράψει αναφορικά με το τρίτο πρόγραμμα».

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ σημείωσε επίσης πως «Αυτό που αναμένεται να σημειώσω στους υπουργούς είναι πως σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί από την Ελλάδα και πως το 90% των προαπαιτούμενων έχει ολοκληρωθεί. Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα πως η χώρα στους επόμενους 6 μήνες θα μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία με μία περίοδο εποπτείας αλλά και μέτρα με τα οποία θα ελαφρύνουν το χρέος της».

Από την μεριά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι «δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους».

«Πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και γι’ αυτό κοιτάμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί από την ελληνική κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες. Πιστεύω ότι είναι ένα καλό νέο γιατί δείχνει ότι δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια τους επόμενους μήνες, καθένας από την πλευρά του για να ολοκληρώσουμε αυτή την οριστική ρύθμιση».

O ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχουν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση», οι οποίες αναμένεται να γίνουν προσεχώς.

Επίσης, τόνισε ότι «πρέπει επίσης να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα», ενώ σημείωσε ότι σε συνέχεια της συνάντησης που είχε την περασμένη εβδομάδα με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Παρίσι θεωρεί ότι «είμαστε σε καλό δρόμο».

«Πιστεύω ότι υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ του Ταμείου και της Ελλάδας προκειμένου να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία. Όλα αυτά θα μας επιστρέψουν να βάλουμε πίσω μας το ζήτημα του ελληνικού χρέους και να επικεντρωθούμε σε αυτό που είναι πιο σημαντικό, δηλαδή την ενδυνάμωση της ευρωζώνης»,

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...