Τρία σενάρια για την Κυπριακή ΑΟΖ: Στο τρίτο ή παραδίδουμε εθνικό έδαφος ή πολεμάμε – Αφαντη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας… τραγουδάει στον Εβρο

Δημοσίευση: 13 Φεβρουαρίου 2018, 1:16 πμ | Ανανέωση: Φεβρουάριος 13, 2018 στις 1:34 πμ

Αφαντη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας αφήνει ελεύθερους τους Τούρκους να αλωνίζουν και να δημιουργούν τετελεσμένα σε Αιγαίο-Κυπριακή ΑΟΖ πετώντας το «μπαλάκι» στους Ιταλούς, την ΕΝΙ… Φαίνεται ότι όλοι περιμένουν την 22η Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η τουρκική NAVTEX. Μετά εξετάζουν τρία σενάρια με επικρατέστερο το τρίτο… Ισως γι αυτό πηγαίνει επειγόντως μεγαλοστέλεχος της ΕΝΙ στην Λευκωσία. Θα ακυρωθεί η γεώτρηση;

Αν ναι θα έχουμε τετελεσμένο και ακόμη δεν έχει κατέβει το τουρκικό γεωτρύπανο.

Μέχρι τώρα η Τουρκία πάντως ξεφτιλίζει την οποιαδήποτε ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Η εικόνα που επικρατεί, τέταρτη μέρα από τότε που ανακόπηκε η πορεία του γεωτρύπανου της ΕΝΙ, παραμένει αναλλοίωτη τόσο στην περιοχή των προκλήσεων όσο και στο διπλωματικό επίπεδο.

Πηγές που γνωρίζουν το όλο σκηνικό που έχει στηθεί, κυρίως εκτός Κύπρου κάνουν λόγο για στασιμότητα παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται κυρίως προς την πλευρά της Άγκυρας.


Αιφνιδιαστήκαμε λένε οι Ιταλοί (μα γιατί δεν σας ενημέρωσε κανένας;) ετοιμάζουμε διαβήματα, διπλωματικό πρέσινγκ κτλ και οι Τούρκοι γελάνε με τα χάλια μας.

Η θύελλα είναι μπροστά μας. Ολα παίζονται στην συνάντηση της υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ με την αντίστοιχη της Τουρκίας στην Αγκυρα.

Αν τα πράγματα δεν πήγαν καλά, σύντομα θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Ο Ερντογάν απρόβλεπτος και μη ελεγχόμενος, δεν ακούσει κανέναν. Παρά μόνο τον Πούτιν…

Στην Αθήνα κάποιοι «τα έχουν κάνει πάνω τους».

Ηταν τόσο αφελείς που νόμιζαν πως οι πολυεθνικές ή οι συμμαχίες με τρίτες χώρες θα τους σώσουν. Θα πολεμήσουν αυτοί αντί για εμάς.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αφήνει την Ιταλία να διαπραγματευθεί με την Τουρκία, αναγνωρίζοντας εμμέσως έτσι στον πειρατή υπόσταση και παρουσία.

Διπλωματικά αναγνωρίζουν ρόλο και λόγο στην Τουρκία!

Η σημειολογία στην διπλωματία εύκολα οδηγεί σε διπλωματικά προηγούμενα και οι σχεδιασμοί της πλάκας επίσης εύκολα οδηγούν σε τετελεσμένα!

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά όπως βλέπετε και στο βίντεο του Evros-news, ο κ.Καμμένος έχοντας δίπλα του τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή αλλά και συνεργάτες του, μαζί με κυνηγούς και ψαράδες από την περιοχή του Εβρου, έστησαν γλέντι στην καλύβα που παραχωρήθηκε από ιδιώτη στον Ελληνικό Στρατό και θα είναι πλέον στρατιωτικό φυλάκιο.

Ο υπουργός τραγούδησε το «Άκου βρε φίλε» του Στράτου Διονυσίου, που έπαιζαν οι στρατιώτες της μπάντας της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού οι οποίοι προφανώς «επιστρατεύθηκαν» να διασκεδάσουν με ακορντεόν και κλαρίνα τον κ. Καμμένο και την παρέα του.

Απόλαυσαν ντόπια κρέατα, κυνήγι και ψάρια που έφεραν οι συνδαιτημόνες του και ντόπιο κρασί και τσίπουρο.

Σοβαρή χώρα. Οι Τούρκοι έχουν επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό σε Ίμια και οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ και μεις τραγουδάμε.

Βίντεο: Το «έκαψε» στον Έβρο ο Πάνος Καμμένος - Δείτε τον να τραγουδά το «Άκου βρε φίλε»

Εικοσιτετράωρα μετά το σοβαρό επεισόδιο, ανοικτά του Κάβο Γκρέκο όπου πολεμικά πλοία της Τουρκίας «ανέκοψαν» την πορεία του γεωτρύπανου Saipem 12000 προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, η εικόνα που επικρατεί στην περιοχή δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες που αγγίζουν το έργο που ήταν προγραμματισμένο να μην πραγματοποιηθεί στο στόχο «Σουπιά».

Ανεπίσημα η θέση της εταιρείας ΕΝΙ είναι πως ορθά το πλοίο δεν συνέχισε την πορεία του προς το τεμάχιο 3 ωστόσο το γεωτρύπανο θα «παραμείνει στη θέση του μέχρι την επίλυση της κατάστασης».

Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί η Λευκωσία πέρα από το διπλωματικό πεδίο συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τόνους σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του «πολέμου εντυπώσεων».

Η δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι η λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί θα προέλθει από την Ιταλική πλευρά δείχνει την κατεύθυνση των παρασκηνιακών διεργασιών που γίνονται.

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φωνές εκείνες που φαίνεται να αμφισβητούν την αποφασιστικότητα της Ιταλικής πλευράς να υποστηρίξει την παρουσία της ΕΝΙ στην περιοχή, όπως έπραξε το Παρίσι και η Ουάσιγκτον σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Παρά ταύτα και οι φωνές που αρχίζουν να αμφισβητούν την αποφασιστικότητα των Ιταλών σημειώνουν, ότι το όλο σκηνικό θα ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα οπότε θα φανεί αν το γεωτρύπανο πάρει εντολή να συνεχίσει προς την περιοχή της προγραμματισμένης γεώτρησης ή θα δοθούν νέες εντολές.

Στα χαμηλά από Λευκωσία

Το στίγμα της τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στις φειδωλές δηλώσεις που γίνονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Κρατώντας χαμηλούς τόνους η Λευκωσία ποντάρει στο διπλωματικό πεδίο τονίζοντας πως η εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί θα έλθει μόνο με άρση των προκλήσεων «Πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνεχίσει την πορεία του το ερευνητικό σκάφος και να αρχίσει η γεώτρηση», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Πέρα από την ανοιχτή επικοινωνία με την ιταλική πλευρά, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και εταιρείας, ένα καινούργιο στοιχείο είναι η άφιξη στην Λευκωσία στελεχών της ιταλικής εταιρείες.

Μια άφιξη που οι πληροφορίες την τοποθετούσαν για τη Δευτέρα ωστόσο θα μετατέθηκε για την Τρίτη, σύμφωνα και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Για την ώρα με θετικό πρόσημο αποτιμάτε η διπλωματική αντίδραση της Λευκωσίας στην οποία πρόσφεραν στήριξη Ε.Ε, Ελλάδα, Βρετανία καθώς και το Κάιρο παραμονή της εμφάνισης των τουρκικών προκλήσεων με απάντηση του Υπουργείο Εξωτερικών προς την Άγκυρα για σεβασμό των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Παραδοχή ΕΝΙ

Εκτός από την πρώτη τοποθέτηση εκπροσώπου της στην Κύπρο ότι το γεωτρύπανο θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι νεωτέρας, η πρώτη επίσημη αντίδραση της εταιρείας από τα κεντρικά του Μιλάνου ήλθε από τον Ανώτερο Εκτελεστικό Διευθυντή της εταιρείας Claudio Descalzi. Το μεγαλοστέλεχος της ΕΝΙ παραδέχθηκε πως η εταιρεία του, αιφνιδιάστηκε από την Τουρκία και την κίνησή της να μπλοκάρει το γεωτρύπανο.

Ο κ. Descalzi αποκάλυψε πως η ΕΝΙ δεν περίμενε την τουρκική αντίδραση γιατί όπως είπε η εταιρεία βρίσκεται μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου όπου έχει πραγματοποιήσει δυο ερευνητικές γεωτρήσεις και δεν συνέβη τίποτα ανέφερε. Το μεγαλοστέλεχος της ΕΝΙ απέδωσε σε άλλους λόγους τις προκλήσεις χωρίς τους διευκρινίζει.

Ήπια αντίδραση του Λονδίνου για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Την αναγνώριση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη επεσήμανε, σε δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος του Foreign Office.

«Αναγνωρίζουμε το κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου στην ΑΟΖ της, και στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της. Προτρέπουμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες διακινδυνεύουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές για μια λύση», ανέφερε.

«Αντίθετα, θα έπρεπε να αναζητάμε τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να στηρίξει την αναζήτηση λύσης, προς όφελος όλων των Κυπρίων», απάντησε ο εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Τα σενάρια στην περιοχή είναι τα εξής:

Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται, συνοψίζεται σε τρία πιθανά σενάρια, τα οποία, αναλόγως του τι τελικά θα γίνει, θα καθορίσουν και το τοπίο στο οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα παρακάτω.

Τα ενδεχόμενα λοιπόν είναι:

(Α) Οι διπλωματική εκστρατεία που εξαπέλυσαν Κυπριακή Δημοκρατία και Ιταλία να αποδώσει καρπούς και τελικά οι τουρκικές δυνάμεις να επιτρέψουν, έστω σιωπηρά την έναρξη της προγραμματισμένης γεώτρησης. Σενάριο που θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «πάθημα που πρέπει να γίνει μάθημα» ενόψει και των δύο επόμενων γεωτρήσεων της Αμερικανικής ExxonMobil. Αυτό είναι το πλέον θετικό σενάριο, γιατί τα άλλα δύο, αρκούντως πιθανά επίσης, θα αλλάξουν το σκηνικό, τουλάχιστον όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

(Β) Ο Τουρκικός στόλος, πολιτικά υποκινούμενος ενδεχομένως να εξαντλήσει την navtex μέχρι την 22α Φεβρουαρίου και έπειτα να αποχωρήσει, προβάλλοντας επικοινωνιακά το επιχείρημα ότι δεν έπραξε παρανόμως αφού είχε πρώτα η Άγκυρα εκδώσει τη σχετική οδηγία. Αυτό το σενάριο που για κάποιους είναι και το επικρατέστερο, θα τύχει πολλαπλών αναγνώσεων, καθώς ναι μεν ο σκοπός (γεώτρηση) αγιάζει τα μέσα, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να αποκρουστεί το λογικό συμπέρασμα ότι οι όποιες γεωτρητικές ενέργειες έλαβαν χώρα αφού πρώτα το επέτρεψε η Άγκυρα και άρα θα τεθεί επί τάπητος ζήτημα αποτελεσματικής ενάσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Πολλώ δε μάλλον που θα έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο το οποίο στη διπλωματική σκακιέρα θα έχει την δική του αξία.

(Γ) Το συγκεκριμένο σενάριο απεύχονται όλοι, γιατί θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Σύμφωνα με αυτί, η Τουρκία τραβάει το πράγμα στα άκρα και παρά τη λήξη της παράτυπης έστω navtex και συνεχίζει την παρεμπόδιση με οποιονδήποτε τρόπο. Τρεις μέρες πέρασαν από την έναρξη της κρίσης και ουδείς μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, αν και επί του παρόντος όλοι επικεντρώνονται στο τώρα.

Η δημόσια ρητορική της Τουρκίας αλλά και οι πολεμικές ιαχές που ακούγονται από τους στρατιωτικούς κύκλους στην Άγκυρα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό σε ότι αφορά αυτό το ενδεχόμενο το οποίο θα τινάξει στον αέρα τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας.

Αργά ή γρήγορα θα πρέπει ή να πολεμήσουμε ή να παραδώσουμε εθνικό έδαφος.

Διαλέγουμε και παίρνουμε…

Δείτε Βίντεο

 • Deadpool_Nikeus

  αυτό είναι?

 • NUCLEUM

  Εδώ ένα δείγμα «άξιου» στρατηγού μας.

  Κύριε Φράγκο, τι δουλειά έχει ένας στρατηγός με τους Ρόταρυ, τον προθάλαμο της Μασσονίας και του Τεκτονισμού;;;

  http://attikanea.blogspot.gr/2018/01/blog-post_140.html

  Απίστευτη καταγγελία κατά του Στρατηγού Φραγκούλη από γνωστό site..Τον κατηγορεί για προδοσία.

  http://www.eglimatikotita.gr/2012/11/site.html

 • Τα πετρελαια της ΕΝΙ ουκ ελαττω παραδοσω.

 • NUCLEUM

  Δεν προστατεύουμε μόνο τα ελληνικά σύνορα αλλά και τα ευρωπαϊκά. Αφού το λέει ο Προκόπης μας έτσι θα είναι. Μην ανησυχείτε καθόλου συνέλληνες.

  Παυλόπουλος – Προστατεύουμε τα ελληνικά σύνορα και ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά Γενικά ANT1 News

  http://www.ant1news.gr/news/Politics/article/427662/paylopoylos-prostateyoyme-ta-ellinika-synora-kai-taytoxrona-ta-eyropaika

  Παυλόπουλος – Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο – in.gr

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500155231

  • Spyros Spyropoulos

   Καλημερα φιλε μου!!!

   • NUCLEUM

    Καλημέρα Σπύρο.

 • manolis velentakis

  τραγουδανε τα ταγαρια και μπεκρουλιαζουνε.. απο κει τωρα να δει κανειs ποσο σοβαρα εχουν παρει το ρολο τουs…

  • Spyros Spyropoulos

   Καλημερα Μανωλη!

   • manolis velentakis

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ..

 • ΠΕΥΚΕΣΤΑΣ

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ…

  • Spyros Spyropoulos

   Καλημερα Ηρωα ΠΕΥΚΕΣΤΑ!!!

 • Spyros Spyropoulos

  Καλημερα σε ολους τους φιλους!

 • manolis velentakis

  ΜΗ ΓΕΛΑΣ……ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΝΕΥΘΗΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΛΟΙ..

 • Steve Nichols

  Ούτε τα αυτονόητα δεν μπορούν να κανουν….
  Αφού ρε φίλε δεν μπορείς και δεν εχει ούτε πολεμικό ναυτικό ούτε την ισχύς στην Αν. Μεσόγειο, ας μην γίνουν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο της καλύψω της Κύπρου προς το παρών….και ας γίνουν σε ολα τα άλλα οικόπεδα……εάν πρόκειται να βάλεις την Τουρκια συνιδιοκτητρια;;…

 • Bouboulina

  με πορδες (σορρυ) αυγα δεν βαφονται αμα δεν χυθει αιμα δεν αλλαζει τιποτα πλεον ..ειμαστε μια χωρα με ανθελληνες ηγετες και λαο ανημερωτο και σχεδον απατρη!

 • Roman Box

  Η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες έχει εγκαταλείψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Πολύ πριν τα μνημονια. Απλά δεν ήταν εύκολο για τα μεγάλα κόμματα να βάλουν την επίσημη υπογραφή. Το κάνει τώρα ο σύριζα διότι μισεί τον ελληνισμό όσο τίποτα άλλο στον κόσμο. Και μάλίστα με την ψήφο του χαζολαου.

 • Stratis

  Ξυπνήστε ρεεεεεε!!!!!!! Με το παραμικρό πολεμικό επεισόδιο το μεταπολιτευτικό σάπιο σύστημα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος . Γι αυτό οι πολιτικοί αποφεύγουν οποιαδήποτε πολεμική αναμέτρηση . Δεν γίνεται όμως να αποφύγης το μοιραίο για πάντα . Ο πόλεμος θα γίνη και οι στρατιωτικοί να είναι έτοιμοι . Καλύτερα ένας έντιμος πόλεμος από μια ανέντιμη ειρήνη . Άντε λοιπόν βυθίστε τους μογγόλους , τί περιμένετε ;;;;

 • Skepttic

  Mπα…αυτο το σεναριο με τα 10 νησια δε προκειται να παιξει…δεν μπορεις να εισβαλεις απο θαλλασα τοσο έυκολα γιατι σε περιμένουν στις ακτες να σου την πεσουν…
  Δες πχ στην αφριν τι παθανε που ειναι ξερη στερια.

  • Καπετάν Γαρέφης

   Εχουν πολλες χιλιαδες πεζοναυτες, σε αντιθεση με εμας.
   Αυτο που τους σταματαει να αποβιβαστουν, ειναι ο στολος μας.
   Και ο στολος μας προστατευεται απο την αεροπορια μας.
   Η οποια αεροπορια μας γερναει…και εχει να πολεμησει με μια σχεδον διπλασια τουρκικη αεροπορια…

   • Skepttic

    Δεν εχουν διπλασια αεροπορια κατα πρωτον, και κατα δευτερον ουτε καν συγκρινονται ποιοτικα με τους δικους μας, οι οποιοι ειναι γ@μιστεροτατοι επαγγελματιες ιπτάμενοι. Αν γινει κατι στον αερα θα πεσει γελιο, το περιμενουν οι δικοι μας χρονια.

    • Καπετάν Γαρέφης

     Προπερσυ λοιπον ενας πτεραρχος, πρωην εκπαιδευτης των γαμιστεροτατων επαγγελματιων που λες (αρχιγαμιστεροτατος και ο ιδιος-ψιλοθρυλος μεσα στην ικαρων και πολλα χρονια ιπταμενος και στα μιραζ) μου ειπε οτι και οι τουρκοι πιλοτοι πλεον ειναι ικανοτατοι.
     Στο ξαναλεω, μην τους υποτιμας…
     Επισης, εχουμε καμια 200αρια αεροπλανα ΣΥΝΟΛΟ. Οι τουρκοι μονο f16 εχουν 200+

     • Skepttic

      Ναι φιλε ικανοτατοι….που παιζουν με το instagram εν ώρα πτησης.
      Που ουτε καν ειναι ικανοι να παρουν μερος σε red or blue flag.

      Για πες μου ενα βραβειο που εχει κερδισει τουρκος πιλοτος σε διεθνες επιπεδο.
      Περιμενω.

 • Observer

  Εγω σας τα ελεγα οτι ο «Πολντο» πηγε στην καλυβα για γλεντακι, να μπεκρουλιασει και να χλαπακωσει! Με αυτα τα κορμια που κυβερνουν θα χασουμε πολλα ακομα!!

 • Πολίτης δέλτα κατηγορίας

  Μα γι αυτο μας εχουν κανει τοιση ζημια και μας εχουν γονατισει,για να μην μπορεσουμε να κανουμε πολεμο με τους Τουρκους.Μη ξεχναμε οτι το εγκλημα ειναι καλα προμελετημενο…

 • Kaggouras

  Des tous olous…san xontropatates einai…..
  Ou na mou xatheite sapiokoilies!!!!Patsades!!!!Kourades!!!!
  A re voidopoutsa pou paei xameni…..

 • Deadpool_Nikeus

  ναι